Ελλάδα

Τουρκικός τύπος: Η Ελλάδα έχει πρόβλημα, ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας;

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας dailysabah.com , η ελληνική οικονομική κρίση μοιάζει με μια ατέλειωτη ιστορία. Η χώρα έχει λάβει σχεδόν 296 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια διάσωσης από το 2010. Το εξωτερικό χρέος έχει υποστεί ένα σημαντικό κούρεμα, και η χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις οφειλές της. Αυτό δημιούργησε μια στιγμιαία ανακούφιση για τους Έλληνες οικονομικά, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι «φοβερές». Για τα επόμενα 15 χρόνια, κανείς δεν θα εξετάσει σοβαρά την αγορά ελληνικών ομολόγων, τα οποία σημειωτέον έχει υπο τον έλεγχο της de facto η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, η οικονομία της Κύπρου, έχει χρεοκοπήσει λόγω της ύπαρξης υπερβολικά μεγάλου χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων στο τραπεζικό της σύστημα.

tuyrkie-495x309Η Πτώχευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έβγαλε στην δημοσιότητα τις σχέσεις μεταξύ των κυπριακών τραπεζών και της Ρωσίας. Ήταν φανερό ότι οι ελληνοκύπριοι ήταν πολιτικά και οικονομικά πιο κοντά στην Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, από τις Βρυξέλλες. Αυτό δεν ήταν αρεστό στην Ελλάδα, η οποία είχε να ασχοληθεί και με το κυπριακό πρόβλημα, κάνοντας πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη την υποστήριξη της μεγαλονήσου, υποστηρίζει η τουρκάλα δημοσιογράφος.

Από την άλλη πλευρά, η πολύ σοβαρή πολιτική της έντονης λιτότητας, έχει δημιουργήσει μια τεράστια αναταραχή στην Ελλάδα. Ήταν προφανές ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει ένα τόσο μεγάλο δάνειο, έτσι ώστε η διαδικασία διάσωσης να είναι σχεδιασμένη να διαρκέσει χρόνια, ενώ αναμένονταν και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορούσε να εμφανίσει ταχύτατα θετικά επιτεύγματα, αλλά και το σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας, έχει καταστήσει την όλη διαδικασία μη ελκυστική για τον μέσο πολίτη.
Τρία θεσμικά όργανα, όλα απρόσωπα, που έχουν προταθεί ως «Τρόικα» είναι υπεύθυνα για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης, αποτελούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από το 2010, τα τρία αυτά ιδρύματα παρακολουθούν στενά και αναλύουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα , κάτι που υλοποιείται για πρώτη φορά στον τόπο.

Πρόσφατα, κάποια σχετικά καλά αποτελέσματα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ελλάδα αποκαλώντας τα ως «το τέλος του τούνελ» θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αμβλύνει τις δυσμενείς συνθήκες λιτότητας που της επιβλήθηκαν.
Ο Σαμαράς χρειάζονταν τέτοια «καλά νέα», προκειμένου να κατευνάσει την λαϊκή δυσαρέσκεια. Η πολιτική εναλλακτική λύση του κεντροδεξιού συνασπισμού του Α.Σαμαρά , ήταν η αύξηση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), υπό την ηγεσία του χαρισματικού νέου πολιτικού με μικρή όμως εμπειρία, του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ λαϊκιστική ρητορική χωρίς πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα, που υποσχόμενος στον πληθυσμό δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης για το χειμώνα που πλησιάζει, και παραμένει ο εφιάλτης όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, συνεχίζει η τουρκική εφημερίδα .

Η Ιδέα του Σαμαρά να «τελειώσει» το πρόγραμμα λιτότητας νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν απέτυχε παταγωδώς. Έτσι ο ίδιος αποφάσισε να οργανώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος της χώρας έχει μόνο συμβολική σημασία, αλλά οι εκλογές θα θεωρηθούν ως η λυδία λίθος για την κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε μια σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα για να αναβιώσει τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ουσιαστικά, η Τουρκία με σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα παραμένει η «μεγάλη » απάντηση για τα προβλήματα στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μια πραγματική πολιτική ανοίγματος προς την Τουρκία, ενώ οι τουρκο-ελληνικές σχέσεις και η Κύπρος, παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα;

Πώς η ελληνική αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τις σχέσεις της με την Τουρκία; Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αλλά η Άγκυρα παραμένει ανοικτή σε μια αυξημένη και θεσμική συνεργασία με την Αθήνα . Με αυτή την έννοια, αυτή η στιγμή, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ιστορική καμπή στις Τουρκο-ελληνικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με ανάλυση στο Pentapostagma.gr, η Τουρκία είναι σαν τον «λύκο» και σύμφωνα με την παροιμία « ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Ξεχνούν τι τράβηξαν οι ίδιοι το 2000, όταν αυτοί ουσιαστικά χρεοκόπησαν και είχαν και το ΔΝΤ «στο κεφάλι τους».
Σε ένα μόνο οφείλουμε να συμφωνήσουμε με την ανάλυση της τουρκάλας δημοσιογράφου, ότι η στιγμή αυτή, είναι κρίσιμη για την χώρα μας αλλά και για όλη την ανατολική Μεσόγειο. Η συγκυρία λέει ότι έρχεται ένας μεγάλος παγκόσμιος πόλεμος, και η χώρα μας δεν πρέπει επουδενί να συμμετάσχει, και προφανώς δεν θα το πράξει. Τα συμφέροντα είναι τεράστια , Ρωσία και ΗΠΑ αναχαράζουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα τους επι του εδάφους.

Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν ότι η Τουρκία πάντα ανέμενε περιόδους αδυναμίας της χώρας μας, για να εφαρμόσει τα άνομα σχεδία της. Το 1955 ήταν κατάκοιτος ο πρωθυπουργός της χώρας, και έκανε τα σεπτεμβριανά εκτοπίζοντας χιλιάδες έλληνες της Κων/πολης, το 1964-65 ενώ υπήρχε πολιτικός αναβρασμός στην χώρα μας, τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Τηλυρία στην Κύπρο, και το 1974 τα γνωστά γεγονότα με την εισβολή στην μεγαλόνησο. Επίσης το 1996 πάλι ήταν στο νοσοκομείο ο έλληνας πρωθυπουργός και έγιναν τα Ιμια.

Όσο για τα δάνεια και το ΔΝΤ, αυτά πιθανόν να διαγράφονται σε περίπτωση παγκοσμίου συρράξεως. Δεν χρεωστάει μόνο η πατρίδα μας , υπάρχουν χώρες ακόμη και εντός ευρωζώνης που οφείλουν τα πενταπλάσια, απλά εμάς μας διάλεξαν προς παραδειγματισμό για τους υπόλοιπους λαούς, αλλά ούτε αυτό θα τους «βγει». Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι επιβιώσαμε εδώ και πολλές- πολλές χιλιάδες χρόνια, και αυτό θα πράξουμε και τώρα , με την βοήθεια του θεού.

 

 

 

pentapostagma.gr

 

Back to top button