Διεθνή

Η Ρωσία έτοιμη να επέμβει στην Αρκτική!

Εαν χρειαστεί, η Ρωσία μπορεί να εξετάσει την προστασία των εθνικών συμφερόντων της στην Αρκτική με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, επισημαίνοντας την αύξηση του ενδιαφέροντος για τους πόρους της περιοχής από τις χώρες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στην Αρκτική.

“Η συνεχής στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική και η δυνατότητα να προστατεύσει τα συμφέροντα του κράτους με στρατιωτικά μέσα θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της γενικής πολιτικής για την εγγύηση της εθνικής ασφάλειας”, δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού σε μια συνάντηση του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

image“Δεν είναι μυστικό ότι η Αρκτική μετατρέπεται σε ένα από τα παγκόσμια κέντρα για την παραγωγή υδρογονανθράκων και αποτελεί σημαντικό κόμβο για τις συγκοινωνίες”, είπε. “Ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις πολικές περιοχές πεισματικά κατευθύνονται προς την Αρκτική, λαμβάνοντας ορισμένα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση”. Σημείωσε, επίσης, ότι όλες οι χώρες που γειτνιάζουν με την Αρκτική προσπαθούν να διευρύνουν την παρουσία τους .

Όπως αναφέρουν ρωσικα ΜΜΕ για να ειναι η Ρωσία προετοιμασμένη για κάθε απειλή, ολοκαίνουργια Ρωσικά υποβρύχια εκτελούν ασκήσεις στις παγετώδεις συνθήκες του Βορρά από την αρχή του τρέχοντος έτους. Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν τις ασκήσεις του περασμένου χρόνου που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Αρκτικής.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Ρωσία υιοθέτησε ενα νέο στρατιωτικό δόγμα μέχρι το έτος 2020, στο οποίο για πρώτη φορά κατονόμασε ως βασική προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας στην Αρκτική. Στο πλαίσιο αυτου του δόγματος, οργανώθηκε μια κοινή στρατηγική διοίκηση ως μέρος του βόρειου στόλου με σκοπό τον έλεγχο και το συντονισμό των στρατευμάτων.

 Σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο, τα έθνη της Αρκτικής – η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Γροιλανδία, η Νορβηγία και ο Καναδάς – έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν την υφαλοκρηπίδα με περιορισμό στα 200 ναυτικά μίλια. Σε περίπτωση που ένα κράτος “αναζητήσει” περαιτέρω έδαφος, θα πρέπει να εμφανίσει επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα τα οποία θα καλύπτουν την απαίτηση αυτη σε μια ειδική επιτροπή του ΟΗΕ.

Η Ρωσία έχει αρχίσει πρόσφατα να αναπτύσει τις βόρειες περιοχές της, όπου πραγματοποιείται η παραγωγή υδρογονανθράκων, με διεθνή εταιρείες που αναπτύσσουν έρευνες και κατασκευή εγκαταστάσεων γεώτρησης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο διάδρομος της Βόρειας Θάλασσας γίνεται όλο και πιο ελκυστική επιλογή για την αποστολή εμπορευμάτων, καθώς οι πάγοι λιώνουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να ξεκινήσουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε υπεράκτιες περιοχές της Αλάσκας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος παρήγαγε ένα σύνολο κανόνων για εταιρείες που προετοιμάζονται να ξεκινήσουν εργασίες γεώτρησης στην περιοχή της Αρκτικής
Τον περασμένο μήνα, η Δανία υπέβαλε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη για μια συνολική έκταση 895.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων του πλουσιου σε πόρους βυθού του Αρκτικού Ωκεανού προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τον Καναδά – ο οποίος θεωρεί το έδαφος δικό του.

RT
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert

Back to top button