Ελλάδα

Το νέο παγκόσμιο κέντρο εξουσίας και η πρόταση βόμβα για την Ελλάδα

 

 

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο συχνά λόγος για την μετατόπιση  του κέντρου βάρους των νέων παγκόσμιων αγορών, που αφορούν τους τομείς ,  της οικονομίας, της ,άμυνας, των επιστημών, της τέχνης  από το δυτικό ημισφαίριο στο ανατολικό.

Σύμφωνα με άρθρο στην ρωσική εφημερίδα megapressa.ru, το νέο παγκόσμιο κέντρο έχει «οικοδομηθεί» ήδη , και ευρίσκεται  εξολοκλήρου στην Ασία με επικεφαλής την  Κίνα. Η οποία ανακοίνωσε με όλες τις επισημότητες κάτι που πρώτοι αναφέραμε στο pentapostagma.gr, και πολύ λίγοι το κατανόησαν πραγματικά. Την δημιουργία του  αρχαίου «δρόμου του Μεταξιού».

 

i-kolasi-tha-xespasei-stin-eyropi-620x412Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου, αναφέροντας ότι, «ποιο θα είναι το νέο κέντρο εξουσίας σε μια δυτική Ευρώπη, στην οποία έχει εξαπλωθεί ένα τεράστιο κύμα εξισλαμισμού, αντισημιτισμού και αντισιωνισμού; Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να δώσω μια ευκαιρία στο  κράτος του Ισραήλ ,μιας νέας  επιχειρηματικής συνεργασίας , εκτός Ευρώπης  με άλλους εταίρους  σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος.

 

Στην ομιλία του την παραμονή της συνάντησης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε, την επιθυμία του Ισραήλ να μειώσει την εξάρτηση του,  από το εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού πριν κάποιους μήνες  , αντικατοπτρίζει το βαθμό της ενίσχυσης των δεσμών, μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν  μετά από ένα επιτυχημένο ταξίδι στην Ιαπωνία από τον  Νετανιάχου τον περασμένο Μάιο.

 

 

Με την πρώτη ματιά, η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού φαίνεται να είναι αρκετά λογική. Ειδικά εάν φέρουμε στο νού μας τα οράματα της τρέλας που έλαβε χώρα στην εφημερίδα  «Charly Ebdo», και  εξαπλώθηκε από εκείνη την στιγμή σε όλη την  Ευρώπη, και σε όλο τον κόσμο. Ο συγγραφέας, και πολιτικός αναλυτής  Τζέιμς Χόλμπρουκ , εξηγεί: «Στην πραγματικότητα, οποίος  θέλει να κάνει μπίζνες υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, είναι απαραίτητο να έχει κατά νου του, ότι οι πολιτικοί στην Ευρώπη, λένε μόνο ένα μέρος της αλήθειας, «αν και σύμφωνα με τα λόγια του, όλα όσα σχεδόν λένε είναι ψέματα».

 

 

Σύμφωνα με τον Χόλμπρουκ, η θέση της Δύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το τραπεζικό της σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο, και το γεγονός αυτό δεν μπορεί αποκρυφθεί πλέον και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη,  αφυπνίζοντας την     μέσω ενός « ιερού πολέμου», ο οποίος  απαιτείται  για να «διατηρήσει σώο το πλοίο». Η Ευρωπαϊκή Ένωση αργοπεθαίνει. Την ίδια ώρα κερδίζουν έδαφος οι χώρες του συνασπισμού BRICS και της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αν μπορεί η δύση  να τους αντιμετωπίσει,  εν είδει  διαγωνισμού, θα ήταν λογικό, καθιστώντας  προφανές ότι σαφώς αλλάζει κατεύθυνση. Το γεγονός όμως ότι η Ρωσία έχει πετύχει σε δεδομένη  χρονική στιγμή να πείσει τους ηγέτες της Ουκρανίας, να εγκαταλείψουν τα σχέδια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η καλύτερη απόδειξη  για την σοβαρότητα του προβλήματος.

 

 

Τον Ιούνιο του 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, με την Πρόεδρο της Αργεντινής, σύμφωνα με την οποία η χώρα της Λατινικής Αμερικής θα κατασκευάσει δύο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Αργεντινή είχε ανάγκη από ξένους επενδυτές για να ξεκινήσει την ανάπτυξη των τεράστιων αποθεμάτων του  σχιστολιθικού πετρελαίου που διαθέτει , αλλά κυρίως  λόγω της κρίσης χρέους που υπέστη η χώρα. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έπραξε απλά αυτό που δεν ήταν ικανή να πράξει  η Δύση.

 

Η Κίνα, η μεγαλύτερη ατμομηχανή της ομάδας χωρών  BRICS, υπέγραψε τον περασμένο Νοέμβριο, συμφωνία μαμούθ ύψους  12 δισ δολαρίων ,  με την Νιγηρία, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος των ακτών. Το έργο προβλέπει την δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας, για τους Νιγηριανούς, από τις οποίες οι  30.000  θα είναι μόνιμες θέσεις μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου . Αυτό συνέβη τέσσερα χρόνια μετά τη σύναψη της σύμβασης, για την τροφοδοσία με  23 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου της Κίνας από  την χώρα αυτή, η οποία αποτελεί μέρος της εκστρατείας κινεζικής επικυριαρχίας στην πλούσια σε φυσικούς πόρους Αφρική.

 

 

Άλλες χώρες που ανήκουν στον συνασπισμό  των BRICS και οι σύμμαχοί τους, δρουν επίσης με παρόμοιο τρόπο. Πραγματικές επενδύσεις, και όχι βόμβες από βομβαρδιστικά αεροσκάφη , είναι η ουσία της στρατηγικής αυτής. Και λειτουργεί πραγματικά και για τις ίδιες τις χώρες, προσφέροντας  απεριόριστη οικονομική συνεργασία.

 

Πίσω στο 2008, όταν η Ισλανδία, ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, υπέστη μια καταστροφική οικονομική κρίση,  η Ρωσία ήταν και πάλι  που της έδωσε  5,400,000,000 δολάρια για να διασωθεί . Ταυτόχρονα, η Ρωσία έλαβε διπλό όφελος. Πρώτον, φυσικά, αυτή η κίνηση ήταν καλή  για την φήμη της στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή, και, δεύτερον, την μετάβαλε σε  ενεργειακή υπερδύναμη, φέρνοντας την ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των σχεδίων της για την ανάπτυξη των αχρησιμοποίητων ενεργειακών πόρων της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής.

Εκείνη την εποχή, ο συνασπισμός των χωρών BRICS (Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής προσχώρησε στην οργάνωση μόλις το 2010) ήταν  μια απλή και ένωση των χωρών που επιδίωκαν να μετατραπούν  σε κάτι περισσότερο. Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια που έδωσε η Μόσχα  στην Ισλανδία, ήταν το σημείο εκκίνησης της νέας διαδικασίας. Σήμερα χρειαζόμαστε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι οι χώρες BRICS, και συγκεκριμένα η Ρωσία, έχουν ενισχύσει  σημαντικά την θέση τους  στον κόσμο.

 

 

Η Ελλάδα, όπου οι εκλογές διεξήχθησαν στις 25 Ιανουαρίου, έφερε στην εξουσία ένα νέο κόμμα. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές δυσκολίες. Ο «ΣΥΡΙΖΑ», το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, έχει εκφράσει  προς την ΕΕ την  αδήριτη επιθυμία του, να διαγράψει  το μεγαλύτερο μέρος του γιγάντιου  ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο φυσικά οδήγησε τους ηγέτες της ΕΕ σε βαθιά  ανησυχία. Διότι σύμφωνα με την ιδεολογία τους  και την φιλοσοφία των τραπεζών, το χρέος  είναι  «κάτι ιερό».

 

Μέσα σε όλο αυτό το  χάος, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει στην  Ελλάδα, μια πραγματικά καταπληκτική προσφορά, να « εξέλθει από την ΕΕ, για να αρχίσει να συνεργάζεται στενά με την αναδυόμενη Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και την Ρωσία, ως απάντηση, του εμπάργκο που ισχύει αυτή τη στιγμή, από την ΕΕ».

 

 

Ο James Holbruk καταλήγει: «είναι αδύνατο να μην καταλάβει κανείς το μήνυμα των χωρών του συνασπισμού BRICS, σε όλο τον κόσμο, ότι οι χώρες αυτές που απαρτίζουν αυτήν την ένωση ,  θέλουν να εργαστούν με όποιον είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους».  Ωστόσο, όπως πάντα, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο υπάρχει η πιθανότητα μιας παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αν εμείς, δηλαδή το σύνολο της ανθρωπότητας, είμαστε  τυχεροί, και το δούμε αυτό, τότε  η τρέχουσα κλιμάκωση μιας ενδεχόμενης παγκόσμιας  έκρηξης,  θα είχε εκλείψει», γράφει ο James Holbruks, προτρέποντας τον αναγνώστη να ελπίζει για κάτι  καλύτερο.

 

 

Εδώ, κατά τη γνώμη του ίδιου, είναι καιρός να επιστρέψει κα το Ισραήλ στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί  . Εκτός από τον  εξισλαμισμό , τον  αντισημιτισμό  και τον αντι-Σιωνισμό, ο Νετανιάχου προείδε, « τα μελλούμενα »,  στην Ευρώπη, κατάλαβε  δηλαδή τι ερχόταν.

 

Η Δυτική κυριαρχία στο εγγύς μέλλον θα λάβει ένα σεμνό και αναπόφευκτο  τέλος. Τα απομεινάρια της πρώην παντοδυναμίας της δύσης στον πλανήτη «λιώνουν μέρα με την μέρα», σαν τα χιόνια στον βόρειο πόλο . Παραμορφωμένα τεράστια χρέη και « φουσκωμένη» πολεμική μηχανή, με τις  ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της, αποδεικνύεται περίτρανα ότι   έχουν πέσει θύματα της ίδιας τους της επιθετικής πολιτικής. Οι χώρες που μέχρι πρόσφατα αναγκαζόντουσαν  να αποδέχονται  τους κανόνες της Δύσης, περνούν «ήσυχα» στην προετοιμασία για αντεπίθεση. Σήμερα, νιώθοντας πιο πολύ από ποτέ την «ευθραυστότητα» και την ευπάθεια της Δύσης, δεν βλέπουν κανένα λόγο να παραμείνουν μέσα σε αυτήν .

 

Η ισορροπία δυνάμεων έχει διαταραχτεί, και το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί αναλόγως. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της «στροφή προς την Ανατολή», λέει ο Holbruks. Το Ισραήλ θέλει, και, ως εκ της φύσεώς του , είναι απολύτως αναγκασμένο  να είναι στην πλευρά των νικητών. Αυτό επηρεάζει την επιβίωσή του. Μέχρι πολύ πρόσφατα, ο μόνος λόγος για τους «λύκους Μέσης Ανατολής» ( Ιράν)  να απέχουν από επιθέσεις, ήταν η  απειλή στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, αν η Δύση εκπέσει της δύναμης της  , το Ισραήλ θα μείνει μόνο του, διότι  περιβάλλεται από πολλούς και διαφορετικούς  εχθρούς.

 

Πολλοί  βέβαια, υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ποτέ δεν θα ενταχθεί στην Ευρασιατική υπερδύναμη, λόγω του Ιράν. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το Ιράν και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία στον τομέα της άμυνας, ενώ το Ιράν,  είναι μια χώρα που ο Νετανιάχου συχνά αποκαλεί ως «ο εχθρός της ανθρωπότητας». Ωστόσο, όπως αναφέρει ο  James Holbruks, υπάρχει μια εμμονή με την καταστροφή του Ιράν, κάτι που  ήταν πάντα ένα μέρος της δυτικής στρατηγικής και, προφανώς, το Ισραήλ είναι πρόθυμο να πιθανόν  ξεχάσει αυτές τις  παλιές διαμάχες, όταν διακυβεύεται η ίδια του η ύπαρξη. Και το ερώτημα είναι σήμερα  ακριβώς αυτό.

Η αντίληψη του Ισραήλ για το πώς πρέπει να κινηθεί σε έναν τέτοιο κόσμο. Όπως επίσης και η αντίληψη της Αμερικής ως φάρου της ανθρωπότητας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Για όποιον είναι σε θέση να δεί  με τα μάτια ανοιχτά, η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι έδειξε ότι το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ. Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να λένε  ψέματα . Σκοτώθηκαν πάνω από δύο χιλιάδες Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από αυτούς  άμαχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 600  παιδιά, τονίζει το άρθρο της ρωσικής εφημερίδας .

Και συνεχίζει.

Η κατάσταση γύρω από το Ισραήλ άλλαξε πρόσφατα. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, και το Ισραήλ, δεν δύναται να εμποδίσει αυτήν την  διαδικασία . Ακόμη και αν το Ισραήλ ή ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ανατρέψουν την έρευνα, η παγκόσμια κοινή γνώμη εξακολουθεί να αλλάζει, και το Ισραήλ θα μετατραπεί ταχύτατα  σε έναν παρία της διεθνούς κοινότητας.

Ο James Holbruks επιστρέφει στις χώρες BRICS. Η επέκταση των χωρών αυτών έχει καταστήσει σαφές ότι αυτές είναι διατεθειμένες να αναλάβουν  νέους συνεργάτες, μέσω εμπορικών συμφωνιών. Θα πρέπει να προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα. Τότε ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: τι μπορεί να δώσει το Ισραήλ στον , μετα-δυτικό κόσμο;

 

«Σε αυτό το σημείο, μερικοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι χώρες BRICS πράγματι θα παρέχουν καταφύγιο στο Ισραήλ μετά την κατάρρευση της Δύσης. Οι χώρες που απαρτίζουν τον συνασπισμό BRICS, αποτελούν  κάτι ριζικά διαφορετικό από τις υπερδυνάμεις του παρελθόντος. Τι γίνεται με τη δέσμευσή τους όμως στον κόσμο, και την νέα δομή της οργάνωσης. Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν  ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι  ένας «πολύ καλός άνθρωπος », λέει ο Holbruks. «Ξυπνήστε Υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο το Ευρασιατικό μπλοκ εξακολουθεί να αρνείται να εμπλακεί σε έναν πόλεμο! Διότι  απλά δεν τον χρειάζεται», καταλήγει  ο συγγραφέας .

 

 

«Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή πραγματική πιθανότητα  ο δυτικός κόσμος να καταρρεύσει από μόνος του. Στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία και άλλες χώρες των BRICS θα είναι σε θέση να το παρακολουθήσουν  ήρεμα και από μια ασφαλή απόσταση, βλέποντας την διάλυση του δυτικού ηγεμονικού συστήματος   . Ωστόσο, εάν συμβεί το χειρότερο  σενάριο και ξεκινήσει  ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο ελπίζω ότι δεν έχουμε πεθάνει όλοι,  δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα ηττηθούν », έγραψε ο Holbruks.

 

Διότι όταν η Δύση ηττηθεί, η νέα δύναμη της Ευρασίας σταδιακά, και σιγά και σιγά θα αποκαλύψει το αληθινό «πρόσωπο της» . Αυτό θα συμβεί εφ “όσον δεν δημιουργηθεί ένα νέο, πιο εξελιγμένο, αλλά όχι λιγότερο σκληρό σύστημα  υποδούλωσης των μικρών χωρών. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, δεδομένου ότι αυτό είναι η ίδια η φύση των συνασπισμών αυτών .

 

«Εμείς θα αντισταθούμε και θα προκαλέσουμε σημαντικές βλάβες. Είμαι βέβαιος, όμως ότι … φοβούνται. όλοι αυτοί που έχουν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους  πραγματικά φοβούνται την  δύναμή του απλού λαού . Ωστόσο, εφ “όσον το ανθρώπινο είδος ξυπνήσει και συνειδητοποιήσει  ότι η  Ρωσία ή  Βόρεια Κορέα ή το Ιράν, το Ισραήλ, θα πρέπει να ελέγχονται για παραβάσεις από το  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τότε ίσως έχουμε κάποια ελπίδα », συνοψίζει ο James Holbruks.

 

 

 

 

πηγή: http://www.pentapostagma.gr

Related Articles

Back to top button