breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια σειρά από αξιοσημείωτες παρενέργειες του εμβολίου COVID-19, που υποστηρίζονται από στοιχεία

Ορισμένες εξ αυτών είναι ευρέως αναγνωρισμένες, όπως οι θρόμβοι αίματος και η μυοκαρδίτιδα. Παρά το γεγονός ότι συζητούνται λιγότερο δημόσια, εξακολουθούν να υπάρχουν στην ερευνητική βιβλιογραφία

 

Από την κυκλοφορία των εμβολίων κατά του COVID-19 και έπειτα, ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων ατόμων έχει αναφέρει διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ορισμένες εξ αυτών είναι ευρέως αναγνωρισμένες, όπως οι θρόμβοι αίματος και η μυοκαρδίτιδα. Παρά το γεγονός ότι συζητούνται λιγότερο δημόσια, εξακολουθούν να υπάρχουν στην ερευνητική βιβλιογραφία.

Η Epoch Times εξέτασε το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων των ΗΠΑ (VAERS), το σύστημα αναφοράς κίτρινης κάρτας του Ηνωμένου Βασιλείου, τη βάση δεδομένων VAERS της Νότιας Αφρικής και πολυάριθμες μελέτες με κριτές από ομοτίμους, επιλέγοντας τις κορυφαίες αναφερόμενες παρενέργειες με βιβλιογραφική υποστήριξη. Η σοβαρότητά τους καθορίζει τη σειρά των γεγονότων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το VAERS είναι ένα παθητικό σύστημα αναφοράς που βασίζεται στα άτομα για να στείλουν αναφορές των εμπειριών τους. Μπορεί να μην προσδιορίζει την αιτιότητα, αλλά «είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον εντοπισμό ασυνήθιστων ή απροσδόκητων μοτίβων» που μπορεί να υποδεικνύουν ένα πιθανό σήμα ασφάλειας του εμβολίου, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο.

Τι προκαλεί τις παρενέργειες του εμβολίου COVID-19;

Οι κλινικοί γιατροί που θεραπεύουν τις επίμονες ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου πιστεύουν ότι η κύρια αιτία τέτοιων τραυματισμών είναι η πρωτεΐνη ακίδας του COVID-19.

Οι πρωτεΐνες ακίδων υπάρχουν στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 που εισβάλλει στα κύτταρά μας και προκαλεί ασθένειες. Τα εμβόλια mRNA του COVID-19 προκαλούν επίσης το σώμα να παράγει πρωτεΐνες ακίδας, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ώστε να δημιουργήσει ανοσία. Άλλοι τύποι εμβολίων κατά του COVID-19 χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές.

Τα εμβόλια mRNA του COVID-19 προκαλούν το σώμα να παράγει πρωτεΐνες ακίδας, οι οποίες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για να δημιουργήσει ανοσία

Ωστόσο, η πρωτεΐνη ακίδας είναι εξαιρετικά φλεγμονώδης και τοξική και οι κλινικοί γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι παρόλο που οι άνθρωποι παράγουν αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, ορισμένοι αρχίζουν να υποφέρουν από μια μεγάλη ποικιλία ανεξήγητων συμπτωμάτων. Οι κλινικοί γιατροί έχουν προτείνει έξι μονοπάτια μέσω των οποίων η πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να προκαλέσει βλάβη:

  1. Ανοσολογική απορρύθμιση
  2. Πήξη αίματος και αγγειακή βλάβη
  3. Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία
  4. Σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων
  5. Αυτοάνοσες αντιδράσεις
  6. Βλάβη ιστού λόγω ανθεκτικότητας της ακίδας

Τα νανοσωματίδια λιπιδίων στα εμβόλια mRNA μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε αναφερόμενες για ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μελέτες δείχνουν ότι τα νανοσωματίδια λιπιδίων ενεργοποιούν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες και επηρεάζουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού .

Γενικές παρενέργειες εμβολίου COVID-19

Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου COVID-19 είναι αυτές που επηρεάζουν τον οργανισμό γενικά.

  • Ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι μυοκαρδίτιδας, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε φλεγμονή των πλευρών, φλεγμονή των πνευμόνων ή νευροπάθεια στο στήθος – όλα αυτά θα εξηγηθούν αργότερα στο άρθρο.
  • Η κόπωση μετά τον εμβολιασμό είναι ως επί το πλείστον παροδική. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν επίμονη και εξουθενωτική κόπωση, όπου ακόμη και το να κάνουν ντους ή να κάνουν μια βασική αγγαρεία τους αφήνει εξαντλημένους για το υπόλοιπο της ημέρας.Περίπου το 8 τοις εκατό έως το 80 τοις εκατό των εμβολιασμένων ατόμων αναφέρουν την κόπωση ως παρενέργεια, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ήπιες. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, η κούραση μπορεί να μην βελτιώνεται ποτέ.Μια μελέτηπου ακολούθησε 498 εμβολιασμένους γιατρούς και οδοντιάτρους έδειξε ότι περίπου το 6% ανέφερε μακροχρόνια κόπωση μετά τον εμβολιασμό. Ένας πιθανός λόγος για την κόπωση είναι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων . Τα μιτοχόνδρια είναι η κυτταρική δύναμη του σώματος, υπάρχει στα περισσότερα κύτταρα και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας για το σώμα.
  • Πυρετός και ρίγη μπορεί να εκδηλωθούν λόγω του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού που καταπολεμά το εμβόλιο και είναι συνήθως παροδικά.
  • Το οίδημα και ο πόνος στο σημείο της ένεσης είναι συνήθως παροδικά. Ο πόνος μπορεί επίσης να συμβεί σε όλο το σώμα.
  • Ο πόνος στη μασχάλη μπορεί να υποδεικνύει ότι η ανοσία του σώματος καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η περιοχή της μασχάλης φιλοξενεί ένα σύμπλεγμα λεμφαδένων που περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτοί οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν μετά από μόλυνση και εμβολιασμούς, οδηγώντας σε πόνο στην περιοχή της μασχάλης.

Διαταραχές του Νευρικού Συστήματος

Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος είναι μερικές από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται. Στις δοκιμές της Pfizer , αυτές οι διαταραχές ήταν οι τρίτες πιο συχνές, μετά από γενικές και μυϊκές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ ήταν οι δεύτερες πιο συχνές στις δοκιμές της Moderna .

Μελέτες σε ζώα και μοντέλα έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες ακίδας μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Μια προεκτυπωτική μελέτη του 2023 βρήκε πρωτεΐνες αιχμής στους ιστούς του εγκεφάλου αποθανόντων ασθενών με COVID-19. Οι ιστολογικές εξετάσεις του εγκεφάλου του αείμνηστου Γερμανού παθολόγου Δρ. Arne Burkhardt έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες ακίδας βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Οι πρωτεΐνες ακίδας μοιράζονται δομικές ομοιότητες με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα και όταν το σώμα μας επιτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδας, μπορεί επίσης να συμβεί παράπλευρη βλάβη στα νεύρα. Τα εμβόλια mRNA περιέχουν επίσης μια περιοχή πριόν και έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνουν τον σχηματισμό μη αναδιπλωμένων πρωτεϊνών, οι οποίες συνδέονται δυνητικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Σύνδρομο Guillain-Barré

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναγνωρίζουν το σύνδρομο Guillain-Barré  (GBS) ως σήμα ασφάλειας του εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J). Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports διαπίστωσε ότι οι λήπτες εμβολίου COVID-19 έχουν 42 τοις εκατό αυξημένη συχνότητα εμφάνισης GBS. Το GBS είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Οι πρωτεΐνες ακίδας COVID-19 μοιράζονται ομοιότητες με περισσότερες από 28 ανθρώπινες πρωτεΐνες , συμπεριλαμβανομένων των νευρογλοιακών ιστών και των παραγόντων ανάπτυξης του εγκεφάλου. Επομένως, εάν το σώμα επιτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδας, ορισμένα από τα αντισώματα που σχηματίζονται μπορεί επίσης να επιτεθούν στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, οδηγώντας δυνητικά σε νευρολογικές διαταραχές.

Άνοια

Ενώ ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν έχει συνδεθεί άμεσα με την άνοια, έχει συνδεθεί με γνωστικά ελλείμματααπώλειας μνήμης και παραλήρημα, τα οποία είναι όλα συμπτώματα άνοιας.

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση ανέφερε παραλήρημα την επόμενη μέρα του εμβολιασμού σε ηλικιωμένους σε οίκο ευγηρίας, αλλά αποσύρθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες. Η ιταλική μελέτη με βάση τον πληθυσμό NEURO-COVAX που αξιολόγησε πάνω από 19.000 άτομα διαπίστωσε ότι σχεδόν το 2% ανέφερε «ομίχλη εγκεφάλου» μετά τον εμβολιασμό.

Επιληπτικές κρίσεις

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ερευνητές της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDAεντόπισαν επιληπτικές κρίσεις ως σήμα ασφαλείας για παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω που έλαβαν τα εμβόλια mRNA. Μια ιαπωνική μελέτη που παρακολούθησε 332 άτομα με επιληψία παρατήρησε επιδείνωση των επιληπτικών κρίσεων μετά τον εμβολιασμό στο 5,7 τοις εκατό όσων έλαβαν το πρώτο και το δεύτερο εμβόλιο COVID-19.

Δεδομένα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων Εμβολίων (GVDN) έδειξαν ότι η πρώτη και η δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμπύρετων σπασμών, και σπασμών σε παιδιά που προκαλούνται από πυρετό. Η πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna και η τέταρτη δόση του εμβολίου της Pfizer συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο γενικευμένων επιληπτικών κρίσεων. Επιπλέον, η πρώτη δόση του εμβολίου Moderna συσχετίστηκε επίσης με οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, έναν τύπο αυτοάνοσης πάθησης που μπορεί να παρουσιαστεί ως επιληπτικές κρίσεις.

Διαταραχή βάδισης

Μια ανασκόπηση συνέδεσε τέσσερις περιπτώσεις διαταραχής στη βάδιση με το εμβόλιο COVID-19. Μια άλλη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Cureus ανέφερε τέσσερις νευρολογικές περιπτωσιολογικές μελέτες, με έναν ασθενή που ανέπτυξε διαταραχή στη βάδιση από το σύνδρομο Guillain-Barré και έναν από το σύνδρομο κατακράτησης μηνιγγίτιδας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα παρακολούθησαν αρκετούς ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον που παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου μετά τον εμβολιασμό, με τη διαταραχή στη βάδιση να είναι η πιο κοινή.

Παράλυση Bell

Η παράλυση Bell εκδηλώνεται ως μυϊκή αδυναμία ή παράλυση του προσώπου και έχει αναγνωριστεί ως σήμα ασφάλειας του εμβολίου COVID-19 από ερευνητές του FDA.

Μια προεκτύπωση του FDA διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που έλαβαν το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer, είχαν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης παράλυσης Bell. Τα δεδομένα από το GVDN διαπίστωσαν παρομοίως ότι οι πρώτες δόσεις των εμβολίων Moderna και Pfizer συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης Bell.

Τρέμουλο

Το τρέμουλο μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικής και νευρικής βλάβης, που προκαλεί προβλήματα στον κινητικό έλεγχο.

Μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε από κλινικούς γιατρούς στην κλινική του Κλίβελαντ ανέφερε έναν άνδρα που εμφάνισε τρέμουλο και στα τέσσερα άκρα του, 12 ημέρες αφότου έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer για τον COVID-19. Επιπλέον, η ιταλική μελέτη NEURO-COVAX διαπίστωσε ότι το 1,5 τοις εκατό των εμβολιασμένων ατόμων ανέφεραν τρέμουλο και το ίδιο ποσοστό ανέφερε μυϊκούς σπασμούς.

Αισθητηριακές αλλαγές

Οι αισθητηριακές αλλαγές όπως η αίσθηση ότι κάτι σε τρυπάει, η δυσανεξία στη θερμοκρασία, ο πόνος και η έλλειψη αίσθησης είναι όλα δείκτες νευροπάθειας.

Οι Epoch Times έχουν αναφέρει στη νευροπάθεια που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό. Νευροπάθεια είναι όταν οι αισθητικοί νευρώνες στην περιφέρεια έχουν υποστεί βλάβη. Εάν ο νευρώνας προορίζεται να ανιχνεύει θερμότητα, τότε η βλάβη μπορεί να προκαλέσει αίσθηση καψίματος ή μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης θερμοκρασίας. Η ζημιά στους νευρώνες που προορίζονται για την ανίχνευση της αφής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μια αίσθησης ότι κάτι σας τρυπάει, όπως οι καρφίτσες και οι βελόνες, μειωμένη αίσθηση του πόνου ή ακόμα και αίσθηση ηλεκτροπληξίας.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Αν και πολλοί άνθρωποι έχουν προσωρινούς πονοκεφάλους ή ζαλάδες μετά τον εμβολιασμό, μερικοί μπορεί επίσης να εμφανίσουν επίμονες και επώδυνες ημικρανίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα νευροφλεγμονής που προκαλείται από την πρωτεΐνη ακίδας. Λιποθυμία ή προσωρινή απώλεια συνείδησης μπορεί επίσης να συμβεί, λόγω μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Καρδιακές διαταραχές

Οι πρωτεΐνες ακίδας έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφουν την επένδυση του ενδοθηλίου της καρδιάς, προκαλώντας φλεγμονή και συγχωνεύοντας τα κύτταρα του καρδιακού μυός, όπως αποδείχθηκε από έρευνα που διεξήχθη στην κλινική Mayo . Και οι δύο διαδικασίες μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία των καρδιακών μυών, οδηγώντας σε διάφορες καταστάσεις.

Μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology έδειξε ότι τα καρδιακά κύτταρα που εκτέθηκαν στα εμβόλια Moderna και Pfizer παράγουν πρωτεΐνη ακίδας και παρουσιάζουν διαφορετικές ανωμαλίες.

Καρδιακό επεισόδιο

Υπήρξαν λίγες μελέτες που συνδέουν την καρδιακή ανακοπή με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Η ανάλυση της βάσης δεδομένων ανεπιθύμητων ενεργειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σε άτομα άνω των 75 ετών.

Μόνο μία μελέτη που έγινε από ομοτίμους έχει συνδέσει την καρδιακή ανακοπή με το εμβόλιο mRNA του COVID-19, στο οποίο ένας 59χρονος άνδρας χωρίς σημαντικό προηγούμενο ιατρικό ιστορικό έλαβε μια τρίτη δόση του mRNA και παρουσίασε καρδιακή ανακοπή εντός επτά ωρών.

Καρδιομυοπάθεια

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον καρδιακό μυ. Οι κοιλότητες της καρδιάς μπορεί να διευρυνθούν, με τους μύες να γίνονται παχύτεροι ή πιο άκαμπτοι, προκαλώντας έτσι μια εξασθενημένη καρδιά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή ανακοπή.

Μια παγκόσμια ανασκόπηση του 2022 σχετικά με περιπτώσεις μυοκαρδιοπάθειας από στρες που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, τα περισσότερα συμπτώματα εμφανίστηκαν περίπου τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι σπάνιο αλλά μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Ιατρικά περιοδικά τεκμηρίωσαν αρκετές περιπτώσεις μυοκαρδιοπάθειας, συμπεριλαμβανομένης μιας υγιούς 63χρονης γυναίκας χωρίς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, η οποία εισήχθη στη ΜΕΘ μία ημέρα μετά την πρώτη της δόση του εμβολίου της Moderna.

Εμφραγμα

Η πρωτεΐνη ακίδα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία  και είναι επίσης επιρρεπής στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, οι οποίοι μπορούν να μπλοκάρουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, οδηγώντας σε καρδιακές προσβολές. Η βάση δεδομένων ανεπιθύμητων ενεργειών του ΠΟΥ έδειξε ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Αρκετές περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει καρδιακές προσβολές εντός 24 ωρών από τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης μιας ιαπωνικής μελέτης περίπτωσης και μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ .

Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα

Αναφορές μυοκαρδίτιδας ως σήμα ασφαλείας έχουν αναφερθεί εκτενώς στις premium αναφορές των The Epoch Times. Πρόσφατα, οι ερευνητές του FDA εντόπισαν επίσης τη μυοκαρδίτιδα ως σήμα ασφαλείας για τα πιο πρόσφατα μονοσθενή εμβόλια για τον COVID-19.Μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της πρωτεΐνης ακίδας που καταστρέφει τους καρδιακούς μυς.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Moderna συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο της Pfizer για νέους άνδρες. Όπως η μυοκαρδίτιδα, έτσι και η περικαρδίτιδα είναι επίσης ένας τύπος καρδιακής φλεγμονής, αλλά επηρεάζεται η εξωτερική επένδυση της καρδιάς και όχι οι μύες της καρδιάς. Η περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περικαρδιακή συλλογή , η οποία συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό γύρω από την καρδιά.

Οι Epoch Times αναφέρουν έναν επαγγελματία ποδηλάτη του βουνού, ο οποίος διαγνώστηκε με περικαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό του και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο.

Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ορθοστατικής στάσης (POTS)

Τα κρούσματα POTS έχουν αυξηθεί στον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Το POTS είναι μια κατάσταση που προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό όταν ένα άτομο αλλάζει θέση από ξαπλωμένο σε όρθιο, υποδηλώνοντας δυσλειτουργία μεταξύ του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο Δρ Tae Chung, διευθυντής του προγράμματος Johns Hopkins POTS, παρατήρησε μερικές ασυνήθιστες περιπτώσεις μεταξύ φοιτητών ιατρικής ή ιατρών που είχαν εμβολιαστεί αλλά δεν είχαν μολυνθεί από τον COVID-19. Αργότερα, μια μεγάλη μελέτη κοόρτης εντόπισε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 και της νόσου.

Τον Ιούλιο του 2023, οι The Epoch Times μίλησαν με δύο γυναίκες στα 20 τους που διαγνώστηκαν με POTS μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Αρρυθμία

Οι αρρυθμίες συμβαίνουν όταν υπάρχει ηλεκτρική δυσλειτουργία της καρδιάς, με τους καρδιακούς παλμούς να γίνονται πολύ γρήγοροι, αργοί ή ακανόνιστοι. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Vaccine: X διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο για αρρυθμίες χωρίς μυοκαρδίτιδα εντός 14 ημερών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA σε ενήλικες. Το εμβόλιο της Moderna παρουσίαζε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτο της Pfizer.

Μια συστηματική ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το ποσοστό επίπτωσης της καρδιακής αρρυθμίας μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 είναι σπάνιο και κυμαίνεται μεταξύ 1 και 76 ανά 10.000». Μια άλλη ανασκόπηση του 2023 είπε ότι το πρόβλημα “δεν είναι ασυνήθιστο”. Η κολπική μαρμαρυγή, ο πιο κοινός τύπος αρρυθμίας, έχει επίσης αναφερθεί στην εμβολιαστική βιβλιογραφία.

Υπέρταση

Καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζεται ακόμα, έχουν συσσωρευτεί στοιχεία πιθανής μεταβολής της αρτηριακής πίεσης. Ο μηχανισμός είναι άγνωστος. μπορεί να συνδέεται με τη μείωση των υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου-2 (ACE-2) της αγγειοτενσίνης στο σώμα, καθώς οι πρωτεΐνες ακίδας συνδέονται με τους υποδοχείς ACE-2 για να εισέλθουν στα κύτταρα.

Μια μελέτη μετα-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cardiovascular Development and Disease και εξέτασε δεδομένα από 357.387 εμβολιασμένα άτομα και διαπίστωσε ότι περίπου το 3,2% ανέφερε αύξηση της αρτηριακής πίεσης μετά τον εμβολιασμό που υποβλήθηκαν, 15 λεπτά έως ημέρες από τη στιγμή που τον έκαναν.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Ο καρδιακός παλμός είναι σημάδι υποκείμενης καρδιακής νόσου, αν και είναι τυπικά παροδικός και μη σοβαρός.

Διαταραχές του αίματος

Μια σημαντική παρενέργεια που αναφέρθηκε μετά τον εμβολιασμό είναι οι θρόμβοι αίματος. Οι πρωτεΐνες ακίδας είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πήξη. Ενώ οι περισσότεροι θρόμβοι αίματος απαιτούν την παρουσία θρομβίνης και αιμοπεταλίων, οι πρωτεΐνες ακίδας μπορούν να σχηματίσουν θρόμβους ακόμη και απουσία αυτών των πρωτεϊνών.

Στην αρχή της κυκλοφορίας του εμβολίου, το εμβόλιο J&J που έχει πλέον διακοπεί αποδείχθηκε ότι προκαλεί πήξη του αίματος παρά τα χαμηλά αιμοπετάλια στο αίμα. Τα εμβόλια mRNA έχουν παρόμοια προβλήματα. Οι πρωτεΐνες ακίδας αλλάζουν επίσης τη δομή των πρωτεϊνών μέσα στον θρόμβο, με αποτέλεσμα θρόμβους αίματος που μοιάζουν με αμυλοειδές που είναι πολύ μεγαλύτεροι και πιο δύσκολο να διασπαστούν.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες ακίδας συνδέονται άμεσα με παράγοντες πήξης στο αίμα, προάγοντας τόσο μεγάλους όσο και σχηματισμούς μικροθρόμβων.

Ανάλογα με το πού σχηματίζονται οι θρόμβοι αίματος, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν διάφορες παθολογίες που σχετίζονται με την πήξη.

Εγκεφαλικό

Στις αρχές του 2023, η FDA και το CDC εξέδωσαν μια κοινή δήλωση τονίζοντας το εγκεφαλικό επεισόδιο ως νέο σήμα ασφάλειας σε ηλικιωμένους που έλαβαν δισθενή ενισχυτικά εμβόλια της Pfizer. Ωστόσο, μήνες αργότερα, αντέστρεψαν τη δήλωση αυτή. Μια αυτοελεγχόμενη σειρά περιπτώσεων που παρακολούθησε 32 εκατομμύρια Βρετανούς διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 συσχετίστηκε με 38% αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού ή εγκεφαλικής αιμορραγίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Stroke and Cerebrovascular Disease παρακολούθησε μια γυναίκα στα 80 της που έπαθε εγκεφαλικό για πρώτη φορά τρεις ημέρες αφότου έκανε το πρώτο της εμβόλιο mRNA για τον COVID-19. Έπειτα, υπέστη ένα δεύτερο εγκεφαλικό, τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη δόση της.

Μια κρατική μελέτη που παρακολούθησε 5 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν στη Γεωργία διαπίστωσε ότι όσοι προσβλήθηκαν από τον COVID-19 εντός 21 ημερών από τον εμβολιασμό τους διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την αδυναμία κατανόησης της γλώσσας (αφασία) και τη δυσκολία στην ομιλία (δυσαρθρία), τα οποία και τα δύο έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος μέσα στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανταλλαγή οξυγόνου και την απέκκριση του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες και είναι δυνητικά θανατηφόρά.

Τα δεδομένα από το GVDN έδειξαν ότι οι λήπτες των πρώτων δόσεων εμβολίου mRNA ή του εμβολίου AstraZeneca σχετίζονταν όλοι με αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής μεταξύ 20 και 33 τοις εκατό.

Μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε από κλινικούς ιατρούς στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε ασθενείς, τα οποία επηρέασαν και τα δύο άτομα που κατά τα άλλα δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβους αίματος.

Μια κορεατική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Vaccines ανέφερε μια περίπτωση πνευμονικής εμβολής που συνέβη επτά ημέρες αφότου ο ασθενής έκανε το πρώτο του εμβόλιο mRNA.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η πήξη του αίματος στις φλέβες των άκρων είναι επίσης δυνητικά θανατηφόρα εάν ο θρόμβος σταματήσει το αίμα να ρέει πίσω στους πνεύμονες. Ενώ μεγάλες μελέτες δεν έχουν βρει αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19, αρκετές περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ασθενών με τον εμβολιασμό.

Για παράδειγμα, ένας 75χρονος άνδρας εμφάνισε οίδημα στο αριστερό του πόδι 10 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer.

Αγγειίτιδα

Η αγγειίτιδα είναι βλάβη και φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία θα μπορούσε να καθορίσει περαιτέρω την πήξη του αίματος.

Οι πιο κοινές παθήσεις αγγειίτιδας επηρεάζουν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας κόκκινες κηλίδες και εξογκώματα στο δέρμα και πιθανή βλάβη οργάνων.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Rheumatology συσχέτισε το εμβόλιο COVID-19 με μια αύξηση της αγγειίτιδας IgA , ενός τύπου αγγειίτιδας.

Μια άλλη μίνι ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Medicine ανέφερε επίσης ότι περιπτώσεις αγγειίτιδας του δέρματος «έχουν αναφερθεί πιο συχνά» μετά από εμβολιασμούς για τον COVID-19 παρά μετά από μόλυνση.

Φαινόμενο Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud είναι μια κατάσταση κατά την οποία ορισμένες περιοχές, συνήθως τα δάχτυλα, αισθάνονται μουδιασμένες και κρύες λόγω της περιορισμένης παροχής αίματος σε αυτές τις περιοχές.

Μια μελέτη παρακολούθησε 19 ασθενείς που ανέπτυξαν το φαινόμενο Raynaud μετά από εμβολιασμούς για τον COVID-19. Περίπου το 80 τοις εκατό των συμμετεχόντων δεν είχαν προϋπάρχον φαινόμενο Raynaud. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ η μελέτη τους δεν συνάγει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης του φαινομένου Raynaud, βρήκαν τη χρονική σχέση «συμπτωματικά ανησυχητική». Η κυάνωση, μια κατάσταση όπου τα δάχτυλα και τα χείλη ενός ατόμου γίνονται μπλε λόγω κακής κυκλοφορίας, μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω του φαινομένου Raynaud.

Δερματικές Διαταραχές

Μια πληθώρα δερματικών συμπτωμάτων έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Οι δερματικές αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν ως σημεία αλλεργικής ή ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο. Ενώ οι αντιδράσεις είναι γενικά παροδικές, μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από την πάθηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας εντόπισε αρκετές κοινές παρενέργειες: εξανθήματα, φαγούρα, κόκκινο δέρμα και κνίδωση.

«Μερικά εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν μία ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό και ορισμένα έχουν καθυστερημένη έναρξη, σε διάστημα 7-14 ημερών μετά τον εμβολιασμό. Τα περισσότερα από αυτά τα εξανθήματα υποχωρούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Esther Freeman, διευθύντρια Global Health Dermatology στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Λεύκη

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση όπου χάνεται χρωστική ουσία από περιοχές του δέρματος, προκαλώντας λευκές κηλίδες.

Μια συστηματική ανασκόπηση των περιπτώσεων λεύκης που συνδέονται με τα εμβόλια για τον COVID-19 που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 εντόπισε 15 νέες ή επιδεινούμενες περιπτώσεις.

Livedo Reticularis

Η πάθηση αυτή του δέρματος θεωρείται ότι προκαλείται από φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία και συχνά εμφανίζεται με κηλίδες, κοκκινωπό-μπλε έως μοβ, μοτίβα που μοιάζουν με δίχτυ στο δέρμα.

Μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Rheumatology παρακολούθησε μια 80χρονη γυναίκα που ανέπτυξε livedo reticularis στο αριστερό μπράτσο και τις γύρω περιοχές μια μέρα μετά την τρίτη δόση του εμβολιασμού της.

Μια άλλη μελέτη περίπτωσης εντόπισε ένα κρούσμα που εμφανίστηκε στο γόνατο, επίσης μετά από έναν τρίτο εμβολιασμό για τον COVID-19. Τα σημάδια , ωστόσο, υποχωρούν όταν το δέρμα θερμαίνεται.

Απώλεια μαλλιών

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, στρες και αυτοάνοσες παθήσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Skin Appendage Disorders ανέφερε πέντε περιπτώσεις τριχόπτωσης αφού οι άνθρωποι έλαβαν την πρώτη τους δόση του εμβολίου για τον COVID-19. Ενώ η κατάσταση ως επί το πλείστον επιλύθηκε, ένας ασθενής υπέφερε από προοδευτική επιδείνωση αλωπεκίας με κάθε επόμενο εμβολιασμό.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Vaccines αναφέρθηκε σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούσαν γυναίκες ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό COVID-19. Τρεις έως έξι ημέρες μετά την δεύτερη ή τρίτη τους δόση, εμφάνισαν υπερβολική τριχόπτωση.

Αλλεργία στον ήλιο

Η αλλεργία στον ήλιο περιγράφει μια κατάσταση όπου το δέρμα ενός ατόμου παρουσιάζει σχηματισμούς εξανθήματος και δημιουργεί φαγούρα, λίγες ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. Συχνά προκαλείται από υπερβολική απελευθέρωση ισταμίνης και συνήθως συνδέεται με το σύνδρομο ενεργοποίησης των μαστοκυττάρων.

Ψωρίαση

Σε ασθενείς με ψωρίαση, τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα λόγω ανοσολογικής απορρύθμισης, προκαλώντας φολιδωτά και φλεγμονώδη τμήματα του δέρματος.

Μια μελέτη ανασκόπησης που διεξήχθη από ερευνητές της Ταϊβάν βρήκε 314 περιπτώσεις νεοεμφανιζόμενης ψωρίασης ή εξάρσεων της . «Η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη δόση εμβολίου συσχετίστηκαν με περιστατικά ψωρίασης, με τη δεύτερη δόση να σχετίζεται συχνότερα με εξάρσεις ψωρίασης», έγραψαν οι συγγραφείς.

Εκζεμα

Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από φλεγμονή, που οδηγεί σε ξηρό δέρμα και φαγούρα. Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology παρακολούθησε πάνω από 1.900 άτομα με ιστορικό εκζέματος ή ψωρίασης. Το ενενήντα τοις εκατό παρουσίασαν τουλάχιστον μία έξαρση μετά τον εμβολιασμό.

Μια άλλη μελέτη συνέδεσε τις περιπτώσεις 22 ασθενών στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανέφεραν είτε φαγούρα στο δέρμα είτε έκζεμα έχοντας προηγουμένως εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Υπερβολικός ιδρώτας

Η υπερβολική εφίδρωση έχει αναγνωριστεί ως παρενέργεια από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Πολύμορφο Ερύθημα

Μια δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βλάβες σε σχήμα ταύρου, το πολύμορφο ερύθημα θεωρείται συχνά ότι προκαλείται από αλλεργική αντίδραση.

Μια ανασκόπηση διερεύνησε 31 μελέτες και εντόπισε 90 ασθενείς με πολύμορφο ερύθημα «ως παρενέργεια του εμβολιασμού κατά του COVID-19».

Pityriasis Rosea

Το Pityriasis rosea είναι ένα εξάνθημα που συχνά ξεκινά ως ένα οβάλ σημείο στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά ή την πλάτη. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Immunity, Inflammation and Disease εντόπισε 111 άτομα που ανέπτυξαν ροδόχρου πιτυρίαση μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα στην περιοχή του κορμού τους και ο μέσος χρόνος έναρξης ήταν εννέα ημέρες. Η ανάρρωση, κατά μέσο όρο, κράτησε ενάμιση μήνα.

Ψυχιατρικές διαταραχές

Οι premium εκθέσεις των Epoch Times έχουν συζητήσει εκτενώς διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές που αναφέρονται στη βιβλιογραφία και από κλινικούς γιατρούς.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι ήπιο, όπως η αϋπνία ή και σοβαρό όσο η ψύχωση. Κάποιες μελέτες έχουν βρει επίσης το αντίστροφο, δηλώνοντας ότι οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 βελτίωσαν τις συνθήκες ψυχικής υγείας .

Ψευδαισθήσεις

Αυτό το φαινόμενο έχει αναπτυχθεί σε ορισμένους από τους εμβολιασμένους, που συχνά αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως ψύχωση.

Μια ινδική ανασκόπηση κατέγραψε 11 περιπτώσεις ψυχιατρικών παρενεργειών από εμβολιασμούς κατά του COVID-19, εκ των οποίων πέντε ασθενείς ανέπτυξαν επίσης παραισθήσεις. Μια τέτοια περίπτωση εκδηλώθηκε την ίδια μέρα με τον εμβολιασμό.

Μια άλλη μελέτη περίπτωσης περιέγραψε μια 45χρονη γυναίκα χωρίς ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό ψυχικών διαταραχών που ανέπτυξε ψύχωση ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Η γυναίκα παράτησε ξαφνικά τη δουλειά της 18 ετών και ντυνόταν μόνο στο σκοτάδι λόγω των παραισθήσεων της. «Σπάνια περιστατικά ψύχωσης» μετά το εμβόλιο της Moderna για τον COVID-19 είναι πιθανά, έγραψαν οι συγγραφείς.

Άγχος και Κατάθλιψη

Σε μια προηγούμενη έκθεση premium , η ψυχίατρος Δρ. Amanda McDonald είπε στους The Epoch Times ότι παρατήρησε ότι το άγχος και η κατάθλιψη των ασθενών έγιναν ξαφνικά ανθεκτικά σε ψυχιατρικά φάρμακα μετά τον εμβολιασμό τους ή τη μόλυνση από τον COVID-19.

Μια μελέτη παρουσίασε δύο ασθενείς των οποίων η διπολική διαταραχή ήταν προηγουμένως σταθερή για χρόνια με τα ίδια φάρμακα. Και οι δύο εμφάνισαν επιδεινωμένη κατάθλιψη και μανία μετά τον εμβολιασμό.

Μια έκθεση του 2021 από το CDC διαπίστωσε ότι τέσσερις στις πέντε τοποθεσίες χορήγησης εμβολίου έπρεπε να αναστείλουν προσωρινά τον εμβολιασμό λόγω συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άγχος, όπως λιποθυμία αμέσως μετά τη χορήγηση στους ασθενείς μιας δόσης του εμβολίου του J&J.

Κρίση πανικού

Πολλαπλές μελέτες περιπτώσεων τεκμηρίωσαν την ξαφνική έναρξη κρίσεων πανικού μετά τον εμβολιασμό. Μία περίπτωση αφορούσε μια 26χρονη γυναίκα που ανέπτυξε για πρώτη φορά αυτοκτονικό ιδεασμό από κρίσεις πανικού μετά από λοίμωξη από COVID-19. Αφού ανάρρωσε, έκανε μια δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA της Pfizer και μέσα σε τέσσερις ώρες άρχισε να εμφανίζει ξανά συμπτώματα κρίσης πανικού.

Ένας 48χρονος άνδρας ανέπτυξε φόβο θανάτου και επικείμενο αίσθημα καταστροφής μετά τη λήψη μιας δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer.

Αυπνία

Αν και λίγες μελέτες έχουν ξεχωρίσει την αϋπνία ως ανεπιθύμητο συμβάν μετά τον εμβολιασμό, η διαταραχή του ύπνου αναφέρεται συχνά σε σχέση με άλλες καταστάσεις.

Μια τουρκική μελέτη που παρακολούθησε 787 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας βρήκε ότι περίπου το 11% ανέφερε τουλάχιστον μία διαταραχή ύπνου. Η ιταλική μελέτη NEURO-COVAX που αξιολόγησε πάνω από 19.000 άτομα διαπίστωσε ότι το 1,6% ανέφερε αϋπνία, με το εμβόλιο Moderna να συνδέεται περισσότερο με την αϋπνία ως ανεπιθύμητο συμβάν.

Μια άλλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερες από 69.000 αλλαγές ύπνου, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές αλλαγές ατόμων μέσω της βιομετρικής συσκευής τους διαπίστωσε ότι περισσότερο από τον χρόνο ύπνου τον περνούσαν ως ελαφρύ και όχι ως ύπνο αποκατάστασης για τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Λοιμώξεις

Οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 υποτίθεται ότι βελτιώνουν την ανοσία έναντι του ιού. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει βρει ότι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός κατά του COVID-19 δυνητικά αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, θέτοντας το σώμα σε κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19 και άλλους ιούς.

Πνευμονία

Αρκετές περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν καταγράψει πνευμονία ή πνευμονική λοίμωξη που σχετίζεται με εμβόλια COVID-19.. Μια μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε στο Bronchoneumolgia ανέφερε έναν ασθενή που ανέπτυξε ήπιο πυρετό, δύσπνοια, καταπιεστικό πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα εντός οκτώ έως 10 ωρών από τη λήψη μιας δεύτερης δόσης εμβολίου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases  ανέφερε την εμφάνιση συμπτωμάτων πνευμονίας σε έναν 83χρονο άνδρα μέσα σε μια ημέρα από τη λήψη του εμβολίου για τον COVID-19.

COVID 19

Η ίδια η νόσος COVID-19 συγκαταλέγεται στις 10 πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρθηκαν στο VAERS. Μελέτες από την κλινική του Κλίβελαντ έδειξαν ότι οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους λοιμώξεων από τον COVID-19.

Έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Vladimir Uversky από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα προέβλεψε ότι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός των μη ζωντανών εμβολίων COVID-19 θα μπορούσε να κάνει το σώμα να γίνει πιο ανεκτικό σε πιθανές λοιμώξεις COVID-19 αντί να ενισχύσει την άμυνά του.

Επανενεργοποίηση ιών και λοιμώξεις

Συχνά αναφέρονται ιοί έρπητα ζωστήρα, ανεμοβλογιά και Epstein-Barr. Ευκαιριακές βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί επίσης να εκδηλωθούν λόγω μιας περιόδου ανοσοανεπάρκειας.

Προβλήματα με τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και το στόμα

Η ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές βλάβες και φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη και το στόμα.

Εμβοές και απώλεια ακοής

Οι εμβοές έχουν αναφερθεί τακτικά τόσο στο VAERS όσο και στο σύστημα αναφοράς της κίτρινης κάρτας. Ο ακριβής μηχανισμός για τις εμβοές είναι άγνωστος, αν και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν νευρολογική βλάβη.

Ίσως η πιο διάσημη περίπτωση εμβοών αναφέρθηκε από τον Δρ. Gregory Poland, διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας Εμβολίων της Mayo Clinic, ο οποίος ανέπτυξε σοβαρές εμβοές αφού έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna το 2021.

Ενώ το CDC είπε ότι δεν έχει βρει στοιχεία για σύνδεση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του COVID-19 και των εμβοών, τα εσωτερικά έγγραφα του οργανισμού δείχνουν τις εμβοές ως σήμα ασφαλείας στο σύστημα VAERS.

Πολλές μελέτες έχουν επίσης κάνει τη σύνδεσηαυτή. Ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, ή απώλεια ακοής 30 ντεσιμπέλ ή μεγαλύτερη, σπάνια, αλλά εξακολουθεί να αναφέρεται μετά τους εμβολιασμούς. Μια γυναίκα 68 ετών ανέπτυξε κουδούνισμα στα αυτιά της τέσσερις ημέρες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Στις εξετάσεις που έκανε, αποδείχτηκε ότι υπέστη σημαντική απώλεια ακοής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases ανέφερε τρεις περιπτώσεις ξαφνικής απώλειας ακοής περίπου τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν άμεση συσχέτιση με το εμβόλιο.

Διαταραχές όρασης και οφθαλμικές διαταραχές

Οι πιο συχνές οφθαλμικές διαταραχές που αναφέρονται είναι η επιπεφυκίτιδα και η ραγοειδίτιδα, που προκαλούνται και οι δύο από φλεγμονή των ιστών των ματιών.

Μια οφθαλμολογική κλινική στη Νέα Ζηλανδία παρακολούθησε περισσότερους από 3.000 ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις πριν και μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός αύξησε τον κίνδυνο ραγοειδίτιδας των ασθενών τους. Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες οφθαλμικές διαταραχές που επηρεάζουν την οπτική οξύτητα και την αποσυντονισμό των κινήσεων των ματιών. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να προκληθούν από βλάβη στα οπτικά και οφθαλμοκινητικά νεύρα.

Μια μελέτη ανέφερε 63 περιπτώσεις οφθαλμοκινητικών διαταραχών μετά τον πρώτο, δεύτερο ή τρίτο εμβολιασμό κατά του COVID-19. Οι περισσότερες από τις καταστάσεις οφείλονταν σε παράλυση κρανιακών νεύρων. Τα κρανιακά νεύρα νευρώνουν όλα τα νεύρα στα μάτια.

Ιλιγγος

Ο ίλιγγος συνδέεται συχνά με τα αυτιά, τα οποία μας βοηθούν να έχουμε ισορροπία. Έρευνα που διεξήχθη σε Βρετανούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έδειξε ότι ο ίλιγγος αναφέρθηκε σε περίπου 2,5 τοις εκατό των εργαζομένων.

Η ανάλυση του ισοδύναμου VAERS της Κορέας έδειξε ότι μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Ιουλίου 2022, ο ίλιγγος ήταν η τρίτη πιο συχνή παρενέργεια που αναφέρθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στην Κορέα. Οι συγγραφείς υπολόγισαν μια συχνότητα εμφάνισης 54,3 ανά 100.000 εμβολιασμούς.

Διαταραχές όσφρησης και γεύσης

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι συχνές και επίμονες καταστάσεις μετά τον COVID-19 και τους εμβολιασμούς του.

Μια βελγική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ear, Nose & Throat Journal παρακολούθησε έξι άτομα που εμφάνισαν διαταραχές όσφρησης και γεύσης μετά τον εμβολιασμό, μη όντως θετικοί για τον COVID-19.

Στοματικές φλεγμονές και έλκη

Πόνος και έλκη στο στόμα, τη γλώσσα και τα ούλα μπορεί να εμφανιστούν λόγω της φλεγμονής που προκαλεί το εμβόλιο. Τα στοματικά έλκη μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα επανενεργοποιημένων ιών και μυκήτων. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικές και ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι μια κοινή αντίδραση που αναφέρεται κατά τη διάρκεια ιογενών λοιμώξεων και μετά τη χρήση ορισμένων φαρμάκων και συνδέεται με κακή αναπνοή και αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας.

Μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2023 συνέκρινε τα εμβολιασμένα παιδιά με τα μη εμβολιασμένα και διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα παιδιά εκκρίνουν λιγότερο σάλιο. Η βάση δεδομένων Φαρμακοεπαγρύπνησης των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EudraVigilance), στην οποία αποκτήθηκε πρόσβαση τον Αύγουστο του 2022 , βρήκε την ξηροστομία αρκετά συχνή—με 0,215 περιπτώσεις σε κάθε 100 αναφορές.

Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος

Η δύσπνοια, η γρήγορη αναπνοή και ο βήχας είναι συμπτώματα που εμφανίζονται ή επιδεινώνονται μετά τον εμβολιασμό.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η δύσπνοια είναι μια ευρέως αναγνωρισμένη παρενέργεια του εμβολίου που είναι συνήθως παροδική. Η Μονάδα Κρίσιμης Νοημοσύνης COVID-19 της Αυστραλίας ανέφερε το 2022 ότι η δύσπνοια είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μετά τη μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα που σχετίζεται με το εμβόλιο COVID-19.

Η δύσπνοια μπορεί να είναι σημάδι διάμεσης πνευμονοπάθειας , με ορισμένες περιπτώσεις να συνδέονται με το εμβόλιο για τον COVID-19.

Μια περίπτωση που δημοσιεύτηκε στο Chest εντόπισε έναν υγιή 24χρονο άνδρα που —πέντε ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου Pfizer— εμφάνισε δύσπνοια και οξύ πόνο στο στήθος. Έβηχε επίσης αίμα λόγω θρόμβων αίματος στους πνεύμονές του.

Ασθμα

Έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιπτώσεις επιδείνωσης του άσθματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases εξέτασε έναν ιατρό που είχε ιστορικό άσθματος. Μια περιστασιακή καπνίστρια, ανέφερε αναπνευστικά συμπτώματα 10 ώρες μετά τη λήψη του δεύτερου εμβολίου της Pfizer.

Μια άλλη 55χρονη ασθενής απέκτησε δύσπνοια μια μέρα αφότου έκανε το αναμνηστικό της εμβόλιο. Μια αξονική τομογραφία έδειξε συριγμό και στους δύο πνεύμονες.

Διαταραχές των μυών και των αρθρώσεων

Μια μελέτη που παρακολούθησε 803 εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τις αναφερόμενες παρενέργειές τους διαπίστωσε ότι περίπου το 60% ανέφερε γενική αδυναμία ή κόπωση, το 45% ανέφερε μυϊκό πόνο και περίπου το 10% ανέφερε σπασμούς και δυσκαμψία.

Πόνος στις αρθρώσεις αναφέρθηκε σε περισσότερο από το 16 τοις εκατό των εργαζομένων. Μια άλλη μελέτη που αξιολογεί συχνές παρενέργειες ανέφερε ότι ο πόνος στις αρθρώσεις τείνει να είναι μια κοινή παρενέργεια των εμβολιασμών.

Μυϊκή αδυναμία και σπασμοί

Η μυϊκή αδυναμία, οι σπασμοί και η απώλεια της αίσθησης μπορεί συχνά να υποδηλώνουν νευρολογική βλάβη. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Acta Neurologica Belgica ανέφερε οκτώ περιπτώσεις μυϊκής αδυναμίας, πόνου ή απώλειας αίσθησης και όλοι αυτοί οι ασθενείς διαγνώστηκαν ότι είχαν σύνδρομο Guillain-Barré ή κάποιο είδος νευροπάθειας.

Ο μυϊκός πόνος μπορεί επίσης να προκληθεί από μυοσίτιδα, φλεγμονή των μυών. Μια μελέτη περίπτωσης στην Ινδία περιέγραψε έναν άνδρα που είχε έντονο μυϊκό πόνο δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό του για τον COVID-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο πόνος προκλήθηκε από άμεση βλάβη στους μύες των χεριών του.

Αρθρίτιδα

Μια βελγική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rheumatology, παρακολούθησε 17 άτομα που εμφάνισαν αρθρίτιδα αμέσως μετά τη χορήγηση των εμβολίων για τον COVID-19. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει νέες και περιπτώσεις εξάρσεων αρθρίτιδας σε άτομα, ημέρες έως εβδομάδες μετά τη χορήγηση των εμβολίων mRNA και DNA.

Κωστοχονδρίτιδα

Αυτή είναι μια κατάσταση όπου οι αρθρώσεις στο θώρακα φλεγμονώνονται, οδηγώντας σε πόνο στο στήθος. Οι επώδυνες συμπτωματικές πλευρές είναι ένα λιγότερο συχνό φαινόμενο, με λίγες μόνο περιπτώσεις.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Τα πεπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και της διάρροιας, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Σκωληκοειδίτιδα

Μελέτες σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID-19 έδειξαν ότι η πρωτεΐνη ακίδας και το RNA της μπορεί να παραμείνουν στη σκωληκοειδή απόφυση, κάτι που μπορεί επίσης να ισχύει για παρενέργειες του εμβολίου.

Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν τη σκωληκοειδίτιδα ως πιθανό σήμα ασφάλειας μετά από εξέταση του VigiBase του ΠΟΥ. Μια μελέτη περίπτωσης προσδιόρισε το εμβόλιο Pfizer ως το πιθανό «έναυσμα» για τη σκωληκοειδίτιδα μιας 69χρονης γυναίκας.

Παγκρεατίτιδα

Μια πιθανή εξήγηση για την ανάπτυξη παγκρεατίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι ότι η βλάβη προκαλείται μέσω των υποδοχέων ACE-2 του οργάνου, με το οποίο μπορούν να συνδεθούν οι πρωτεΐνες ακίδας, προκαλώντας φλεγμονή. Αρκετές δημοσιεύσεις έχουν αναφέρει οξεία παγκρεατίτιδα αμέσως μετά τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19.

Μια τέτοια περίπτωση αφορούσε έναν 82χρονο άνδρα που είχε ξαφνικό κοιλιακό άλγος μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Μια μαγνητική σάρωση έδειξε μη φυσιολογική μείωση του λίπους στο πάγκρεας, υποδηλώνοντας οξεία παγκρεατίτιδα. Οι κλινικές δοκιμές της Pfizer και της Moderna έδειξαν επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν υψηλότερη συχνότητα παγκρεατίτιδας από τα μη εμβολιασμένα.

Ηπατική βλάβη

Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο BMC Gastroenterology εντόπισε 275 περιπτώσεις ηπατικής βλάβης μετά από εμβολιασμό, οι περισσότερες από τις οποίες προκλήθηκαν από αυτοάνοσες δράσεις.

Μια επιστολή προς τον εκδότη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology περιέγραψε 16 ασθενείς, ηλικίας 25 έως 74 ετών, που ανέπτυξαν ηπατική βλάβη πέντε έως 46 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με mRNA. Η πλειονότητα των περιπτώσεων παρουσιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Μερικοί είχαν προϋπάρχουσα ηπατική νόσο.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

Το IBD είναι μια αυτοάνοση κατάσταση όπου το σώμα έχει ένα χρόνια φλεγμονώδες και πρησμένο έντερο.

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn όλα εμπίπτουν στην ομπρέλα της IBD. Οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν IBD.

Μια μελέτη που παρακολούθησε 411 ασθενείς με IBD μετά τον εμβολιασμό διαπίστωσε ότι μετά την πρώτη δόση, περίπου το 2 τοις εκατό των ασθενών παρουσίασαν εξάρσεις. Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίστηκαν εντός μιας εβδομάδας από τον εμβολιασμό. δύο χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ο ένας χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το IBS είναι μια χρόνια πάθηση χωρίς γνωστή αιτία. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι λοιμώξεις από τον COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν IBS , αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής μελέτες που να δείχνουν σύνδεση με τον εμβολιασμό.Η αξιολόγηση των σοβαρών παρενεργειών που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών των Pfizer και Moderna έδειξε ότι και τα δύο εμβόλια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κολίτιδας , ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί τόσο στο IBS όσο και στο IBD.

Ανοσολογικές και αυτοάνοσες διαταραχές

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, όπως φλεγμονώδεις, αυτοάνοσες και αλλεργικές καταστάσεις, μπορεί να εκδηλωθούν λόγω των ανοσοαποκρίσεων που προκαλούνται από το εμβόλιο.

Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS)

Το MIS συσχετίζεται συχνότερα με σοβαρό COVID-19 και ανοσολογική απορρύθμιση στα παιδιά (MIS-C). Ωστόσο, τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες (MIS-A) έχουν αναφέρει πολυσυστημικά φλεγμονώδη σύνδρομα μετά από εμβόλια στην ερευνητική βιβλιογραφία και στο σύστημα αναφοράς VAERS.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Disease του CDC αναφέρθηκε σε δύο έφηβους που ανέπτυξαν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο μέσα σε μια εβδομάδα από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου της Pfizer.

Μια άλλη μελέτη του CDC ανέφερε περιπτώσεις έξι ενηλίκων από την Καλιφόρνια, τρεις από τους οποίους ανέπτυξαν τη νόσο μετά τη λήψη του εμβολίου.

Λεμφοπενία

Αυτό είναι ένα σημάδι διαταραχής ανοσοανεπάρκειας που εμφανίζεται όταν τα λεμφοκύτταρα του σώματος, μια κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού, είναι περιορισμένα σε αριθμό. Οι Epoch Times αναφέρθηκαν σε αυτό το φαινόμενο σε προηγούμενο άρθρο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Future Medicine , οι συγγραφείς αναγνώρισαν ότι στις λοιμώξεις από COVID-19, οι πρωτεΐνες ακίδας συνδέονται με τους υποδοχείς ACE-2, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξάντληση των Τ λεμφοκυττάρων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και ως αποτέλεσμα των πρωτεϊνών ακίδας του εμβολίου, πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Μια πρώιμη μελέτη του Nature για τα εμβόλια της Pfizer έδειξε μείωση στον αριθμό των λεμφοκυττάρων μετά την πρώτη δόση.

Καρκίνος

Ο καρκίνος μπορεί να είναι σημάδι ανοσοανεπάρκειας και καταστολής και μπορεί να εκδηλωθεί όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου γίνει δυσλειτουργικό. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να είναι ένας προαγωγέας του καρκίνου.

Μια μελέτη στο Translational Oncology τόνισε ότι η δομή της πρωτεΐνης ακίδας της επιτρέπει να αλληλεπιδρά και πιθανώς να απενεργοποιεί τα ογκοκατασταλτικά γονίδια. Οι πρωτεΐνες της ακίδας είναι επίσης εξαιρετικά φλεγμονώδεις , με τον εμβολιασμό να φαίνεται ότι μειώνει την ανοσολογική άμυνα του ίδιου του οργανισμού. Όλα αυτά μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Οι συγγραφείς μιας μελέτης περίπτωσης για το λέμφωμα ανέφεραν ότι πριν από την εν λόγω περίπτωση, οκτώ περιπτώσεις λεμφώματος non-Hodgkin αναπτύχθηκαν λίγο μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Μια ρουμανική μελέτη συζήτησε δύο διαγνώσεις καρκίνου που έγιναν μέσα σε μια εβδομάδα από τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cancer , η λήψη του εμβολίου για τον COVID-19 μπορεί να θέσει τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε κίνδυνο ανάπτυξης μεγεθυσμένων λεμφαδένων. Μια ιταλική μελέτη ανέφερε μια περίπτωση διεύρυνσης μεταστατικών λεμφαδένων εντός δύο ημερών από τη λήψη δεύτερης δόσης από ασθενείς.

Σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων (MCAS)

Το MCAS εμφανίζεται όταν τα μαστοκύτταρα, γνωστά ως «φρουροί» του ανοσοποιητικού συστήματος, γίνονται υπερβολικά ευαίσθητα. Ως αποτέλεσμα, οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές φλεγμονώδεις αντιδράσεις με μια σειρά από συμπτώματα.

Αν και καμία μελέτη δεν συσχετίζει επί του παρόντος το MCAS με παρενέργειες του εμβολίου, το σύνδρομο έχει αναφερθεί στο VAERS και στο σύστημα κίτρινης κάρτας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρκετές εργασίες από τον καθηγητή εμπειρογνώμονα ενεργοποίησης μαστοκυττάρων Theoharis C. Theoharides στο Nova Southeastern University αναγνώρισαν ότι οι πρωτεΐνες ακίδας θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα μαστοκύτταρα στο σώμα, οδηγώντας στην απελευθέρωση φλεγμονωδών μορίων.

Υπερευαισθησία ή αλλεργικές αντιδράσεις

Οι κλινικοί γιατροί στο Baylor College of Medicine δημοσίευσαν ένα σχόλιο σχετικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις στο JAMA Pediatrics. Οι συγγραφείς είπαν ότι, αν και σπάνια, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), η οποία υπάρχει στα εμβόλια mRNA και J&J. Άλλα πιθανά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν το λάτεξ και το πολυσορβικό 80, που υπάρχουν στο εμβόλιοτης AstraZeneca.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ακίδας μπορεί επίσης να προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ένα έγγραφο δείχνει ότι η πρωτεΐνη ακίδας περιέχει περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα. Επιπλέον, μια δημοσίευση μελέτησε 51 ασθενείς με COVID που έλαβαν ένεση με πρωτεΐνες ακίδας και περισσότερο από το 84% ανέπτυξαν παρατεταμένες αλλεργικές αντιδράσεις. Το CDC έχει αναγνωρίσει πιθανή αναφυλαξία από τα εμβόλια για τον COVID-19.

Αναπαραγωγικές Διαταραχές

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 έχει συνδεθεί με αναπαραγωγικές ανησυχίες τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Αυθόρμητες αμβλώσεις

Ερευνητές που ανέλυσαν τη βάση δεδομένων VAERS βρήκαν ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19, σε σύγκριση με τα εμβόλια κατά της γρίπης, συσχετίστηκαν με αύξηση όλων των αναφορών αποβολών, εμβρυϊκών θανάτων και εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Ανδρική Γονιμότητα

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 συνδέεται με πτώση στην ποιότητα του σπέρματος, όπως φαίνεται σε μια ισραηλινή μελέτη που ανέφερε μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος κατά 15,4 τοις εκατό και μείωση του συνολικού αριθμού κινητικότητας.

Πόνος και έλκη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2023 εντόπισε οκτώ περιπτώσεις ελκών του αιδοίου σε έφηβες ηλικίας 12 έως 17 ετών μετά τον εμβολιασμό.

Ένα 14χρονο κορίτσι παρουσίασε καυστικό κολπικό πόνο, ευδιάκριτες βλάβες, κοκκίνισμα και πόνο τις πέντε ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer. Μια 22χρονη γυναίκα που είχε ιστορικά έλκους του αιδοίου  ανέπτυξε έλκη του αιδοίου εντός δύο ημερών από το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer, αλλά παρουσίασε σταδιακή ανάρρωση έπειτα από αρκετές εβδομάδες, μετά τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Μια μελέτη που εξέτασε γυναίκες που δεν είχαν έμμηνο ρύση, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που λάμβαναν αντισυλληπτικά, των γυναικών που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και των γυναικών στην εμμηνόπαυση, διαπίστωσε ότι η μη φυσιολογική και απροσδόκητη κολπική αιμορραγία θα μπορούσε να επιμείνει για οκτώ έως εννέα μήνες. Έως και 14 τοις εκατό των γυναικών που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση παρουσίασαν έμμηνο ρύση, ενώ το 3,3 τοις εκατό των γυναικών στην εμμηνόπαυση είχαν κολπική αιμορραγία.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση των εμβολιασμένων γυναικών με έμμηνο ρύση, περισσότερες από τις μισές από τις 78.138 γυναίκες που μελετήθηκαν είχαν κάποιο είδος εμμηνορροϊκού προβλήματος.

Ενδοκρινικές Διαταραχές

Καταστάσεις που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της υπεργλυκαιμίας, έχουν αναφερθεί ως ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου, ξεκινώντας από τις αρχικές δοκιμές εμβολίου για τον COVID-19.

Υπεργλυκαιμία και Διαβήτης

Η υπεργλυκαιμία, γνωστή και ως υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να οφείλεται σε καταστροφή πρωτεΐνης στο πάγκρεας, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι αλληλεπιδράσεις της πρωτεΐνης ακίδας με τους υποδοχείς ACE-2 μπορούν επίσης να προάγουν μια φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία τείνει να συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.

Έρευνα με επικεφαλής τον γιατρό επείγουσας ιατρικής Δρ. Joseph Fraiman έδειξε ότι ενώ η ομάδα εικονικού φαρμάκου είχε μηδενική συχνότητα υπεργλυκαιμίας ανά 10.000 άτομα, η ομάδα Moderna είχε συχνότητα υπεργλυκαιμίας 0,7 ανά 10.000 συμβάντα.

Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σχετικά με τον διαβήτη Τύπου 1 και 2 μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 εντόπισε αρκετές περιπτώσεις διαβήτη νέας εμφάνισης και αυξημένη σοβαρότητα μετά τον εμβολιασμό.

Πολλαπλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εργασιών που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers Endocrinology και στο World Journal of Diabetes, έχουν επίσης αναφέρει ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη σε άτομα με διαβήτη Τύπου 1 και 2 μετά από εμβολιασμούς.

Διαταραχές του Θυρεοειδούς

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και η θυρεοειδίτιδα έχουν συνδεθεί με πρωτεΐνες ακίδας COVID-19. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες ακίδας μοιράζονται ομοιότητες με τις πρωτεΐνες του θυρεοειδούς, το σώμα μπορεί επίσης να επιτεθεί στον θυρεοειδή όταν επιτίθεται σε πρωτεΐνες ακίδας.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinological Investigation το 2022 εντόπισε πάνω από 80 περιπτώσεις διαταραχών του θυρεοειδούς, συγκεκριμένα θυρεοειδίτιδα και υποθυρεοειδισμό, μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19.

Διαταραχές ουροποιητικού και νεφρού

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στα νεφράΟι ασθενείς με COVID-19 έχουν βρεθεί ότι έχουν πρωτεΐνη ακίδας στα ούρα τους, υποδηλώνοντας νεφρικές επιπλοκές.

Οξεία νεφρική βλάβη

Τα νεφρά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα αφού οι πρωτεΐνες ακίδας συνδέονται με τους υποδοχείς ACE-2, οι οποίοι είναι άφθονοι στα νεφρά. Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο QJM: An International Journal of Medicine εντόπισε 97 άτομα που εμφάνισαν οξεία νεφρική βλάβη μετά τον εμβολιασμό.

Μια μελέτη στην Ταϊβάν παρακολούθησε 27 ασθενείς που ανέπτυξαν οξεία νεφρική νόσο μετά τον εμβολιασμό, έξι από τους οποίους προχώρησαν σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτό ήταν περισσότερο ανησυχητικό για ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν πολλαπλές δόσεις εμβολίου.

Νεφριτικό σύνδρομο

Το νεφριτικό σύνδρομο είναι ένας τύπος νεφρικής διαταραχής που εμφανίζεται όταν ο νεφρός διοχετεύει υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2022 από ερευνητές στο Όρος Σινά εξέτασε 78 περιπτώσεις νεφρωσικού συνδρόμου που εμφανίστηκαν μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό COVID-19. Από αυτούς, οι 26 εμφάνισαν νεφρωσικό σύνδρομο μετά τη λήψη του εμβολίου. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το νεφρωσικό σύνδρομο είναι μια πιθανή επιπλοκή τόσο της λοίμωξης COVID-19 όσο και του εμβολίου COVD-19 (sic) και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ασθενείς που εμφανίζουν αιφνίδια οιδήματα ή επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας».

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nephrology εξέτασε 74 ασθενείς που ανέπτυξαν νεφρωσικό σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό, με τους ερευνητές να το αποδίδουν στην ενεργοποίηση των υποδοχέων ACE-2.

Επιπλοκές του ουροποιητικού

Οι λήπτες του εμβολίου έχουν επίσης αναφέρει ανεπιθύμητες ενέργειες στα ούρα.Μια μελέτη που παρακολούθησε 889 ασθενείς με προϋπάρχοντα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα έδειξε ότι έως και το 13% παρουσίασε επιδεινωμένα συμπτώματα αποθήκευσης ούρων μετά τον εμβολιασμό. Περίπου το 8 τοις εκατό ανέφερε συχνουρία τη νύχτα, περίπου το 6 τοις εκατό ανέφερε επείγουσα ούρηση, περίπου το 2 τοις εκατό ανέφερε ακράτεια και πάνω από το 5 τοις εκατό αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

Η κυστίτιδα θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με τα συμπτώματα, όπως και με τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, πρόσθεσαν οι συγγραφείς.

Μια μελέτη περίπτωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψε μια 74χρονη γυναίκα. Μετά την πρώτη της δόση εμβολίου, παρουσίασε ασυνεπή συντονισμό μεταξύ των οργάνων της και αδύναμη ροή ούρων. Ο γιατρός υποψιάστηκε ότι είχε κυστίτιδα.  Μια εβδομάδα αφότου έκανε τη δεύτερη δόση της, εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο λόγω συχνουρίας.

primenews.

Back to top button