ΆποψηΚύπρος

Το «σέρβις» του Βέργα, η τρύπια ρακέτα και οι λέξεις που ξέχασε

Γ. Καλλινίκου

Σάββα μου, σου βγάζω το καπέλο. Πώς μας την έφερες έτσι; Από την Πέμπτη είχε βουήξει η Κύπρος ότι θα υπέβαλες παραίτηση. Την Παρασκευή το μυρίστηκαν τα κόμματα κι έπεσαν πάνω σου να σε φάνε. Σε ρόλο σύγχρονης Σαλώμης, απαίτησαν την κεφαλήν σου επί πίνακι. Πρόλαβαν, μάλιστα, να αρχίσουν τα κομματικά μαγειρεία αναζητώντας διάδοχό σου. Μας την έφερες όλους. Αμόλησες μια δήλωση ότι θα έλυνες χθες τη σιωπή σου και εφησυχάσαμε. Είπαμε ότι σε αποτελειώσαμε. Εσύ εκεί όμως, βράχος ακλόνητος. Πιο μεγάλος και από την Πέτρα του Ρωμιού. Όλοι οι μύθοι της Πάφου παίρνουν σάρκα και οστά ένα πράγμα.

 

 

Πρώτα «ξαναγεννήθηκε» η Αφροδίτη και η πόλη ένοιωσε το άρωμα της θεάς του έρωτα. Τώρα με την στάση σου, ζωντανεύει και ο μύθος της Πέτρας, που έριξε ο Διγενής Ακρίτας στους Σαρακηνούς. Γίνεσαι η προσωποποίηση του διάσημου βράχου. Και ας τα βάζουν όλοι μαζί σου. Ειδικά στο ΡΙΚ πρέπει να σε μισούν πολύ. Ακούς εκεί, να παίζουν τη διάσκεψη σου και να βάζουν τίτλο «Δεν παραιτείται η Σάββας Βέργας». Τρίξε τους τα δόντια. Αμ το άλλο; Έβαλαν πρώτο να σχολιάσει τις δηλώσεις σου τον Χριστόφια. Αυτός όποτε μιλά, κάνει εννιά στους δέκα Κύπριους να αντιδρούν. Φυσικά, χθες, πήρε θέση εναντίον σου και λογικά αυτό σε σύμφερε. Έλα όμως, που αυτά που είπε ήταν και πάλι προκλητικά.

μαλακας«Όλες οι δημοτικές ομάδες ζητούν την παραίτηση του Βέργα. Πρέπει να έχουν κάποια στοιχεία», είπε. Ξέχασε, προφανώς, ότι μετά το Μαρί και ιδίως μετά το πόρισμα Πολυβίου, όλος ο κόσμος του ζητούσε να παραιτηθεί. Εκείνος όμως, εκεί ακλόνητος βράχος. Όπως κι εσύ. Τους έγραψε όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Αυτός ο συνειρμός με τη στάση του Χριστόφια σε καίει ακόμη περισσότερο. Επικοινωνιακά, ωστόσο, σε παραδέχομαι. Προσέχεις τις λεπτομέρειες. Διάσκεψη πού; Στο Αlexander the Great. Είναι και επίκαιρος ο Μέγας λόγω Αμφίπολης, συνδυάζεις και τη μεγάλη σου παρέμβαση με αυτόν και δίνεις δυναμικότατο παρών. Μερικές «λεπτομέρειες» μόνο απέφυγες. Λίγο αυτή για το Samsung, λίγο οι αποστάσεις (το ξαναλέμε, αποστάσεις και όχι στάσεις, μην μας παρεξηγήσουν).

 

 

 

Άντε και μερικές με το ΣΑΠΑ και το Aphrodite’ s festival. Σιγά τα ωά. Και στους καλύτερους τενίστες συμβαίνουν αυτά. Ακόμη και οι Ναδάλ και Φέντερερ που είναι μάστερς, κάνουν τα λαθάκια τους. Κυρίως όταν επιλέγουν drop shot ή lob (τι μας έβαλες να μάθουμε μεγάλε…) που μοιάζουν με τις «αριστουργηματικές» κινήσεις που μαθαίνουμε ότι έκανες εσύ. Εσένα απλώς, είναι τρύπια η ρακέτα σου και δεν το πρόσεξες. Απέδειξες σε όλους Σάββα μου, ότι ξεχάσαμε τα σπουδαιότερα. Πρώτον, τη δηκοϊκή σου καταγωγή. Σε όποια καρέκλα καθήσει δηκοϊκός, καρφώνεται και δεν τον μετακινάς με τίποτα. Όχι πως τα άλλα κόμματα είναι καλύτερα, αλλά οι του ΔΗΚΟ έχουν τα πρωτεία… Εκτός αν τους δώσεις άλλη καλύτερη. Δεύτερον, ότι δεν ήθελες να χαλάσεις την πιάτσα. Παραιτείται κανείς στην Κύπρο και σου ζητούν εσένα να παραιτηθείς; Εκείνο που χρειάζεσαι είναι περισσότερη προπόνηση στα σέρβις. Στις επιθέσεις σου δηλαδή. Διότι όταν λες ότι «ο δήμαρχος της πόλης εκλέγεται και υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πόλης και παύεται όταν παραβεί τους νόμους…», ξεχνάς κάτι. Εκτός από την εκλογή και την παύση υπάρχει και η παραίτηση. Αυτό σου ζητάνε όλοι

 

 

 

. Το ίδιο και όταν λες ότι μεγάλωσες «σε μια οικογένεια που γνώρισε και βίωσε πολύ καλά τις έννοιες των λέξεων δημοκρατία και δικαιοσύνη». Εκτός από αυτές τις λέξεις, υπάρχουν και οι λέξεις ευθιξία και κλονισμός της εμπιστοσύνης, που έχουν βαθειά έννοια. Η πρώτη δεν υπάρχει στο λεξικό Μπαμπινιώτη; Το ξέχασα. Την απέσυρε ο γλωσσολόγος όταν συνειδητοποίησε ότι είχε γράψει το λεξικό πριν γνωρίσει τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχει κι ένα σημείο όμως, στο οποίο θα τσακωθούμε. Αφορά εκείνη την απειλή ότι θα άνοιγες το στόμα σου και θα αποκάλυπτες πολλά. Δεν μπορείς να φανταστείς με πόσο πάθος περίμενα αυτό το άνοιγμα του στόματός σου. Σκεφτόμουν ότι έτσι καμένος που είσαι θα ήθελες να κάψεις κι εσύ άλλους. Τζίφος. Πλήρης απογοήτευση. Μείναμε εμείς με ανοικτό το στόμα από την αγωνία να ακούσουμε τις αποκαλύψεις. Θα μιλήσεις είπες όταν ολοκληρώσει η Αστυνομία τις υποθέσεις. Μα αυτό μπορεί να πάρει ένα χρόνο. Νομίζεις ότι θα αντέξουμε να σε περιμένουμε; Ξέρεις πόσα σκάνδαλα θα βγουν μέχρι τότε;

 

 

 

Κάθε εβδομάδα και νέο. Και αν δεν υπάρχει, φτιάχνουν οι κυβερνώντες μια έκθεση κατά παραγγελία, την πλασάρουν στους Νιου Γιορκ Τάιμς (έχουν υψηλά γούστα βλέπεις, δεν καταδέχονται τα ντόπια ΜΜΕ) και γίνεται χαμός. Σε ένα θέμα θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου. Αυτοί που ισχυρίζονται πως οι υποθέσεις σου πλήττουν την «πολιτιστική πρωτεύουσα», είναι υποκριτές. Όλα αυτά που ταλανίζουν την Πάφο τους τελευταίους μήνες, αντιπροσωπεύουν πλήρως την κυπριακή πραγματικότητα και δείχνουν στους Ευρωπαίους την πραγματική εικόνα. Δεν αφορούν τον πολιτισμό; Αφορούν τον πολιτικό πολιτισμό όμως. Αυτός είναι και τον δείχνουμε σε όλη του τη «μεγαλοπρέπεια» στην Ευρώπη. Όχι με πολιτικά πραξικοπήματα και πολιτικούς κανιβαλισμούς όπως είπες. Με πολιτικές λαμογιές, πολιτικές αρλούμπες και πολιτικό εξευτελισμό.

Γ. Καλλινίκου

 philenews.com

Back to top button