Διεθνή

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ

Δ Πορφύρης/ Π Σταφυλά

hmhhhhhhhhhhhhhhhhhhΤο  Ντονέτσκ ξαναβρίσκει τον εαυτό του μετά από τον πιο σημαντικό βομβαρδισμό των τελευταίων μηνών. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε εναντίον του πληθυσμού όλη του την πολεμική μηχανή: τα πυραυλικά συστήματα  Grad, πυροβολικό και τάνκς.

Στην πόλη προκλήθηκαν σοβαρότατες καταστροφές. Eκρήξεις από βαρύ οπλισμό και εκκωφανικές λάμψεις από τις ρουκέτες και τους πυραύλους.  Το  Donetsk πλήττεται αιφνιδιαστικά μέσα στη νύχτα και ενώ η πόλη κοιμάται. Μετά τον βομβαρδισμό του πυροβολικού η σιωπή στην πόλη είναι εκκωφαντική.

 Το τηλεοπτικό  συνεργείο του κρατικού καναλιού Ρωσία 1, πήγε στη συνοικία όπου διεξήχθησαν μάχες στις 09/11/14.  Φαίνεται απίθανο η συνοικία της  Poutilovka, μια από αυτές που γειτνιάζουν  με το αεροδρόμιο να επανέλεθει στον κανονικό της ρυθμό. Παντού κρατήρες από οβίδες. Στην οδό Broussilovskaïa πενταόροφες πολυκατοικίες κάηκαν σε λίγα μόνο λεπτά σαν να ήταν σπίτια από χαρτόνι αφού οι οβίδες χτύπησαν τις στέγες .10308887_901658546511877_8159782919017939224_n

« Επομένως ποιός θα ζήσει εδώ τώρα; Αυτοί χτυπούν κάθε ημέρα. Καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι. Τους βλέπετε με τα ίδια σας τα μάτια. ….» , διηγείται ο Ιγκόρ Ouznarodov, κάτοικος της συνοικίας  Πουτίλοβκα του Ντονέσκ

« Πριν αυτοί βομβάρδιζαν κάθε μέρα μετά το φαγητό αλλά τώρα κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα υπάρξει το επόμενο χτύπημα. Δεν έχουμε πουθενά να πάμε ,εμείς ζούμε εδώ. Δεν μπορείς να υπολογίσεις τα χτυπήματα.Χθες υπήρξαν οκτώ.  … » διηγείται ένας από τους κατοίκους.

« Μείναμε χωρίς φως  ! Παραμένω καθισμένη μέσα στο σκοτάδι. Δεν βλέπω που πάω πουθενά,” λέει με αναφιλητά η Ταισσία  Koulakovskaïa.

“Τι είδους ανοικοδόμηση μπορεί να γίνει εδώ ; Διέσχισα περπατώντας το χωριό. Όλα καταστράφηκαν δεν υπάρχει πια κανείς ,τίποτα.” συνεχίζει.

Παρά την εμφανή απουσία των κατοίκων παραμένουν αρκετά άτομα.

 Ηχεί η σειρήνα. Το τέλος του βομβαρδισμού. Η Σβετλάνα Davydova αναζητάει γείτονες για να συντάξει μια λίστα για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη και στα σπίτια που στέκονται όρθια οι κάτοικοι ζούν χωρίς ηλεκρικό  και θέρμανση. Έτσι τα καταφύγια έγιναν πλέον οι  τόποι διαμονής τους.

Μέσα σε αυτό το καταφύγιο από μπετόν που βρίσκεται σε ένα κατεστραμμένο νοσοκομείο ζουν περισσότερα από 50 άτομα. Στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι αυτοί που δεν έχουν πουθενά να πάνε.

Οι κάτοικοι είναι βέβαιοι. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν θέσεις της πολιτοφυλακής αλλά τα σπίτια, τα σχολεία τα νοσοκομεία για να ενσπείρουν τον πανικό στον πληθυσμό.

Η διοίκηση της Λαικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ καταγράφει όλα τα εγκλήματα πολέμου κατά του πληθυσμού. Σήμερα γνωρίζουμε όλα τα ονόματα των στρατιωτικών της Ουκρανίας που βομβάρδισαν το σχολείο N° 63 όπου 2 ανήλικοι σκοτώθηκαν ενώ 4 άλλοι τραυματίστηκαν ενώ έπαιζαν μπάλα.10394804_901658559845209_2006160981416556083_n

 Το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Mospino είναι ήδη στη φάση της ανακαίνισης. Πύραυλοι τύπου Grad είχαν πλήξει και κατεδαφίσει την πρόσοψη του κτιρίου , έσπασαν τζάμια από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

Οι οβίδες που έριξε ο ουκρανικός στρατός στο σχολείο ήδη φυλάσσονται στο μουσείο δίπλα από τις γερμανικές οβίδες του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Mospino. Αποτελεί ήδη μέρος της συλλογικής μνήμης των κατοίκων.

Η Ουκρανία ξαναγράφει στην περιοχή της Νέας Ρωσίας την πιο εγκληματική σελίδα της ιστορίας της.

Δείτε το σχετικό βίντεο του ρεπορτάζ όπως μεταδόθηκε στις 10/11/14 από το κρατικό κανάλι Ρωσία 1:

Δείτε και το βίντεο με τον πατέρα που δεν έχει αντιληφθεί ότι οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει το κοριτσάκι του και όταν οι άνδρες της πολιτοφυλακής με διακριτικότητα το συλλέγουν, ο άνδρας σπαράζει και καταριέται.

dimpenews

 

Back to top button