Διεθνή

Η Παγκόσμια Μουσουλμανική Ένωση απεύθυνε έκκληση προστασίας για το τέμενος Αλ Ακσα(τέμενος του Ομάρ)!

al-aqsa-mosque-closed_si_-495x278Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο , η παγκόσμια μουσουλμανική ένωση των Λογίων,  με έκκληση της,  καλεί  όλους τους μουσουλμάνους σε « γενική επιστράτευση» για την προστασία του τεμένους Αλ Ακσά, από το Ισραήλ.

 

Στην γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε με την υπογραφή του Προέδρου της Ένωσης El karadavi και του Γενικού Γραμματέα Ali Katadayi, ζητήθηκε από τους μουσουλμάνους να μην μένουν σιωπηλοί στις προκλητικές παραβιάσεις που επιχειρεί το Ισραήλ,  στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Ακσα.

«Καλούμε όλους μουσουλμάνους σε γενική επιστράτευση για την προστασία του τεμένους Αλ Ακσα, και για την παρεμπόδιση διαχωρισμού του χώρου από τους Εβραίους», σημειώνει σε  γραπτή ανακοίνωση της η ένωση. Ζητώντας παράλληλα, να ξεκινήσουν εκτός από τις εργασίες στύλωσης,  και την επιφυλακή  στο τέμενος, εναντιωμένοι όλοι στις απαράδεκτες  πιέσεις  του Ισραήλ, καλώντας σε βοήθεια όλα τις αραβικές και ισλαμικές χώρες να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι άνοιξε  και πάλι την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ωστόσο, απαγορεύει την πρόσβαση στους άνδρες κάτω των 50 ετών.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ διευκρίνισε η εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

 

Σύμφωνα με το ίδρυμα που διαχειρίζεται την Πλατεία, η απόφαση να κλείσει ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ ,μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, οι οποίοι  θεωρούνται  ιεροί  τόποι,  και από τους Εβραίους, δεν έχει ξανασυμβεί από το 1967.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από την κλιμάκωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ και κυρίως γύρω από το Όρος του Ναού», ονομασία των Εβραίων για την Πλατεία των Τεμενών, δήλωσε η αμερικανίδα εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι.

Στο τέμενος που βρίσκεται σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο αλλά έγκειται στην εποπτεία ισλαμικού βακουφιού, επιτρέπεται η πρόσβαση των Εβραίων αλλά τους απαγορεύεται η προσευχή. Οι Εβραίοι που επισκέπτονται το Αλ Άκσα, συνοδεύονται από την ισραηλινή αστυνομία. οι εντάσεις στο τέμενος αυτό είναι συχνές και βίαιες.

pentapostagma.gr

Back to top button