Διεθνή

ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

 

 

Σήμερα συναντήθηκε με τον Ποροσένκο και ο Πρόεδρος του Καζακστάν , Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουκασένκο. Οι δυο Πρόεδροι  χαρακτήρισαν τις συνομιλίες στο Κίεβο,  ως «αναθέρμανση των σχέσεων».

Ειδικότερα, ο Ναζαρμπάγιεφ υποσχέθηκε στον Ποροσένκο να παρέχει άνθρακα  στην Ουκρανία από τις περιοχές Καραγκάντα ​​και Eκιμπαστούζ του Καζακστάν. Λεπτομέρειες σχετικά με τις ρυθμίσεις για τον άνθρακα είναι προς το παρόν άγνωστες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουκρανία είναι σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς τον άνθρακα του Donbass. Μόλις σήμερα ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Tripolskaya  στην περιοχή του Κιέβου , σταμάτησε την παροχή στις μονάδες  Zhitomir και  Cherkassy και ενδέχεται ​​να σταματήσει σε όλες τις μονάδες που χρησιμοποιούν για καύσιμη ύλη τον άνθρακα. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Βιτάλι Yarema δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Ουκρανία  να αγοράζει άνθρακα από τις Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ  «διότι θα παραβίαζε τη νομική απαγόρευση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». (regnum ru)

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν δήλωσε:

Θα επαναφέρουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις με την Ουκρανία που είναι μια φιλική μας χώρα και ένας εταίρος μας στην πολιτική και στην οικονομία.

Έγιναν συμφωνίες προς ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της μηχανουργίας, της αεροναυπηγικής και γενικότερα στην στρατιωτική και τεχική σφαίρα, αναφέρει το δελτίο τύπου της προεδρίας της Ουκρανίας. Υπάρχει μάλιστα και μια αναφορά στην Άμυνα του Καζακστάν:

‘ Η εμπειρία και η ικανότητα της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας θα αναλάβουν την ενίσχυση της Άμυνας του Καζακστάν», δήλωσε ο Ποροσένκο.(president gov ua)

Συζητήθηκε ακόμα και η συνεργασία στον διαστημικό τομέα μεταξύ της διαστημικής ουκρανικής βιομηχανίας  και του διαστημικού σταθμού «Baïkonour».

Ο Ναζαρμπάγιεφ προσκάλεσε τον Ποροσένκο να επισκεφθεί την Διεθνή Έκθεση «Astana EXPO-2017″ και του πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών.

 

 

 

dimpenews.com

Back to top button