breaking newsΔιεθνή

Διαδηλωτές βανδάλισαν τη γαλλική πρεσβεία στο Niamey

Οι διαδηλωτές βανδάλισαν τη γαλλική πρεσβεία στο Niamey μετά την κίνηση μιας στρατιωτικής χούντας για να καταλάβει την εξουσία στο έθνος της Δυτικής Αφρικής που εξαρτάται από τη βοήθεια και την ασφάλεια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «δεν θα ανεχθεί καμία επίθεση εναντίον της Γαλλίας και των συμφερόντων της» στον Νίγηρα και το Παρίσι θα ανταποδώσει «άμεσα και ασυμβίβαστα», δήλωσε την Κυριακή η γαλλική κυβέρνηση, καθώς χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Νιαμέι για να υποστηρίξουν ένα συνεχιζόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Όποιος επιτεθεί σε Γάλλους υπηκόους, στρατό, διπλωμάτες ή γαλλικές βάσεις θα έβλεπε τη Γαλλία να αντεπιτίθεται αμέσως και ακλόνητα», προειδοποίησε το Παλάτι των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα ανεχθεί καμία επίθεση κατά της Γαλλίας και των συμφερόντων της».

Σύμφωνα με το Quai d’Orsay, 500 έως 600 Γάλλοι υπήκοοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Νίγηρα.

«Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» και την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, πρόσθεσε το παλάτι.

Εισβολή στην πρεσβεία

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης «οποιαδήποτε βία κατά των διπλωματικών συγκροτημάτων, η ασφάλεια των οποίων είναι ευθύνη του κράτους υποδοχής».

Η Γαλλία είναι ο βασικός σύμμαχος του Νίγηρα για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, και αυτή τη στιγμή έχει 1.500 στρατιώτες εκεί. Αλλά μετά το πραξικόπημα, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ανέστειλε τη βοήθειά της στη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Νιαμέι, όπου τελικά διαλύθηκαν με δακρυγόνα.

Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ενώ άλλοι γκρέμισαν την πλακέτα που έγραφε «Γαλλική Πρεσβεία στον Νίγηρα» προτού την πατήσουν στην άσφαλτο και την αντικαταστήσουν με ρωσικές σημαίες και σημαίες της Νιγηρίας.

Η διαμαρτυρία συγκλήθηκε από το πολιτικό κίνημα M62, το οποίο αντιτίθεται στην επιχείρηση Barkhane του γαλλικού στρατού στο Σαχέλ και τη Σαχάρα.

Εκτίμηση απειλών

Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής συναντώνται αυτήν την Κυριακή στην Αμπούτζα για μια «έκτακτη σύνοδο κορυφής» για να αξιολογήσουν την κατάσταση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει σε κυρώσεις καθώς η χούντα το βλέπει ως απειλή «επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης».

Ο έκπτωτος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος πρόκειται να εκλεγεί το 2021, μπαίνει για πέμπτη μέρα εγκλωβισμένος στην ιδιωτική του κατοικία στο προεδρικό μέγαρο από τον σωματοφύλακά του, ο αρχηγός του οποίου, στρατηγός Abdourahamane Tiani, προεδρεύει της χούντας του Εθνικού Συμβουλίου για η Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP).

Μετά το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας, που μαστίζεται από επιθέσεις από ομάδες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, είναι η τρίτη χώρα στην περιοχή που υφίσταται πραξικόπημα από το 2020.

 

Back to top button