Κύπρος

Το καρτέλ, οι εισπράξεις και η σιωπή των κυβερνήσεων

Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού επέβαλε συνολικό πρόστιμο €42,9 εκατομμυρίων στις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών (Πετρολίνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Exxon Mobil και Lukoil), μετά από πόρισμα της Επιτροπής για προσυνεννόηση στις τιμές καυσίμων, δηλαδή γι΄ αυτό που ονομάζουμε καρτέλ. Ήταν η πρώτη φορά που επιβλήθηκε τέτοιο πρόστιμο και η πρώτη φορά, που με πόρισμα έρευνας αποδείχθηκε αυτό που όλος ο κόσμος υποψιάζεται για δεκαετίες.

to-kartel-oi-eispraxeis-kai-i-siopi-ton-kyverniseon-thΌμως οι εταιρείες προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως ήταν δικαίωμά τους, και το Ανώτατο -τον Μάιο 2011- ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής, διότι διαπίστωσε ότι ο διορισμός του προέδρου της Επιτροπής δεν ήταν νόμιμος. Το πρόστιμο δεν πληρώθηκε, το καρτέλ δεν ακυρώθηκε, οι εταιρείες συνεχίζουν να εργάζονται για το καλό του λαού -όπως πάντα- και το κράτος έκλεισε τα μάτια του, διότι πιστεύει στην ελεύθερη αγορά. Πέρασαν πέντε χρόνια και καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το ζήτημα.

 

Σήμερα, τα κόμματα εκδίδουν οργίλες ανακοινώσεις μετά την αποκάλυψη του «Φιλελεύθερου» ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα είναι αδικαιολόγητες (ή ανομιμοποίητες) και διαμαρτύρονται καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Είναι ένα σκηνικό μεγάλης απάτης εναντίον του λαού. Το καρτέλ δεν αφορά μόνο τις εταιρείες, αφορά και τα κόμματα και τις κυβερνήσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με νέα σύνθεση, κάνει εκ νέου έρευνα, αλλά η πολιτεία δεν προβληματίστηκε καθόλου ούτε από εκείνη την εξέλιξη, ούτε από τη συνεχιζόμενη ανεξήγητη άνοδο των τιμών όλων των εταιρειών συνεννοημένα.

 

Τώρα, αποκαλύπτεται ότι μέσα σε δεκαπέντε μέρες υπάρχουν τρεις απανωτές αυξήσεις τιμών και για τη βενζίνη, για παράδειγμα, τα 3,4 σεντς δεν δικαιολογούνται. Τι σημαίνει αυτό; Με έναν απλό λογαριασμό μπορεί να καταλάβει ο καθένας: Για κάθε ένα σεντ αύξηση στην τιμή, τα κέρδη εταιρειών και πρατηρίων αυξάνονται κατά €8,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Κι αυτό με βάση στοιχεία από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με τα οποία οι παγκύπριες πωλήσεις (για τη βενζίνη 95 οκτανίων, το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης) το 2013 ανέρχονταν σε περίπου 850 εκατ. λίτρα.

Το ξαναλέω: Για κάθε ένα σεντ αύξηση στον καταναλωτή, €8,5 εκατομμύρια επιπλέον ετήσιο κέρδος για τις εταιρείες. Δηλαδή, στα 3,4 σεντς επιπλέον είναι σχεδόν €30 εκατομμύρια έξτρα κέρδος. Λοιπόν, γιατί να μην προσθέσουν μερικά σεντς παραπάνω, όταν ο έλεγχος του κράτους είναι ανεπαρκέστατος;

Και γιατί είναι; Διότι, εκτός από τα κέρδη των εταιρειών, όποια κι αν είναι η τιμή, κάθε φορά που πληρώνει τον πεζινάρη του ο πολίτης, το 60% των λεφτών που δίνει πάει στα κρατικά ταμεία. Το 60%! Η σημερινή κυβέρνηση, που πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, θεωρεί ότι όλα αυτά τα ζητήματα ρυθμίζονται από φορείς όπως η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού. Η οποία, όμως, παρόλο που διαπίστωσε ότι υπάρχει καρτέλ, δεν προβλημάτισε κανέναν.

 

Η προηγούμενη κυβέρνηση, που πίστευε στον κρατικό παρεμβατισμό και όχι στην ελεύθερη αγορά, έκανε ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή, σιώπησε. Ικανοποιήθηκαν όλοι από την τυπική αθώωση των εταιρειών και συνεχίζουν να εισπράττουν τα εκατομμύρια, αφήνοντας τον κόσμο εκτεθειμένο στο έλεος της αισχροκέρδειας. Ποιος νοιάζεται αν είμαστε σε κρίση;

Άριστος Μιχαηλίδης

 philenews.com

Back to top button