ΆποψηΚύπρος

Το… βρόμικο χρήμα, σε Ελλάδα και Κύπρο!

Kαι όμως ατυχήσαμε αν εξακολουθούμε αφελώς να πιστεύουμε ότι οι της Ελλάδας μάς… βάζουν γυαλιά ως προς το μέγεθος και το βάθος της εκεί διαφθοράς. Αντίθετα, και τηρουμένων κάποιων αναλογιών, μάλλον το παλεύουμε… στήθος με στήθος στον συγκεκριμένο τομέα, με αμφίβολο το «αποτέλεσμα» και τον τελικό νικητή.  

jjoΌπως εξάλλου αφέλεια είναι να πιστεύουμε ότι τάχατες το κράτος στη μητέρα πατρίδα είναι παντελώς ανύπαρκτο, και άρα δεν μπορεί να πατάξει φαινόμενα μίζας και διαπλοκής. Λοιπόν στην Ελλάδα, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν θεσμοί που ακόμα λειτουργούν. Με αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία, αλλά κυρίως με… ταχύτητες. Ειδικά όταν βρίσκονται ενώπιον εξόφθαλμων υποθέσεων διασπάθισης δημόσιου χρόνου ή φοροδιαφυγής. Όπου, συχνά, αυτόβουλα, κινητοποιούν τους όποιους μηχανισμούς διαθέτουν για τον εντοπισμό λαμόγιων και παρανομούντων. Κι αυτό προφανώς, σε αντίθεση με τους «δικούς» μας αντίστοιχους μηχανισμούς που όχι σπάνια, υπνώττουν. Σε βαθμό τέτοιο που όταν δεήσουν να… ξυπνήσουν, να είναι πλέον αργά για να εντοπίσουν τα… ίχνη των απατεώνων. Ή επίτηδες, όσοι κινούν τους τέτοιους μηχανισμούς, να επικαλούνται τον παράγοντα «χρόνο» για να… αφήσουν τα πράγματα ως έχουν!

Στην Ελλάδα τώρα διερευνάται πρωτοφανής υπόθεση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα, ελέγχονται για μίζες 1,5 δισ. ευρώ εκπαιδευτικοί, γιατροί και εφοριακοί, που φέρονται να έχουν βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό, μετά το 2010. Έκπληξη δε προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσά τους είναι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών ΑΕΙ, οι οποίοι ξεπερνούν τους 2.300! Οι ελεγκτές αποδίδουν το «φαινόμενο» σε μαύρο χρήμα από τα ιδιαίτερα μαθήματα που αυτοί παρέδιδαν, αλλά και σε «δωράκια» που ελάμβαναν για βελτίωση βαθμολογίας στα Λύκεια!

 

Μετά από το πιο πάνω, δεν θα έχει άδικο όποιος σκεφτεί ότι στην Κύπρο δεν βρίσκουμε ώρα ούτε το… δηλωθέν «πόθεν έσχες» των λιγοστών πολιτικών και πολιτειακών μας αξιωματούχων να… τσακάρουμε, πόσω μάλλον να φιλοδοξούμε να ελέγξουμε για φοροδιαφυγή τους λογαριασμούς του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων!  

 

Όσο για τη «δική» μας εκπαίδευση, η οποία… φρόντισε σε κάθε δρόμο να «σπείρει» ένα ή, και δυο ακόμα φροντιστήρια, παράνομα ή νόμιμα, φανταστείτε πόσο μαύρο (ολόμαυρο!) χρήμα θα πρέπει κάποιοι να… θερίζουν, κάθε χρόνο!

 

 

 

Back to top button