Κύπρος

Το δικό μας Μνημόνιο είναι καλό

 

 

 

Του  Άριστου Μιχαηλίδη

 

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίπλα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό δήλωνε ότι «είμαστε στην ίδια γραμμή» όσον αφορά στα μνημόνια και τις γερμανικές οδηγίες λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών εξηγούσε ότι την Τρόικά μας εμείς την αγαπούμε και το δικό μας Μνημόνιο είναι καλό και «είμαστε στο σωστό δρόμο».

«Είναι σεβαστές οι απόψεις και τα αιτήματα της νέας ελληνικής Κυβέρνησης», έλεγε ο Χάρης Γεωργιάδης, ωστόσο δεν σχετίζονται (τα αιτήματα, δηλαδή, για τα οποία «είμαστε στην ίδια γραμμή») με την ανάγκη στην Κύπρο «να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητά μας και την προσήλωση σε μια πολιτική που έχει αρχίσει να διορθώνει αυτά που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες πολιτικές».

 

χαρης-γεωργιαδηςΤι έχει αρχίσει να διορθώνει αυτή η προσήλωση μπορεί ο καθένας να το αντιληφθεί μετρώντας κλειστά καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους ή μιλώντας με άνεργους. Μπορεί ακόμα να μετρήσει και πόσα έργα ανάπτυξης  περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς του κράτους ή και πόσοι ξένοι επενδυτές ήρθαν να κάνουν έργα τα τελευταία χρόνια, που τους γυρεύουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Διότι, τελικά, η προσήλωση του υπουργού Οικονομικών (ή και της Κυβέρνησης ολόκληρης) στην πολιτική της Τρόικας έχει καταντήσει κωμωδία. Μόνο η πρόσφατη εξέλιξη με το νόμο των εκποιήσεων θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσει:

Η Κύπρος εφάρμοζε πιστά και με το παραπάνω όλες τις πρόνοιες επί δύο χρόνια και της έλεγαν «μπράβο». Ξαφνικά όμως εκφράστηκε κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά αμφισβήτηση για μια πτυχή που αφορά την ευημερία της κοινωνίας και γίναμε αμέσως εγκληματίες. Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Βουλή όπως ακριβώς κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και την Τρόικα, αλλά αντί να εφαρμοστεί 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί 1η Μαρτίου.

 

ypoteleiaΑυτό ήταν έγκλημα της κρεμάλας. Οι εταίροι μας, η Τρόικά μας, ο Ντάισελμπλουμ μας, αποφάσισαν ότι παρεκτραπήκαμε και μας έκοψαν τη δόση. Δεν έπαιξε κανένα ρόλο το ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είμαστε οι καλύτεροι μαθητές, οι πιο υπάκουοι, ότι βγάλαμε κυβέρνηση πιο τροϊκανή από την Τρόικα, ότι έχουμε υπουργό Οικονομικών που ξεπερνά σε μνημονιακή πίστη ακόμα και την Κριστίν Λαγκάρντ. Παρακούσαμε, τελείωσε, σε αρπάζουν από το λαιμό και δεν σε αφήνουν μέχρι να πεις ήμαρτον.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι λυπηρό να μην έχει αντιληφθεί ακόμα ο πλέον αρμόδιος υπουργός, ίσως κι ο ίδιος ο Πρόεδρος, που τον κανακεύει, ότι το ζήτημα δεν είναι να διατηρήσουμε την προσήλωση μας σ΄ ένα Μνημόνιο που μας επιβλήθηκε ως νεο-αποικιοκρατία που απομυζά κάθε ίχνος βιωσιμότητας, κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Είναι σωστό να διατηρήσουμε την προσήλωσή μας στις μεταρρυθμίσεις που κρίναμε ότι πρέπει να κάνουμε, όμως χωρίς να πεθάνουμε στην προσπάθεια.

 

 Όταν σε όλη την Ευρώπη (εκτός από τη Γερμανία, φυσικά, παρόλο που κι εκεί η αντιπολίτευση διαφωνεί με τη Μέρκελ) αμφισβητείται η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας, αμφισβητείται ο ρόλος της Τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν μπορεί ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών να κάνει κάθε μέρα δηλώσεις για να μας εξηγεί πόσο σπουδαίο είναι το δικό μας Μνημόνιο. Δηλαδή, σε αντίθεση με τα άθλια αποτελέσματα των ίδιων προγραμμάτων, που επιβλήθηκαν αλλού, κυρίως στην Ελλάδα, πρέπει να πιστέψουμε ότι το δικό μας θα πετύχει επειδή είμαστε πιο όμορφοι;

Δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο πολύ ο υπουργός Οικονομικών ότι μπορεί να ξεφύγουμε από τα γρανάζια της Τρόικας. Το ξέρουμε όλοι ότι δεν μπορούμε. Όμως είναι αδύνατο να βγούμε σώοι από την περιπέτεια αν δεν τροποποιηθούν πολλά απ΄ όσα δοκιμάστηκαν και αποδεδειγμένα έχουν εξοντωτικά αποτελέσματα για πολίτες και οικονομία, μόνο και μόνο επειδή τα συμφωνήσαμε κάποτε με το πιστόλι στον κρόταφο.

 Άριστος Μιχαηλίδης

 

 

philenews.com

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: