Κύπρος

Το show στο «θέατρο της δημοκρατίας» και η ακατάσχετη μπουρδολογία

Γ. Καλλινίκου

Αναφορές για υποδούλωση της κυβέρνησης στην Τρόικα, για μονόπλευρη και ισοπεδωτική λιτότητα, για προϋπολογισμό στασιμότητας, για έλλειψη οράματος και ελπίδας, για «φοβικό» προϋπολογισμό, για προϋπολογισμό υλοποίησης αντιλαϊκών στόχων και μύρια άλλα παρόμοια λέχθηκαν στο «ναό της δημοκρατίας».

UntitledΌλα βγαλμένα από στόματα βουλευτών. Διαγκωνίζονταν ποιος απ’ όλους θα πετάξει την πιο εύηχη ατάκα. Οι της αντιπολίτευσης, απελευθερωμένοι από τα βαρίδια της ευθύνης, πρωταγωνιστούν. Με την βαρύτερη φρασεολογία. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι το έργο της αντιπολίτευσης; Με πόση μαεστρία αυτοί που χθες τους έβλεπε κάποιος και διερωτάτο αν έχουν πάθει αλαλία, σήμερα επανακτούν τη λαλιά τους και εκσφενδονίζουν κορώνες που τσακίζουν κόκαλα. Οι του κυβερνητικού στρατοπέδου, ωιμέ, τι κρίμα; Αδυνατούν να παίξουν ελεύθερα το ρόλο τους. Θέλουν κι αυτοί να φωνάξουν.

 

Θέλουν κι αυτοί να χαϊδέψουν τα αφτιά του λαού. Τι να του πουν όμως;

Τους ταιριάζει γάντι η λαϊκή ρήση «αν φτύσουν πάνω φτύνουν τα μουστάκια τους και αν φτύσουν κάτω φτύνουν τα γένια τους». Τι να πουν άραγε στον πονεμένο λαό; Το μοτίβο ότι παραλάβαμε καμένη γη, είναι πλέον ξεπερασμένο. Σαν παλιό δισκάκι των 45 στροφών που έχει αποσυρθεί από την αγορά. Από τη φοβική εκείνη νύκτα του Γιούρογκρουπ, έχει μεταφερθεί στη ράχη τους βαρύτατο φορτίο. Το μαύρο σκηνικό που στήθηκε τα τελευταία χρόνια και μετέτρεψε το χρυσοπράσινο φύλο σε βαθύ γκρίζο, έχει πλέον και τη δική τους μαύρη πινελιά. Έχυσε πολύ μαύρο η προηγούμενη τραγική διακυβέρνηση Χριστόφια. Ήρθε όμως και η σημερινή να προσθέσει κι άλλο. Τόσο όσο να κρύψουν τον ήλιο. Και άφησαν τις ηλιαχτίδες μάταια να αναζητούν τρύπα να ξαναφωτίσουν το πολύπαθο νησί.

 

Το ΡΙΚ βασανιστικό. Με ζωντανή μετάδοση μπάζει και τους 56 βουλευτές στα σπίτια μας, στα γραφεία μας. Λες και θέλει να μας τιμωρήσει για όσα κατά καιρούς του σούρνουμε. Δίνει εισιτήριο σε καθένα από τους 56 να μας μιλήσει. Λες και το συκώτι μας σηκώνει κι άλλο λαϊκισμό, κι άλλες μπούρδες, κι άλλη ανέξοδη ατακολογία. Κι αυτοί, δράττουν βεβαίως, την ευκαιρία. Μας βομβαρδίζουν ανελέητα. Έχουν κάνει και πρόβες για το ρόλο. Προετοιμάστηκαν. Ίσως όχι για χρόνο δέκα λεπτών που τους παραχώρησαν. Ήθελαν να πουν πολύ περισσότερα. Μια φορά το χρόνο έχουν αυτή την ευκαιρία. Όχι πως τις υπόλοιπες δεν δίνουν παραστάσεις. Παντού, αλλά σαν περιφερόμενος θίασος. Από κανάλι σε κανάλι, από εκδήλωση σε εκδήλωση. Τέτοιο show όμως, από το «θέατρο της δημοκρατίας», όλοι μαζί, ανταγωνιζόμενοι ο ένας «θίασος» τον άλλο, μια φορά το χρόνο δίδεται. Σαν φεστιβάλ «θιάσων».

 

  Όσο για το θέμα, ποιος προϋπολογισμός; Μιλούν επί παντός επιστητού. Όλα τα μαχαιρώνουν και όλα τα σφάζουν. Για όλα τα θέματα έχουν μια κουβέντα να πουν. Για όλα γνωρίζουν τις λύσεις. Τους ακούς και απορείς. Πώς είναι δυνατό αυτός ο τόπος να διαθέτει τόσα σπουδαία κεφάλια και να έχει πτωχεύσει; Πώς είναι δυνατό να διαθέτουν λύσεις για όλα τα προβλήματα και όμως, ο τόπος να έχει τόσους κρατήρες ανοικτούς;
  Οι της αντιπολίτευσης «ζωγραφίζουν» οι αθεόφοβοι. Κατακεραυνώνουν Τρόικα, μνημόνια, λιτότητα. Και καλά το μισό ΔΗΚΟ (το νυν επίσημο και τέως ανεπίσημο) η Συμμαχία, οι Οικολόγοι, το ΕΥΡΩΚΟ, άντε και η ΕΔΕΚ που είχε φύγει νωρίς, ας υποθέσουμε ότι δικαιούνται να ρίχνουν κεραυνούς διότι δεν είχαν ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ όμως, ο συγκυβερνήτης του Χριστόφια; Ρίχνουν κι αυτοί κεραυνούς; Έλεος. Τόσο πολύ υποτιμούν το λαό, ώστε νομίζουν ότι η μνήμη του είναι επιδερμική; Ότι έχουν ξεχάσει ποιοι έφεραν την Τρόικα, ποιοι συμφώνησαν το μνημόνιο (ότι άφησαν τους νυν κυβερνώντες να υπογράψουν, μόνο τους αφελείς μπορεί να ξεγελάσει), ποιοι παρέδωσαν ένα κράτος σε αποσύνθεση; Αν στα δικά τους ερείπια ήρθε η νύκτα του Γιούρογκρουπ να προσθέσει και όσα είχαν διασωθεί, τους επιτρέπει να επιδεικνύουν τόση ασέβεια στην αντιληπτικότητα του βασανισμένου λαού; Ουρλιάζουν απαιτώντας ανάπτυξη. Και έξοδο από τη λιτότητα. Και επενδύσεις. Λένε ό,τι θέλουμε εμείς οι κοινοί θνητοί. Ένα μόνο δεν λένε. Πώς; Το μαγικό ραβδάκι χάθηκε προ πολλού.

 

  Οι της συμπολίτευσης πάλι, δεν μπορούν να «ζωγραφίσουν». Στο δικό τους καμβά υπάρχει η υπογραφή του δικού τους προέδρου και στην παλέτα τους έχουν πολύ μαύρο χρώμα. Επιλέγουν θέματα που γνωρίζουν ότι ποθεί ο λαός. Όπως αυτό της κάθαρσης και της απονομής δικαιοσύνης. Και δώστου οι δεσμεύσεις. Όπως και για το μέλλον της οικονομίας. Αν τους βρείτε κάπου μόνους τους, ρωτήστε τους αν προτιμούσαν τον προηγούμενο ρόλο που είχαν, όταν βρίσκονταν εκείνοι στην αντιπολίτευση. Μην αμφιβάλλετε για την απάντηση…

  Ένας απ’ αυτούς, τόλμησε να υποδείξει ότι οι πολίτες τους κρίνουν αυστηρά. Ότι δεν κρίνουν πλέον τις λεκτικές διακηρύξεις ή τις φραστικές αντιπαραθέσεις, αλλά μόνο τις πράξεις τους. Θα σε απογοητεύσω φίλε… Οι πολίτες δεν το πήρατε χαμπάρι, μετακινήθηκαν και από αυτή τη θέση.

Πλέον, δεν σας ακούνε καθόλου. Και δεν σας κρίνουν ούτε από τις πράξεις σας. Απηύδησαν τόσο πολύ, που μόλις σας δουν γυρίζουν κανάλι. Το ΡΙΚ θα κτυπιέται διότι η τηλεθέαση του show σας κτυπά νούμερα ίσα με μεταμεσονύκτια θλιβερή ασπρόμαυρη ταινία της δεκαετίας του ’60. Αυτό το show δεν πουλά κύριοι… Κατεβάστε το!!!

 

Υ.Γ.: Σε ένα συμφώνησαν όλοι όμως. Να μην αγγίξουν τα επιδόματα που αφορούν τους ίδιους!!!
 
 

 

philenews.com

Related Articles