ΆποψηΕλλάδα

Η ήττα της Ελλάδας, το τέλος της Ευρώπης;

 

 

 

 «Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;» – (Άγιος Αυγουστίνος)

1.- Η Ελληνική κρίση υπερβαίνει τον υπέρμετρο δανεισμό. Είναι κρίση θεσμών, αντιλήψεων είναι κρίση πνευματική. Η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015 μετά από την αποτυχία εκλογής νέου ΠτΔ και η εκλογή της νέας Κυβέρνησης, αύξησαν τα εκκρεμή ζητήματα ,αλλά και τις πιέσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ασφυκτικές πιέσεις  φαίνεται ότι δέχεται πλέον η Ελλάς από πολλά μέτωπα, προκειμένου να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές με την  επίκληση της αρχής «pacta sunt servanda» που σήμερα έχει καταστεί διεθνής όρος, που σημαίνει οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

crisisΗ απάντηση της Ελλάδας είναι η αδυναμία εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων, με την δίκαιη επίκληση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την χώρα, λόγω των πολιτικών των μνημονιακών δεσμεύσεων .Η άρνηση συνέχισης του προγράμματος πέραν των άλλων και κυρίως της λαϊκής εντολής, βασίζεται στο αξίωμα «Το ισχυρότερο είναι η ανάγκη διότι κυριαρχεί σε όλα»« δεινής ανάγκης ουδέν ισχυρότερον 1» –

 

Σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις είναι θεμιτή η εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης  που δικαιολογείται με βάση την αρχή, γνωστή από την εποχή του Ρωμαϊκού Δικαίου, ότι η σωτηρία του Κράτους είναι ο υπέρτατος Νόμος (Salus Rei PublicaeSuprema Lex Esto). Έτσι πέραν των συμφωνηθέντων με τα γνωστά «Μνημόνια», επιδιώκεται εύλογα η μεταβολή των όρων προκειμένου να ελαφρυνθεί η Χώρα και μάλιστα εν όψει των αποτελεσμάτων των προσφάτων εκλογών.Η αντίδραση των πιστωτών είναι μέχρι σήμερα αρνητική σε κάθε βελτίωση των  συμφωνηθέντων ,προκειμένου να ανακουφισθεί ο καταταλαιπωρημένος Ελληνικός Λαός

 

«Ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω της παρατεταμένης ανεργίας»  Όπως αναφέρει σε  πρόσφατο άρθρο-φωτιά για την κατάσταση της Ελλάδας, που  δημοσιεύθηκε στο Assosiated Press2. Η αριθμητική αποτύπωση της κρίσης σύμφωνα με τη Wall Street Journal: Κατά 25% έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 μέχρι και σήμερα.  Το 25,8% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένουν εκτός εργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Eurostat 3η θέση είναι η θέση που κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον περισσότερο πληθυσμό να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας είναι 23,1% το 2013 σύμφωνα με τη Eurostat. Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως έβαλαν λουκέτο συνολικά 230.000 επιχειρήσεις, δηλαδή έκλεισαν 1 στις 4 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας 100.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν για το εξωτερικό μόλις ξέσπασε η κρίση.Η εφιαλτική κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο, σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, το ζήτημα ξεπερνά τις πολιτικές διαφορές.

 

Τούτα τα μαύρα χρόνια που πέρασαν γκρεμοτσακίστηκαν ιδέες μέσα μας στεριωμένες από γενιές,  κάποιοι μας ταπείνωσαν ,ότι αγαπήσαμε αποδείχτηκε πολλές φορές μικρό και ανάξιο των προσδοκιών μας, όμως αντέξαμε και ελπίζαμε να μπει τέλος στο «μαρτύριο του Σίσυφου». «Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να ξεζουμίζει έναν λαό. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνουν με μέτρο και να μην προκαλούν εθνική ασφυξία. Η Ελλάδα, που πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στην Ευρωζώνη, χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική και όχι εκβιασμούς».  Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Αμερικής Ομπάμα  την 01/02/2015

 

 

2.Επιστροφή στην ζούγκλα

 

Οι μαρτυρικές  μέρες που περνά ο Τόπος  μας είναι πολύ εφιαλτικές ,δεν είναι όμως πρώτη μας φορά. Η Ελλάδα που βρίσκεται μόνη και αβοήθητη από τους κατά τ΄ άλλα εταίρους στην πρώτη γραμμή του “μετώπου” της παράνομης μετανάστευσης, μέχρι στιγμής εμφανίζεται ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες, έχει μεταβληθεί στο τελευταίο «φυλάκιο» της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου απέναντι στην από ανατολών απειλή. Κάποιοι αγνοούν φαίνεται τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής και με την στάση τους αποδυναμώνουν την άμυνα του κοινού μας σπιτιού.

Η συγκεκριμένη εθνική κρίση όμως, θα είναι  πολύ σημαντική για το μέλλον του Τόπου σε πολλά ζητήματα κυρίως εθνικής στρατηγικής.

Προϋποθέτει η λύση  πανεθνική ενότητα, ομόνοια και σύνεση και Εθνικό σχέδιο δράσης.

Ελπίζω να είναι αντιληπτό ότι τα «δίκαια» χρέη μας θα τα πληρώσουμε και κανείς δεν αρνείται το δίκαιο και τις υποχρεώσεις του, εύχομαι όμως ότι και οι πιστωτές μας θα  πρέπει  να αντιληφθούν την δραματική μας κατάσταση, αλλιώς μοιραία είναι βέβαιον ότι μαζί με Ελλάδα κινδυνεύει όχι τόσο  ενδεχομένως η Ευρωζώνη ,αλλά η ίδια η ιδέα (και η υπόσταση) της Ενωμένης Ευρώπης που ονειρευτήκαμε ,σαν προορισμό ασφάλειας και ευημερίας.

Η εποχή είναι αληθινά τραγική ,αφού η Ευρώπη που αγαπήσαμε ,για τον «ανθρωπισμό» της, φοβούμαι  αν και δεν το πιστεύω κατά βάθος, ότι στέλνει  την Ελλάδα στα τάρταρα, δηλαδή φοβούμαι ότι  με την παρατεταμένη κρίση και οικονομική ασφυξία εξοντώνει την πηγή της πνευματικής της δημιουργίας, και μας απειλούν, ενώ δεν ακούν τα βαριά βήματα των Ερινύων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν χωρίς την Ελλάδα θα παραμείνει η Ευρώπη η μεγαλύτερη πνευματική ενότητα του Κόσμου ή η Ελληνική κρίση θα γίνει η απαρχή του τέλους του Ευρωπαϊκού ουμανισμού, ενώ η συντριβή της Ελλάδος  θα σκοτώσει η ίδια την βάση της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής ιδέας ;

Όσο για την Ελλάδα μας ,για τα λάθη μας ,για την ανάγκη αναγέννησης της Πατρίδας ήθελα να είμαι αισιόδοξος ,παρά την μαυρίλα του τρόμου που  και από χείλη φίλων αναδύεται:

« Η μάχη δεν θα τελειώσει ποτέ!

Θα νικάμε πάντα  και πάντα απ’ την αρχή.

Η Μοίρα αυτού του τόπου είναι τραγική3»

ΥΓ : Ας συμφωνήσουμε ότι σ’ αυτή την μάχη θαμάστε όλοι μαζί «να μην λυγίσει ποτέ η καρδιά μας».

 

 

* Ο Αντώνης Αργυρός είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Το 2012 διετέλεσε Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Πικραμμένου. Από το 2004 είναι Δικηγόρος και Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με σημαντική επιστημονική δράση, άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις δημοσιεύονται στα πιο γνωστά νομικά περιοδικά.

 

 

http://news247.gr

Back to top button