Διεθνή

ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Συνεχίζονται οι επικίνδυνες προβοκατόρικες κινήσεις του ΝΑΤΟ προς την πλευρά της Ρωσίας, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι οι δρόμος αυτός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τελική σύγκρουση η οποία δεν θα ωφελήσει κανένα και στις δυο πλευρές. Πρόσφατα μάλιστα ο πρώην τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, απεύθυνε προειδοποίηση προς την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η πολιτική που ακολουθούν είναι αδιέξοδη και άκρως επικίνδυνη για την διεθνή ασφάλεια και ειρήνη.1037184_620x410

 

Παρά όμως αυτές τις προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, (εφημερίδα Habertürk 30/1), που επικαλούνται ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stotenberg, η βορειοατλαντική συμμαχία ιδρύει καινούργιο στρατηγείο με κύριο στόχο την σταδιακή περικύκλωση της Ρωσίας από χώρες πρόθυμες να στρατευτούν εναντίον της Μόσχας και διακατεχόμενες από αντιρωσικά απωθημένα από την εποχή της Σοβιετικής κυριαρχίας.

 

Στην τελευταία διάσκεψη του ΝΑΤΟ που έγινε στο Κάρντιφ της Ουαλίας, στις 4-5 Σεπτεμβρίου του 2014, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός καινούργιου νατοϊκού στρατηγείου. Το νέο αυτό στρατηγείο θα διευθύνει μια στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από στρατιωτικά σώματα των χωρών, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Εντύπωση προκαλεί η συμμετοχή της Βουλγαρίας παρά την έντονη εσωτερική αντιπολίτευση για την αντιρωσική στροφή της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης. Το στρατηγείο αυτό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει επιχειρησιακά από τις αρχές του 2016 και προσδοκάται να καλύψει μια μεγάλη έκταση στην ανατολική Ευρώπη εναντίον της ρώσικης επεκτασιμότητας, όπως τονίζεται στις ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ. Μάλιστα στα τέλη του 2015 αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συντονισμένες στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν από την κοινή στρατιωτική δύναμη των έξη αυτών χωρών.

 

 

Όπως φαίνεται αμετανόητοι κύκλοι του ΝΑΤΟ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν να προκαλέσουν και νέες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, συνεπικουρούμενοι και από το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου μην υπολογίζοντας τις πιθανές ολέθριες συνέπειες από όλες αυτές τις ανεύθυνες κινήσεις. Η «πληγωμένη αρκούδα» είναι ότι χειρότερο για την εξασφάλιση της ειρήνης σε μια ήπειρο που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από δυο μεγάλους πολέμους και τώρα διέρχεσαι μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ελπίζουμε να μην τους ακολουθήσει και η χώρα μας.

 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Related Articles

Back to top button