Διεθνή

Τρομοκρατικό χτύπημα σε ισραηλινή συναγωγή

Τουλάχιστον τέσσερις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί, όταν δύο άνδρες οπλισμένοι με ένα πιστόλι, μαχαίρια και τσεκούρια επιτέθηκαν σε μια συναγωγή στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιτιθέμενοι – Παλαιστίνιοι από την Ανατολική Ιερουσαλήμ – πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Δείτε βίντεο από τη μάχη αστυνομικών και τζιχαντιστών στη ΣυναγωγήΥπήρξαν πολλές φονικές επιθέσεις και συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ τον τελευταίο καιρό εν μέσω έντασης πάνω από ένα αμφισβητούμενο ιερό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την αναβίωση μιας παλιάς διένεξης για τα δικαιώματα της λατρείας σε μια τοποθεσία μέσα στα τείχη της Παλιάς Πόλης.

Οι Μουσουλμάνοι αποκαλούν την περιοχή αλ-Χαράμ αλ-Σαρίφ και πιστεύουν ότι είναι ο τόπος όπου ο προφήτης Μωάμεθ ανέβηκε στον ουρανό. Αντίθετα, για τους Εβραίους είναι το Όρος του Ναού και σηματοδοτεί το σημείο όπου τα ιερά της πίστης τους βρίσκονταν στην αρχαιότητα.

Σύμφωνα με ένα μακροπρόθεσμο status quo μόνον οι μουσουλμάνοι έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται στο χώρο αν και οι άνθρωποι των άλλων θρησκειών μπορούν να τον επισκεφθούν.

Εντούτοις, τον τελευταίο καιρό κάποιοι θρησκευόμενοι Εβραίοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται για μια αλλαγή στο status quo που θα τους επιτρέψει επίσης να προσεύχονται εκεί. Και βέβαια κάθε παρόμοια κίνηση για αλλαγή αντιμετωπίζεται με βαθιά οργή από τον ισλαμικό κόσμο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει ορκιστεί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε,  να απαντήσει με σφοδρό τρόπο στην επίθεση – την πιο θανατηφόρα στην Ιερουσαλήμ τα τελευταία έξι χρόνια.

«Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της υποκίνησης την ηγεσία της Χαμάς και του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, γνωστό ως Αμπού Μάζεν, υποκίνηση που η διεθνής κοινότητα έχει ανεύθυνα αγνοήσει», είπε σε δήλωσή του.

Να σημειωθεί ότι η Χαμάς και η Φατάχ, το κόμμα του Αμπάς – αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις – συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας νωρίτερα φέτος, σε μια κίνηση που αποδοκιμάστηκε εκείνη στιγμή από το Ισραήλ.

Η Χαμάς και άλλη μία παλαιστινιακή ισλαμιστική ένοπλη ομάδα, η Ισλαμική Τζιχάντ, εξήραν την επίθεση. Το Ισραήλ έχει ορίσει και τις δύο ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το γραφείο του Μαχμούντ Αμπάς εξέδωσε επίσης μια δήλωση λέγοντας: «Η Προεδρία καταδικάζει την επίθεση στους Εβραίους προσκυνητές στον τόπο προσευχής τους και καταδικάζει τις δολοφονίες αμάχων χωρίς να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποιός το έχει κάνει.»

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η πράξη του «καθαρού τρόμου … απλά δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη συμπεριφορά».

Πηγές
BBC
Independent

Back to top button