ΆποψηΚύπρος

Τα βαρελότα Χριστόφια, τα καπνογόνα της Πινδάρου και η διέξοδος του λαού

 

 

 

Γιώργος Καλλινίκου

 

 

Ο πόλεμος μεταξύ νυν και τέως κυβερνώντων αναφορικά με το ποιοι ευθύνονται για το κούρεμα, το μνημόνιο και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού, έχει και κωμική διάσταση. Πρωτίστως, όμως, είναι τραγικός. Γιατί πάνω από το πτώμα της κυπριακής οικονομίας, τσακώνονται οι γιατροί, οι οποίοι με τις παντελώς άσχετες θεραπείες τους την οδήγησαν στον αναπνευστήρα και οι γιατροί, οι οποίοι με μια ενέργεια πριν δύο χρόνια, την αποσύνδεσαν από τον αναπνευστήρα.

Προκαλούν διότι δίνουν την παράσταση τους μπροστά στον λαό. Υποτιμούν και τη νοημοσύνη του και το μνημονικό του.

ta-varelota-christofia-ta-kapnogona-tis-pindarou-kai-i-diexodos-tou-laou-th  Ο Χριστόφιας επανήλθε χθες, συνεχίζοντας τη μάχη με τους ανεμόμυλους. Χωρίς να αντιλαμβάνεται, πως πέραν του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΑΚΕΛ, είναι αδύνατο να πείσει οποιονδήποτε άλλο. Απλούστατα, διότι η συντριπτική πλειοψηφία τον έχει ήδη κατατάξει στον πάτο όσων κυβέρνησαν τον τόπο. Οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας της υστεροφημίας του, δεν είναι δυνατό να έχει θετικό αποτέλεσμα, πλέον. Όταν, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι οι νυν κυβερνώντες ρίχνουν καπνογόνα για να συσκοτίσουν την αλήθεια, πρέπει να ξέρει ότι ο λαός αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι άλλοι ρίχνουν βαρελότα και προκαλούν ηχορύπανση.

  Ο τέως Πρόεδρος παρουσιάστηκε ως ακλόνητος ηγέτης, ο οποίος θα γινόταν θυσία για το συμφέρον του λαού του, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν ποτέ κούρεμα καταθέσεων. Τα φληναφήματα όμως, δεν μετράνε πια. Μόνο οι πράξεις έχουν αντίκρισμα. Και η δική του πράξη στην περίπτωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Το αποδέχθηκε αβίαστα και χωρίς να διεκδικήσει ανταλλάγματα, όπως δικαιολογημένα μπορούσε να κάνει. Τούτο, είχε παραδεχθεί και ο υπουργός Οικονομικών του. Θα μου πεις, δεν ήξερες ποιο ήταν το κόστος για τη λιλιπούτεια Κύπρο. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες όμως; Δεν απαντά ούτε στην κατηγορία των κυβερνώντων, ότι η νομοθεσία για το κούρεμα είχε ετοιμαστεί επί δικής του διακυβέρνησης (11 Ιανουαρίου 2013).

  Ισχυρίστηκε ακόμη, ότι ο ίδιος δεν αποδεχόταν τις ιδιωτικοποιήσεις και γι’ αυτό οι τροϊκανοί περίμεναν τον σημερινό Πρόεδρο για να υπογράψει το μνημόνιο. Είναι αλήθεια ότι ο Αναστασιάδης το έπραξε μετά χαράς –παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις του- διότι αυτή ήταν η πολιτική στην οποία πίστευε προ ετών. Και ο Χριστόφιας, όμως, είναι εκτεθειμένος. Τον είχε καρφώσει ο διορισθείς από τον ίδιο, τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδης, όταν δημοσίως είχε παραδεχθεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονταν στο μνημόνιο που είχε συμφωνηθεί προεκλογικά.

 

Εκεί που πραγματικά ο τέως Πρόεδρος εκτίθεται ανεπανόρθωτα αλλά αδυνατεί να το αντιληφθεί, είναι στον ισχυρισμό του ότι για το έγκλημα της οικονομίας ευθύνονται μόνο οι τραπεζίτες. Σαφέστατα και αυτοί φέρουν καίρια ευθύνη. Γι’ αυτό και αν ο πέλεκυς της Θέμιδας δεν φτάσει μέχρι αυτούς, ουδείς δικαιούται να μιλά για κάθαρση ή για απονομή δικαιοσύνης. Αλήθεια όμως, πώς τολμά να επικαλείται κάτι τέτοιο εκείνος, που διόρισε δύο τραπεζίτες (Σταυράκης, Σιαρλής) στη θέση του υπουργού Οικονομικών;

 

 

 

Πώς τολμά να μιλά για ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας όταν ο κεντρικός τραπεζίτης, που εκείνος διόρισε και είχε άριστη σχέση μαζί του, ομολόγησε δημοσίως ότι άφησε τον ELA της Λαϊκής να εκτοξευθεί στα 9,2 δις γιατί δεν ήθελε προεκλογικά να διαταράξει το κλίμα στο εσωτερικό; Όσο και αν προσπαθήσει ο κ. Χριστόφιας, δεν θα πείσει ότι η εν λόγω ανεύθυνη στάση του κεντρικού τραπεζίτη, δεν ήταν με δική του απαίτηση ή έστω με δικές του ευλογίες. Όπως δεν θα πείσει ότι πέραν των προαναφερθέντων, δεν φέρει ευθύνη, όταν κρατικοποίησε τη Λαϊκή, φορτώνοντας στους ώμους του λαού ζημιές 1,8 δις.

 

 

 

Ο Χριστόφιας μπορεί να συνεχίσει να πετά βαρελότα χάριν της υστεροφημίας του, η Πινδάρου, όμως, δεν μπορεί να το εκμεταλλεύεται για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση της. Δεν μπορεί να επικαλείται ότι ακούγονταν πριν τις προεδρικές ψίθυροι περί κουρέματος, αλλά η κυβέρνηση της δεν γνώριζε. Οι «φίλοι» του Προέδρου γιατί δεν τον ενημέρωσαν; Τι σόι φίλοι είναι; Και πώς μερικές εβδομάδες πριν από το τραγικό Γιούρογκρουπ, δεσμευόταν ότι δεν θα γινόταν κούρεμα;

 

 

 

Άρα το συζητούσε και τον διαβεβαίωναν οι φίλοι του. Και πώς υποτίθεται ότι στο Γιούρογκρουπ βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά ο συμπέθερος πρόλαβε να κάνει μετακίνηση εκατομμυρίων; Όσο για το περιβόητο επιχείρημα ότι η πρώτη πρόταση κουρέματος που εισηγήθηκε ο Αναστασιάδης ήταν καλύτερη από αυτήν που υποστήριξαν τελικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι έωλο. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι κόμματα και λαός είχαν καθησυχάσει από τις δεσμεύσεις του Προέδρου και η εν λόγω πρόταση ήταν σοκ για όλους. Σε καταστάσεις σοκ μπορεί να συμβούν τα πάντα.

 

 

 

  Η συζήτηση του θέματος σήμερα από τα δύο μεγάλα κόμματα, μόνο οργή προκαλεί στο λαό. Του θυμίζει τις τραγικότερες στιγμές που έζησε μετά το ’74 και την διάλυση των ονείρων του. Αν μπορούν να κάνουν κάτι, είναι να σιωπήσουν. Και ο λαός; Να αναζητήσει το δικό του Τσίπρα. Όχι έναν αριστερό και άθεο. Ένα νέο και άφθαρτο, με μυαλό, που να μπορεί να ξαναφέρει την ελπίδα σε αυτό το δύσμοιρο τόπο…

 

 

 

 

 

philenews.com

Back to top button