Διεθνή

ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Το κέντρο αυτής της αγοράς είναι η περιοχή του Ταχτά Καλέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα στην πλατειά Μαχμούτ πασά, όπου μπορείς να βρει κανείς περίπου 35 είδη από τα πιο επικίνδυνα χημικά τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μολύνει από μια σούπα, όπως αναφέρεται, μέχρι και ένα ολόκληρο υδραγωγείο.

 Το μεγάλο κίνδυνο της ελεύθερης κυκλοφορίας αυτών των υλικών, γενικά στην Τουρκία, επισημαίνει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χημικών και Μηχανικών της Άγκυρας, Φερντά Μουτλού, ο οποίος τονίζει ότι Τουρκία είναι επίκεντρο του χημικού εμπορίου και μάλιστα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της υπόλοιπης Ασίας

rounded_corners29Το εμπόριο αυτό δεν ελέγχετε σε μεγάλο μέρος, με αποτέλεσμα να διακινούνται συχνά μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών, πολύ επικίνδυνες, χωρίς να γνωρίζει κανείς που πάνε και για ποιο σκοπό έχουν αγοραστεί. Η ανάγκη ελέγχου καθιστάται τώρα επιτακτική, καθώς ο χημικός πόλεμος είναι στην ημερήσια διάταξη μετά τον εμφύλιο της Συρίας και την εξάπλωση των Τζιχαντιστών και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βάλουν κάποια τάξη στο εμπόριο χημικών και άλλων επικίνδυνων ουσιών.

 

Πριν από λίγες μέρες οι Τούρκοι μπλόκαραν ένα μεγάλο φορτηγού που μετέφερε χημικά προς το Ιράκ στις περιοχές των Τζιχαντιστών . Συγκεκριμένα συνελήφθη στα σύνορα Τουρκίας Συρίας, φορτηγό TIR, που μετέφερε, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, φορτίο από δηλητηριώδεις χημικές ουσίες βάρους ενός τόνου και 250 κιλών. Το φορτηγό οδηγούσε ο Σύριος υπήκοος, Μουχαμέντ Τζανμπία και προέρχονταν από την δυτική Τουρκία ενώ είχε κάνει δρομολόγια και στα Βαλκάνια όπως έδειχναν τα χαρτιά του οδηγού.

Μόλις εντοπίσθηκε το είδος του φορτίου κινητοποιήθηκαν οι τουρκικές αρχές και έφτασαν αμέσως στο μέρος όπου εντοπίστηκε το «φορτηγό –βόμβα», άντρες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που ανέκριναν τον οδηγό. Φυσικά ο οδηγός του φορτηγού αρνήθηκε ότι γνωρίζει το περιεχόμενο του φορτίου και ισχυρίστηκε ότι ακολουθούσε συνηθισμένο δρομολόγιο χωρίς να ξέρει τίποτα περισσότερο. Όπως τόνισε στους Τούρκους, το φορτίο το είχε παραλάβει από την Ουκρανία και κατευθύνονταν προς το Ιράκ μέσω Συρίας.

Σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς που εξέτασαν το είδος του φορτίου που μετέφερε το μυστηριώδες φορτηγό, οι δυνατότητες χρήσεως των χημικών και ιδιαίτερα του κυανίου που μετέφερε, είναι πολλαπλές και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες βιολογικές καταστροφές προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Το κυάνιο μπορεί να διοχετευτεί, όπως τόνισαν, σε υδραγωγεία μολύνοντας την ύδρευση ολόκληρων πόλεων, ενώ μπορεί να χρησιμεύσει και σαν πρώτη ύλη για ένα εδικό χημικό και βιολογικό πόλεμο. Στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι και στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί εμπόριο επικινδύνων χημικών ουσιών στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο οποίο, όπως τονίζουν, είχε άμεση ανάμειξη το κουρδικό ΡΚΚ.

Από την άλλη πλευρά όμως οι Κούρδοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τον τουρκικό στρατό ότι έχει χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες για να βομβαρδίσει ολόκληρα χωριά στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να μολυνθούν ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοι να υποφέρουν πολλά χρόνια από τις επιπτώσεις της χημικής μόλυνσης στην υγειά τους, αναγκαζόμενοι συχνά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να φεύγουν προς τα δυτικά.

 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Back to top button