Ελλάδα

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ??? ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Καταλήψεις σχολείων βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Αιτία, η διαφωνία των μαθητών προς το θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων, που ψηφίστηκε πέρυσι, το σύστημα των εξετάσεων και τις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του «Νέου Λυκείου» καθώς και η υποχρηματοδότηση των σχολείων…

Υπό κατάληψη το 30% των σχολείων σε όλη την Ελλάδα

 

Για το ίδιο θέμα έγινε συγκέντρωση και πορεία μαθητών από τα Προπύλαια, με κατεύθυνση τη Βουλή. Την πορεία μάλιστα διοργάνωσαν οι…

ίδιοι οι μαθητές μέσω του facebook με το σύνθημα: «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».

Στην ίδια ηλεκτρονική σελίδα αναρτήθηκε λίστα σχολείων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, όπως και κείμενα των διαμαρτυρόμενων μαθητών.

«Σας μιλάμε εμείς, τα παιδιά σας, οι πλέον σκληρά εργαζόμενοι. Δεν παραπονιόμαστε γι’ αυτό. Δεν μας κουράζει η εκπαίδευση. Τη θέλουμε, τη χρειαζόμαστε. Ζητάμε τη μόρφωση για να γίνουμε πολίτες, χρήσιμοι στον εαυτό μας και στην κοινωνία» αναφέρεται σε επιστολή που έγραψαν τα μέλη του 15μελούς του 3ου Λυκείου Άρτας.

«Όμως η πολιτεία αντί να μας βοηθήσει, βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές. Ίσως να μη μας θέλει όλους μορφωμένους. Έρχεται το νέο σύστημα του λυκείου με την τράπεζα θεμάτων. Το σύστημα αυτό κάθε άλλο παρά αναπτύσσει την κριτική σκέψη μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του σχολείου» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν μιλώντας στο «Βήμα» ότι και εφέτος θα ισχύσει στις περιπτώσεις καταλήψεων που θα ξεπερνούν τις τρεις ημέρες η απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι και επί υπουργίας του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, ότι δηλαδή θα αναπληρώνονται οι χαμένες ώρες μαθήματος τις περιόδους εορτών, αργιών ή ακόμη και Σαββατοκύριακων.

 

 


Λοβέρδος: Μου είπαν για περίπου 500 σχολεία

 

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στο περιθώριο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, επισημοποιώντας ουσιαστικά την αντιμετώπιση του προβλήματος των καταλήψεων με την αναπλήρωση των χαμένων ωρών:

«Σήμερα το πρωί άρχισε ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία. Ενημερώθηκα ότι ο αριθμός δεν είναι μικρός. Επίσης με ενημέρωσαν ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ενόψει του οροσήμου του Πολυτεχνείου. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις. Όμως, υπάρχει ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τα αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος. Είναι μισός μήνας διδακτικού έτους μέχρι το Πολυτεχνείο. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη πού θα πάει; Υπάρχει νόμος που προβλέπει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

 

Σε μία δύσκολη χρονιά ξεκινάει μία σειρά κινητοποιήσεων που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πρέπει να πάρουν οι μαθητές από το σχολείο, αυτό που πρέπει να διδάξουν οι καθηγητές. Μου είπαν για περίπου 500 σχολεία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δεν με ενδιαφέρει. Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις».

 

 

Υπό κατάληψη το 30% των σχολείων στη Δυτική Ελλάδα

 

 

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Ελλάδας, με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και πορείες διαμαρτυρίας. Οι μαθητές διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων κ.ά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα, στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Καταλήψεις σχολείων σε Ηράκλειο και Λασίθι

 

Τη Δευτέρα, στο Ηράκλειο, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 γυμνάσια και λύκεια.

 

 

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Back to top button