Διεθνή

ΗΠΑ και Τουρκία εκπαιδεύουν από κοινού επαναστάτες στη Συρία: Με ποιόν απώτερο σκοπό;

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσουν την από κοινού εκπαίδευση των ισλαμιστών επαναστατών στη Συρία αν και έχουν αναβάλλει προς το παρόν το ζήτημα του καθορισμού του εχθρού, δηλαδή αν αυτός θα είναι ο Πρόεδρος της χώρας Bashar Assad ή οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (σ.σ. pentapostagma.gr – ISIS), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Υπό τις ρυθμίσεις ενός μνημονίου κατανόησης (memorandum of understanding), οι ΗΠΑ θα αποστείλουν περίπου 100 στρατιωτικούς εκπαιδευτές στη βάση Kirsehir-Hirfanli στην κεντρική Anatolia ώστε να εκπαιδεύσουν φέτος ως και 2.000 επαναστάτες της Συρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στους ανταποκριτές.

10622106_721951987852780_1346102724_nΣυνολικά, η Τουρκία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να συνδράμουν φέτος στην εκπαίδευση 5.000 επαναστατών με τον συνολικό αριθμό να φθάνει στους 15.000 σε περίοδο τριών ετών, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, που αρνήθηκε να αποκαλύψει τα προσωπικά του στοιχεία καθώς δεν επρόκειτο για επίσημη ανακοίνωση.

Η Τουρκία αναμένει να ολοκληρώσει τη συμφωνία ως τα τέλη Ιανουαρίου, αν και μεγάλα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά – όχι μόνο για τον καθορισμό του τελικού (και πραγματικού) εχθρού αλλά και σχετικά με την επιλογή των επαναστατών και την τοποθεσία στην οποία θα είναι η βάση τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει από την απαίτηση του για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Βόρεια Συρία, απαίτηση την οποία η διακυβέρνηση Obama αρνήθηκε κατηγορηματικά να εκπληρώσει.

Επίσης, έτερες διαφορές φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Τουρκία είχε θέσει ως πάγια απαίτηση ότι κάθε δύναμη που θα αναπτυχθεί στη Συρία θα πρέπει να έχει ως στόχο την εκδίωξη της κυβέρνησης Assad, αλλά η διακυβέρνηση Obama επέμεινε ότι ενδιαφέρεται μόνο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, δεν είναι αναγκαίο να καθοριστεί από τώρα ο τελικός στόχος, καθώς οι ομάδες των «επαναστατών» πραγματοποιούν ήδη έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα, τόσο κατά της Συριακής κυβέρνησης όσο και κατά του Ισλαμικού Κράτους.

πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Back to top button