Διεθνή

Οι αγορές -που θα χορεύουν πεντοζάλη με τον Τσίπρα (!)- γκρεμίζουν τη Ρωσία

Καταρρέει» το ρούβλι προς τα 80 ρούβλια/δολάρια, καθώς εντείνεται η φημολογία περί επιβολής ελέγχων ροής κεφαλαίων από την κυβέρνηση της χώρας.
Οι απώλειες έφτασαν λίγη ώρα νωρίτερα το 19% στα 80,10 ρούβλια/δολάριο, ενώ στις 15:53, βρίσκεται στα 78 ρούβλια/δολάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1998, όταν και η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών.

rosia-roubliΗ εικόνα που εμφανίζει αυτήν την ώρα το ρούβλι δεν θυμίζει σε τίποτα την πρωινή άνοδο, όταν και το ρωσικό νόμισμα σημείωνε κέρδη 10,8%, μετά την πρωτοφανή αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τη νύχτα (μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών της Wall Street), η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβη σε μια γενναία αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 10,5% στο 17%.

Αφορμή στάθηκε το μίνι «κραχ» που υπέστη το ρούβλι τη Δευτέρα, ,όταν και υποχώρησε κοντά στα 67 δολάρια, λόγω της ανησυχίας για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως4,7% το 2015, εφόσον η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιηθεί στα 60 δολάρια/βαρέλι. Μπορεί η Ρωσία να διαθέτει ακόμη 416 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα και το κρατικό χρέος να μην ξεπερνά το 9,2% του ΑΕΠ, ωστόσο οι ανησυχίες των ξένων κορυφώνονται για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας και των ρωσικών εταιρειών.
Ναυτεμπορική

Back to top button