Διεθνή

Ποιός μεγάλος Σύρος Άγιος γιόρταζε την 6η Γενάρη μέρα του Αποκαλυπτικού Συροτουρκικού σεισμού!!!

Ένας μεγάλος Σύρος Άγιος Μάρτυρας γιόρταζε την ημέρα του πανίσχυρου δίδυμου συροτουρκικού σεισμού στις 6 Γενάρη. Ξεψύχησε στις οπές της γης σ΄ένα σπήλαιο αφού τον είχαν καρφώσει με καρφιά.. Η πόλη του η ιστορική Έμμεσσα σημερινή Χομες όπου και η περίφημη Κοιλάδα των Χριστιανών παρέμεινε αλώβητη από τους σεισμούς της 6ης Γενάρη αν και περιμετρικά όλες οι μεγάλες πόλεις και οι περιφέρειες τους χτυπήθηκαν Χάμα, Λατάκια, Ταρτούς, Ντέιρ Έζζορ. Ένας μεγάλος Σύρος άγιος γιόρταζε την ημέρα του συροτουρκικού αποκαλυπτικού σεισμού. 180.000 νεκροί θα είναι ο τελικός απολογισμός στη συντριπτική τους πλειοψηφία θύματα στην Τουρκία…

Πρόκειται για τον Άγιο Μάρτυρα Ιουλιανός ή Ελιάν στα αραβικά που κατάγεται από την πόλη Έμεσα της Κοίλης Συρίας, τη σημερινή πολύπαθη Χόμς. Έζησε τον τον 3 ο αιώνα μ.Χ. Ασκούσε μ’ επιτυχία το επάγγελμα του γιατρού αλλά έπεσε θύμα συναδελφικής ίντριγκας. Ήταν χριστιανός και μάλιστα διέδιδε μ΄επιτυχία την πίστη του. Όταν εκδόθηκε διάταγμα διωγμών επί ρωμαικής αυτοκρατορίας επί βασιλείας Νουμεριανού, ο πατέρας του Ιουλιανού που ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός της πόλης, συνέλαβε τον επίσκοπο Εμέσης Σιλουανό, τον διάκονο Λουκά και τον αναγνώστη Μώκιο, και τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Ο Ιουλιανός διείσδυσε κρυφά στη φυλακή για να επουλώσει τις πληγές τους. Εκεί συνελήφθη και τον έφεραν στον πατέρα του, ο οποίος τον παρέδωσε στον κυβερνήτη. Έγινε μάρτυρας της εκτέλεσης των Σιλουανού, Λουκά και Μώκιου. Τότε ο πατέρας του τον έδεσε σε ένα άλογο και τον έσερναν μέσα στους δρόμους. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί μήνες, και με το σθένος του κατόρθωσε ν μετατρέψει στη χριστιανική πίστη τους διώκτες του. Ο πατέρας του τότε διέταξε τους σιδεράδες να καρφώσουν αιχμηρά καρφιά στο κεφάλι και τα πόδια του Ιουλιανού. Περπάτησε και μπήκε σε μια σπηλιά έξω από την πόλη και εκεί παρέδωσε την ψυχή του στο Χριστό στις 6 Φεβρουαρίου, το 284.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πνευματική σημειολογία της ημέρας..

Εορτάζεται λαμπρά στη Συρία ως και σήμερα και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της με την πιο ζωντανή μνήμη..

Φωτορεπορτάζ: H ιστορική μονή του 5ου αι.μ.Χ του αγ.Ιουλιανού της Έμεσσας που κατέστρεψε η ISIS στην al Qaryatayn.

dimpenews.com

Back to top button