Κύπρος

Οι βρετανιές για την ΑΟΖ

ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

Γ Ρ Α Φ Α Μ Ε χθες, στην κατακλείδα της στήλης που είχε κύριο θέμα τους «Δύο πρώτιστους στόχους της Τουρκίας», τα εξής: «Πρέπει να θεωρείται και ΤΩΡΑ βεβαία κι αναμενόμενη, η ανέκαθεν δόλια, υπόγεια, αλλ’ αποφασιστική συνδρομή της Βρετανίας προς την Τουρκία. Ώστε να παραμείνει στρατηγικός «παίκτης» στην περιοχή ΚΑΙ το Λονδίνο»…

 

imagesΑ Ν Ι Χ Ν Ε Υ Σ Η κι εξιχνίαση της εκάστοτε τακτικής στα «παιχνίδια» που μεθοδεύει η, μονίμως ανέκπτωτη, δολιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κύπρο δεν είναι απ’ τις ευκολότερες εργασίες. Επειδή, παραδοσιακά, έχουν την επιδεξιότητα να κρύβουν τις «βρετανιές» τους πίσω από τους υποκινούμενους, τους εντεταλμένους και τα «βαποράκια» τους. Κι επειδή διαχρονικά στη «διεθνή κοινότητα», δηλαδή στη γενική γραμματεία του ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, ακόμα και στην ΕΕ, οι Εγγλέζοι κατέστησαν εαυτούς, τους υπ’ αριθμόν ένα έχοντες τα σκήπτρα της περί το Κυπριακό «τεχνογνωσίας».

 

 

 

Για να μην εμβαθύνουμε μέχρι το 1878, τον Βενιαμίν Ντισραέλι και τα… έκτοτε, ας αρκεστούμε στα… υπέρογκα: Απ’ τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που τεχνούργησαν το 1959 ώς το Σχέδιο Ανάν 2002, με το όνομα του τότε Γ.Γρ. του ΟΗΕ, που ήταν βεβαίως, απ’ άκρου εις άκρον, έργο του προαχθέντος σε λόρδο, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, εκλαμπρότατου του Φόρεϊν Όφεος.

 

 

Π Α Ι Ζ Ο Υ Ν – πάντοτε έπαιζαν – σε διάφορα επίπεδα, σε όλα κατ’ ακρίβειαν, οι εκάστοτε «βρετανιές»: (α) Στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα και τους έχοντες βαρύνοντα λόγο Οηέδες κι Αμερικανούς. (β) Στους καθ’ έκαστον «συν-εγγυητές» Άγκυρα και Αθήνα. (γ) Στο κατ’ εξοχήν βρετανικό δημιούργημα του «διαίρει και βασίλευε», ήγουν τις «Δύο Κοινότητες» Ε/κ και Τ/κ. (δ) Στους εκάστοτε πειθήνιους πολιτικούς των κυπριακών κυβερνήσεων και κομμάτων. (ε) Στα εκάστοτε «βαποράκια» της Υπάτης Αρμοστείας εντός των κυπριακών ΜΜΕ, που έχουν μόνιμες πηγές τους μονίμως ακατονόμαστους «σημαίνοντες διπλωματικούς κύκλους» των «χωρών της διεθνούς κοινότητας που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό» κι οι οποίες ουδέποτε κατονομάζονται… (στ) Σε διάφορες αλλοδαπές και ημεδαπές «μη κυβερνητικές οργανώσεις», «ιντερνάσιοναλ γκρουπς», «οππίνιον λίντερς», «θινγκ τανγκς», …εγκυρότατα έντυπα κ.ο.κ.

 

 

 

Κ Α Θ Ω Σ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στα πρώτα βήματα ανάπτυξής της -για 1η φορά στην ιστορία της περιοχής- η συνεργασία Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου, η οποία δύναται ν’ αποτρέψει τη νεο-οθωμανική «Επιθετική Στρατηγική Θάλασσας» (σελ. 281 Νταβούτογλου) των Ισλαμιστών της Άγκυρας, «φυσιολογική» είναι η σπουδή του Λονδίνου να συνδράμει την Τουρκία, με όλα τα φανερά και κρυφά μέσα, προς εκείνο το είδος «εξισορρόπησης», ώστε να παραμείνει στην περιοχή η Βρετανία… εξισορροπητής.

 

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Ε Ν Δ Ε Ι Ξ Η, άραγε, των μεθοδεύσεων αποτελεί η αναληφθείσα επιχείρηση στα γνωστά ΜΜΕ (α) αφ’ ενός να επιστρέψει ο Αναστασιάδης στις «διακοινοτικές» υπό τον φόβο ότι «η Άγκυρα θα κλιμακώσει την ένταση» και (β) αφ’ ετέρου, να εμφανιστεί ότι η αντίσταση του ΠτΔ στα νεο-οθωμανικά Barbaros, αποτελεί υποχώρηση ενός… «χάχα» προέδρου, στην «εθνικιστική ρητορεία» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο τα «βαποράκια» θεωρούν ως «κοπελλούδι με εθνικιστικές εξάρσεις που μόνο ζημιά μπορούσε να κάνει στην Ελλάδα», όπως δημοσίευσε χθες η «ναυαρχίδα» του Σχεδίου Ανάν…

Λάζ. Α. Μαύρος

 

http://www.sigmalive.com/simerini

Back to top button