Κύπρος

Σχέδια διάσωσης ή διάλυσης;

Μια αεροπορική εταιρεία που παρά την πολύμηνη φημολογία ότι βάζει λουκέτο από μέρα σε μέρα, έχει πελάτες που συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις για ταξίδια κι έχει προπωλήσεις εισιτηρίων αξίας €18 εκατομμυρίων, είναι παράλογο να καταρρέει. Διότι αυτό δείχνει ότι είναι καλή εταιρεία, ασφαλής, ανταγωνιστική και έχει προοπτικές. Έχει όμως ένα πρόβλημα: τη διαχειρίστηκαν και συνεχίζουν να τη διαχειρίζονται πολιτικοί, κυβερνήσεις και κόμματα.

 

 

 

imagesCAWIJNU6Ουδέποτε εργάστηκε ως υγιής επιχείρηση, μακριά από την πολιτική. Ακόμα και στις καθαρά επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως για τον τύπο αεροπλάνων που θα αγόραζε, είχαν βαρύνουσα άποψη οι πολιτικοί και ο περίγυρος. Ανάλογα με το ποιος κυβερνούσε και ποιος κομματικός ήταν στο διοικητικό συμβούλιο να συζητά και να αποφασίζει αν συμφέρουν τα Airbus A320 ή τα A310 ή τα Boeing 707. Ή αν θα ανοίγει θυγατρικές εταιρείες, όπως τη Hellas Jet και τη Eurocypria Airlines, την ώρα που έπρεπε να επιλύουν τα προβλήματα της ίδιας της εταιρείας. Είναι ενοχλητικό ν’ ακούμε κάθε μέρα τον Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει ξανά και ξανά ότι τα προβλήματα τα παρέλαβαν από τους προηγούμενους και δεν μπορούν να τα λύσουν. Την ώρα, που ο ίδιος και η κυβέρνηση του αποκαλύπτονται ότι ούτε καν προσπάθησαν γιατί είχαν αποφασίσει εξ αρχής να κλείσουν την εταιρεία επειδή οι οικονομικές τους γνώσεις και επιλογές είναι προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία: «το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας».

 

 

 

Ασφαλώς, δεν είναι, το έχει αποδείξει όπου ανακατεύτηκε, αλλά όταν αυτή η αντίληψη είναι ισοπεδωτική γίνεται χειρότερη από την αντίθετη της, αυτή των κρατικοποιήσεων. Αυτό φαίνεται κι από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε στη Βουλή από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου αν τον ενοχλούν οι πληροφορίες ότι η Aegean, διαπραγματεύεται για πώληση ποσοστού της εταιρείας στις Τουρκικές Αερογραμμές. «Αν δεν ενοχλεί την Ελλάδα, τότε γιατί να μας ενοχλεί εμάς», απάντησε. Οι πληροφορίες διαψεύδονται αλλά ο κ. Γεωργιάδης δεν βλέπει κανένα πρόβλημα αν οι Κυπριακές Αερογραμμές περάσουν ακόμα και στην ιδιοκτησία των Τουρκικών Αερογραμμών. Επομένως, τα επιχειρήματα περί του εθνικού αερομεταφορέα που πρέπει να σωθεί, ότι ένα ημικατεχόμενο νησί πρέπει να έχει δική του αεροπορική εταιρεία για να μην εγκλωβιστεί και τέτοια, δεν απασχόλησαν ποτέ την κυβέρνηση και ίσως να αληθεύουν οι κατηγορίες ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά να σώσει την εταιρεία.

 

 

 

Σήμερα δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αλλά, αυτό το πίστευε και πριν ενάμιση χρόνο όταν έκανε σχέδιο διάσωσης, μείωσε το προσωπικό στους 600 από 1.100, έκοψε μισθούς, πούλησε ακίνητα και χρονοθηρίδες, κατάργησε ακόμα και το ιερό ταμείο Προνοίας και σήμερα αποδεικνύεται ότι το σχέδιο το μόνο που πέτυχε ήταν να εξαφανίσει κάθε αξία της εταιρείας για να μην ενδιαφέρεται κανένας να επενδύσει σε αυτήν. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία (αξίας €80 εκατομμυρίων, μαζί και τέσσερα αεροπλάνα) πρόλαβε και τα πούλησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όλοι μαζί επιδιώκουν να αφήσουν την εταιρεία να σβήσει. Κι ας μείνουν στο δρόμο άλλοι 600 εργαζόμενοι. Κι ας μην έχουμε κυπριακό αερομεταφορέα. Όπως δεν έχουμε κυπριακές τράπεζες κι όπως αύριο δεν θα έχουμε ούτε κυπριακές Τηλεπικοινωνίες, ούτε Ηλεκτρική, ούτε λιμάνια… Κι αν τα έχει όλα η Τουρκία γιατί να τους ενοχλεί, μπορεί έτσι να λυθεί και το Κυπριακό.

 

 

Άριστος Μιχαηλίδης –

philenews.com

Back to top button