breaking newsΔιεθνή

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνει τις ΗΠΑ ότι έστειλαν αεροπλανοφόρο πιο κοντά στο Ισραήλ και λέει ότι θα διαπράξουν «σφαγή» στη Γάζα.

«Τι θα κάνει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ κοντά στο Ισραήλ, γιατί έρχονται; Τι θα κάνουν τα σκάφη τριγύρω και τα αεροσκάφη πάνω του; Θα χτυπήσουν τη Γάζα και γύρω και θα κάνουν βήματα για σοβαρές σφαγές εκεί», είπε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ στην Άγκυρα.

«Οφείλω να πω το εξής: Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 20 βάσεις στη Συρία. Τι δουλειά έχει μια αμερικανική βάση στη Συρία; (…) Δεν θα έπρεπε να αξιολογηθούν όλα αυτά; (…) Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και εκπαιδεύουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Είτε στη Συρία, είτε σε αυτή την περιοχή, είτε στη Μέση Ανατολή. Μετατρέπουν τη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος. Ας τα δούμε και αυτά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε όλους τους παράγοντες με επιρροή στην περιοχή να ασκήσουν σοβαρή πίεση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν είπε ότι κάθε βήμα που θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση, να προκαλέσει περισσότερη αιματοχυσία ή να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή πρέπει να αποφευχθεί. «Το να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, στοχεύοντας αμάχους και αστικούς οικισμούς ιδιαίτερα δεν θα ωφελήσει κανέναν», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα μιλήσει αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την κατάσταση, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τις χώρες του Κόλπου».

Τέλος, είπε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα αυξημένη ισραηλινο-παλαιστινιακή ένταση δεν θα τελειώσει σε μία ή δύο εβδομάδες.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν μια ομάδα κρούσης, η οποία περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, πιο κοντά στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων για να εξασφαλίσει ηρεμία.

Η σύγκρουση έρχεται καθώς η Τουρκία, η οποία έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στο παρελθόν, φιλοξένησε μέλη της Χαμάς και υποστήριξε μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση, εργάζεται για να επιδιορθώσει τους δεσμούς με το Ισραήλ μετά από χρόνια εχθρότητας.

 

PrimeNews.

Back to top button