Ελλάδα

Τους κινδύνους για την Ελλάδα μετά το ναυάγιο στο Eurogroup σκιαγραφούν 4 αναλυτές

Τους κινδύνους για την Ελλάδα μετά το ναυάγιο στο Eurogroup σκιαγραφούν 4 αναλυτές

Στο 50% τοποθετεί τον κίνδυνο Grexit η Commerzbank

Tην ανησυχία τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους – πιστωτές, εκφράζουν κορυφαίοι αναλυτές, στον απόηχο του νέου αδιεξόδου στο χθεσινό Eurogroup.

Όπως αναφέρουν τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος Grexit και το ενδεχόμενο να ξεμείνουν από ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες.

Bank of Tokyo-Mitsubishi: Ο χρόνος της Ελλάδας εξαντλείται γρήγορα…

Ο χρόνος τώρα εξαντλείται γρήγορα για την Ελλάδα, αναφέρει ο Lee Hardman, αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, σχολιάζοντας την αδυναμία να υπάρξει συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup.
“Ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem δήλωσε ότι υπήρξε μια πολύ ισχυρή άποψη κατά μήκος του Eurogroup ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να προέρχεται από τις ελληνικές αρχές”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουμε περιθώριο άλλη μια εβδομάδα.
Αυτό είναι όλο.

Το Eurogroup θα συναντηθεί και πάλι την Παρασκευή, αλλά μόνο αν η Ελλάδα ζητήσει συγκεκριμένα την επέκταση και δεσμευθεί να ολοκληρώσει τους όρους της τρέχουσας διάσωσης.
“Χωρίς όμως μια συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, είναι πιθανό ότι το ευρώ να βρεθεί κάτω από αυξημένη πίεση εντείνοντας την αστάθεια της αγοράς συναλλάγματος”, καταλήγει ο Hardman.

Commerzbank: Στο 50% αυξήθηκε ο κίνδυνος Grexit

Στο 50% έχει αυξηθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Commerzbank, μετά και το νέο ναυάγιο που υπήρξε στο χθεσινό τακτικό Eurogroup.
Σύμφωνα με τη σημερινή ανάλυση της Commerzbank πλέον οι πιθανότητες να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και επίσημων πιστωτών έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Οι πιθανότητες ενός Grexit αυξήθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα από το 25% στο 50%, αναφέρει.

Open Europe: Απόλυτη φάρσα το Eurogroup

Στην απόλυτη φάρσα εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, σχολιάζει το Open Europe.

«Δεν έχουμε ξαναδεί μία συνάντηση υπουργών Οικονομικών να εξελίσσεται τόσο άσχημα.
Μάλιστα, σε κάποιο σημείο οι συζητήσεις εξελίχθηκαν σε απόλυτη φάρσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ryan Ruparel, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe.

O Ruparel χαρακτηρίζει αμφιλεγόμενη τη διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας και τονίζει πως:
«Σε μία περίεργη τροπή, οι Έλληνες αξιωματούχοι παράλληλα ενημέρωναν και σχολίαζαν στον Τύπο, ενώ οι διαπραγματεύσεις υποτίθεται ότι συνεχίζονταν.

Αυτό προκάλεσε σύγχυση στα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Στο τέλος, η συνεδρίαση διεκόπη και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και χωρίς η Ελλάδα να έχει παρουσιάσει αιτήματα ή προτάσεις».

«Ήταν μάλλον σουρεαλιστικό και έμοιαζε να υπογραμμίζει την αφέλεια ή την ανυπομονησία της νέας κυβέρνησης. Ενώ οι διαρροές είναι συχνές στις Βρυξέλλες, οι διαρροές σε πραγματικό χρόνο και συνδυασμένες με εχθρικά σχόλια δεν φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ή φιλικός τρόπος διαπραγμάτευσης», τονίζει και δεν αποτελεί θετικό οιωνό για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και στο Eurogroup για το χθεσινό ναυάγιο, τονίζοντας ότι η στάση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ήταν περίεργη.

Ο αναλυτής διερωτάται γιατί το Eurogroup έκανε τον κόπο να παρουσιάσει κάτι που ήξεραν ότι θα απορριφθεί και ενδεχομένως θα προκαλέσει την οργή της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια σκληρή απόφαση και είναι απελπιστικά μόνη.

Το μόνο που μπορεί να κερδίσει είναι μια καλύτερη διατύπωση της παράτασης του ισχύοντος προγράμματος, γεγονός που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος.

HSBC: Κίνδυνος για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

 

Ο κίνδυνος να μείνουν οι ελληνικές τράπεζες χωρίς ρευστότητας μπορεί να αναγκάσει τελικά την ελληνική κυβέρνηση να ενδώσει στα αιτήματα του Eurogroup, αναφέρει στο σημερινό της σημείωμα η HSBC, σχολιάζοντας τις εξελίξεις για την Ελλάδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εάν δεν συμβεί αυτό τότε ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά.

Στη σημερινή 5σέλιδη ανάλυση της για την Ελλάδα, η HSBC διαπιστώνει ότι για άλλη μια φορά το Eurogroup και η Ελλάδα απέτυχαν να βρουν κοινό έδαφος για το μέλλον του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroem Dijsselbloem, είπε ότι για να καταλήξουν σε συμφωνία, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να συζητήσουν στη συνέχεια τους όρους ενός πιθανού νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Dijsselbloem, σαφώς οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν: οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και η εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να παραμείνει «σε γενικές γραμμές» πίστη.

Η Ελλάδα έχει απορρίψει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και νέα χρηματοδότηση.
Ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, επανέλαβε τη θέση του σήμερα, τονίζοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είχε εκλεγεί με την εντολή να τελειώσει το προηγούμενο πρόγραμμα.
Η επέκταση του, με τη δυνατότητα κάποιας υφιστάμενης ευελιξίας, δεν θα ήταν αρκετή.

 

www.bankingnews.gr

Back to top button