Ελλάδα

Πολύ βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες: «Είμαστε σε διαφορετικούς πλανήτες με την Ελλάδα» – Δυσαρέσκεια και στο Βερολίνο

 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP

Πολύ βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες: «Είμαστε σε διαφορετικούς πλανήτες με την Ελλάδα» - Δυσαρέσκεια και στο Βερολίνο

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικούς πλανήτες με την Ελλάδα». Με τη φράση αυτή, στελέχη των Βρυξελλών λίγη ώρα πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup περιγράφουν το βαρύ κλίμα που επικρατεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τεταμμένες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους επιβεβαιώθηκε και από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ για τη διαρροή της συνομιλίας του με τον Αλ. Τσίπρα. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς σε ενημέρωσή του είπε ότι στην τελευταία συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα είχαν συμφωνήσει να μην διαρρέονται στον τύπο οι συνομιλίες μεταξύ τους.

Εμμέσως άφησε αιχμές για τη δημοσιοποίηση της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή σε αυτό το στάδιο εργάζεται πάνω στα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, πάντως ότι η πολιτικοποίηση του σημερινού Eurogroup δεν διευκολύνει τη διαπραγμάτευση επί των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Πολύ βαρύ κλίμα στις Βρυξέλλες: «Είμαστε σε διαφορετικούς πλανήτες με την Ελλάδα» - Δυσαρέσκεια και στο Βερολίνο

Εξάλλου, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας P. Moscovici, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί πλέον τον όρο τρόικα. Όπως είπε, αυτή είναι η «συμφωνημένη γλώσσα» που εφαρμόζεται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem. Η Α. Μπράιτχαρτ διευκρίνισε, πάντως, ότι η δομή της τρόικας παραμένει η ίδια.

Σχετικά με τις διήμερες τεχνικές συνομιλίες των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς πριν το Eurogroup, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να αξιολογηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup. Σύμφωνα με την ίδια, οι εκπρόσωποι των δανειστών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα ενημερώσουν σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που έγιναν σε τεχνικό επίπεδο

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει πόσο μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι δεν θέλει να προδικάσει τη σημερινή συζήτηση στο Eurogroup.

 

Βαρύ είναι το κλίμα και στο Βερολίνο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τις προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε ενώ και στο Παρίσι υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Γ. Βαρουφάκη.

 

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, έχει όμως τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις», δήλωσε ο εκπρ. Τύπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ στο σημερινό press briefing. «Περιμέναμε να μας παρουσιάσουν με λεπτομέρεια τις θέσεις τους. Τι θα γίνει δηλαδή όταν λήξει το πρόγραμμα που μαζί συμφωνήσαμε και υπογράψαμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει σήμερα στο Eurogroup».

Την ίδια στιγμή η εκπρ. Τύπου του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάννα Κοττέ δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup ή ακόμα και Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε συμφωνηθεί θα πρέπει να περάσει απ’ το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Πηγές απ’ το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέρρεαν τις τελευταίες ώρες πάντως πως «ο κ. Σόιμπλε είναι πολύ απογοητευμένος για τις συνομιλίες που έγιναν το Σαββατοκύριακο».

 

 

Η κυβέρνηση

 

 

Επιφυλάξεις κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup (ξεκινά στις 4 το απόγευμα), εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ωστόσο ότι «κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα».

Γίνεται λόγος για «δύσκολη διαπραγμάτευση» και για «αγώνα αντοχής» που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Η ελληνική πλευρά, όπως τονίζεται, από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του.

 

Σύμφωνα με ανεπίσημη κυβερνητική ενημέρωση, τα τεχνικά κλιμάκια ολοκλήρωσαν την αποστολή που τους ανατέθηκε, να αναζητήσουν δηλαδή συγκλίσεις και αποκλίσεις και να τις καταγράψουν. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι επειδή ο ρόλος των επιτροπών ήταν αυτός και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και πληροφορίες σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται.

 

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» σχολίασε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι ελπίδες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup δεν είναι μεγάλες, καθώς, όπως υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους που θα παρευρίσκονται στην αίθουσα.

 

 

 

http://www.imerisia.gr

 

Back to top button