breaking newsΔιεθνή

Δραματική πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας

Το άλμα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Τουρκίας καμουφλάρει τη βύθιση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων σε μόλις 1,5 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.

Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους F.Τ. δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την οικονομία της από το παγκόσμιο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε δραματικά τον δανεισμό τον Φεβρουάριο μέσω βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ανταλλαγής (swap) λίρας έναντι δολαρίου με τις τοπικές τράπεζες. Αυτό έφερε το σύνολο του δανεισμού μέσω τέτοιων συναλλαγών στα 25,9 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου μήνα.

Τα ξένα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των συναλλαγματικών υποχρεώσεων από το ενεργητικό, ανέρχονταν σε 27,4 δισ. δολάρια. Aν από το ποσό αυτό εξαιρεθούν τα 25,9 δισ. δολαρίων των swap τότε τα συναλλαγματικά αποθέματα φθάνουν μόλις στο 1,5 δισ. δολάρια.

«Τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, δηλαδή εξαιρουμένων των swap, πλησιάζουν το μηδέν» δήλωσε στους F.Τ. o Μπράντ Σέστερ, επισκέπτης ερευνητής στο Council on Foreign Relations.

euro2day.gr

Back to top button