ΆποψηΚύπρος

Τι δεν κατάλαβε ο Χάρης;

Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Η λιτότητα οδηγεί σε αυτοκτονία, υπό την έννοια ότι περιορίζει την ανάπτυξη, αυξάνει την ανεργία και παράγει μιζέρια -αλλά μπορεί να είναι μια αποτυχημένη πολιτική από πλευράς σχεδιασμού. Εκτός από την αποπληρωμή του χρέους με όποιο δυνατό μέσο, ο στόχος φαίνεται να είναι, επίσης, η υπονόμευση και το ξεχαρβάλωμα του κοινωνικού κράτους -και οι πολιτικές λιτότητας εξασφαλίζουν αυτόν τον στόχο. Η δημοκρατία έχει ήδη αποδυναμωθεί στην Ευρώπη και η ενίσχυση της Ακροδεξιάς είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ζοφερό αν δεν λυθούν τα προβλήματα στην Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν την τακτική «kicking the can down the road» («κλοτσάνε το κουτί πιο κάτω στον δρόμο», Νόαμ Τσόμσκι).
 

skitso-18022015Έχουμε ένα οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί από μόνο του κρίσεις. Η ελεύθερη αγορά είναι από τη φύση της υστερική γιατί ξέρει ότι στηρίζεται στην απληστία και στον φόβο. Είναι ο φόβος τού τι θα γίνει εάν δεν πάρεις το «φάρμακο». Το ότι η Ελλάδα είπε κάποια «όχι» δημιουργεί ένα παράδειγμα ανταρσίας! Ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος είναι η επιδημία της αντίστασης (Ναόμι Κλάιν).
 

Χρειάζεται να γίνει υποχώρηση για την Ελλάδα, πριν μερικές δεκαετίες χρειάστηκε και έγινε υποχώρηση για τη Γερμανία. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Σε μια Ένωση πρέπει να υπάρχει αλληλοβοήθεια. Κινδυνεύει ολόκληρη η Ευρωζώνη εξαιτίας της πολίτικης που ακολουθείται. Στην περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, θα συνεπάγεται με αποτυχία της ίδιας της Ευρωζώνης (Χριστόφορος Πισσαρίδης).

 

Δεν πρόκειται για διπλωματία, αλλά για ένα «game of chicken», όπου δύο φορτηγά γεμάτα με εκρηκτικά τρέχουν σε αντίθετη κατεύθυνση, σε έναν στενό ορεινό δρόμο, απρόθυμα και τα δύο να κάνουν στην άκρη. Μία τραπεζική κατάρρευση στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε Grexit. Το χάος στην Ελλάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις απειλητικές πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος… Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δανειζόταν ανεύθυνα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό αν κάποιοι δεν τη δάνειζαν εξίσου ανεύθυνα. Σαφώς τώρα είναι αδύνατο να καταφέρει να ξεπληρώσει όλο της το χρέος. Τι θα γίνει αν η Γερμανία δεν συνειδητοποιήσει τη ζημιά που προκαλεί η λιτότητα; Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ΕΚΤ θα ξεκαθαρίσει πως ο ρόλος της είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης -όχι να ενεργεί ως συλλέκτης χρέους της Γερμανίας (Πολ Κρούγκμαν).

 

Τι δεν κατάλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κι έτσι δεν πήρε θέση, γιατί έτσι κι αλλιώς η στάση της Κύπρου δεν θα έκανε καμία διαφορά.

 

 

 

philenews.com

Back to top button