breaking newsΔιεθνή

Επικίνδυνα διχασμένη η Δυτική Αφρική για την εισβολή στον Νίγηρα – Παγκόσμια αγωνία για τις δραματικές εξελίξεις

Επικίνδυνα διχασμένη εμφανίζεται η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) ως προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Νίγηρα μετά την επιβολή της δικτατορίας.

Το κοινοβούλιο της ECOWAS δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει τη χρυσή τομή για την εισβολή στον Νίγηρα εν μέσω σοβαρών διαφωνιών στις τάξεις του, ανέφερε το Al Jazeera .

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό, πώς σχεδίαζε να στείλει αντιπροσωπεία στον Νίγηρα για συνομιλίες με τους κινηματίες.

Το περιφερειακό μπλοκ αναζητά πλέον διπλωματικούς τρόπους για την ανατροπή του πραξικοπήματος, προσπαθώντας να διατηρήσει παράλληλα την απειλή στρατιωτικής επέμβασης εν μέσω της κρίσης που απασχολεί τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής σκοπεύει να στείλει μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να συναντήσει τους πραξικοπηματίες, οι οποίοι φυλάκισαν τον πρόεδρο του Νίγηρα και ανέτρεψαν την εκλεγμένη κυβέρνηση, στο έβδομο πραξικόπημα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική τα τελευταία τρία χρόνια.

Καταρρέει η διπλωματία

Ενώ το κοινοβούλιο της ECOWAS δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις, δημιούργησε μια επιτροπή που σχεδιάζει να συναντήσει τον Νιγηριανό πρόεδρο Bola Tinubu, ο οποίος ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για τη μετάβαση στον Νίγηρα, αναφέρει το Reuters.

Οι πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahamane Tiani, απέρριψαν προηγούμενες διπλωματικές προσπάθειες της ECOWAS, των ΗΠΑ και άλλων, δημιουργώντας το φάσμα μίας πολύ μεγάλης σύγκρουσης στην περιοχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια ισλαμιστική εξέγερση.

Με τη διπλωματία να παραπαίει, η ECOWAS έχει ενεργοποιήσει μια στρατιωτική δύναμη σε ετοιμότητα που μπορεί να αναπτυχθεί ως έσχατη λύση εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

Διακυβεύεται όχι μόνο η μοίρα του Νίγηρα – ενός σημαντικού παραγωγού ουρανίου και δυτικού συμμάχου στη μάχη κατά των ισλαμιστών – αλλά και η επιρροή αντίπαλων παγκόσμιων δυνάμεων με στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.
Στρατεύματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σταθμεύουν στον Νίγηρα, σε μια περιοχή όπου δρουν παρακλάδια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Al Jazeera: Ανοιχτοί σε διπλωματική λύση οι πραξικοπηματίες

Οι ηγέτες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα είπαν σε αντιπροσωπεία ισλαμιστών επιστημόνων από τη Νιγηρία ότι είναι έτοιμοι για μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης, μετέδωσε o τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera.

«Οι ηγέτες του πραξικοπήματος στον Νίγηρα μας είπαν ότι η πόρτα τους είναι ανοιχτή για διπλωματία και ειρήνη», ανέφερα στο τηλεοπτικό κανάλιΟι Νιγηριανοί επιστήμονες. Εκτός από αυτό, συμφώνησαν με τον στρατό «να τονώσουν τον διάλογο για να διευθετηθεί η κρίση».

Αυξάνεται η ρωσική επιρροή

Η ρωσική επιρροή έχει αυξηθεί καθώς αυξάνεται η ανασφάλεια και οι νέοι ηγέτες του Νίγηρα αναζητούν νέους εταίρους για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι η επιρροή της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξηθεί εάν τον Νίγηρα ακολουθήσουν το γειτονικό Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, που απομάκρυναν τα στρατεύματα της πρώην αποικιακής δύναμης Γαλλίας μετά από πραξικοπήματα σε αυτές τις χώρες.

Οι πραξικοπηματίες ζήτησαν βοήθεια από τους Wagner

Υπενθυμίζεται, πως οι πραξικοπηματίες φέρονται να έχουν ζητήσει βοήθεια από τους Wagner σε περίπτωση που δεχθούν στρατιωτική επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, το αίτημα διατυπώθηκε από τον στρατηγό Salifu Modi, έναν εκ των πραξικοπηματιών είχε συνάντηση με στέλεχος των Wagner στο Μάλι. Η ρωσική στρατιωτική εταιρεία εξετάζει το αίτημα, που υπέβαλαν οι κινηματίες.

Οι Wagner δεν ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα του Νίγηρα αλλά θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επωφεληθούν στο μέλλον. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο επίτροπος πολιτικών υποθέσεων της ECOWAS Abdel-Fatau Musah στο Al Jazeera.

Ο Musah σημείωσε επίσης ότι η ECOWAS δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει τη Δυτική Αφρική σε πεδίο πολέμου δια αντιπροσώπων.

Κατά τα άλλα είπε ότι η ECOWAS έχει νόμιμους λόγους να παρέμβει στον Νίγηρα, όπου έγινε πραξικόπημα, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η ECOWAS έχει νόμιμους λόγους να παρέμβει στον Νίγηρα και δεν χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσε.

Τα συνδικάτα του Νίγηρα στο πλευρό των πραξικοπηματιών

Η Ένωση Συνδικάτων Εργαζομένων του Νίγηρα (USTN) καταδίκασε την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και τη Νομισματική και Οικονομική Ένωση Δυτικής Αφρικής (UEMOA) για τις σκληρές κυρώσεις και ζήτησε την άρση τους.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ECOWAS και την UEMOA στον Νίγηρα και απαιτούμε την άμεση άρση τους», ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Νίγηρα RTN, επικαλούμενο τη δήλωση της Ένωσης.

«Καταδικάζουμε επίσης τις ενέργειες της Νιγηρίας, η οποία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας κατά παράβαση της διμερούς σύμβασης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στον στρατό της χώρας που ανέβηκε στην εξουσία στον Νίγηρα και «απελευθέρωσε τον λαό από την κηδεμονία της Γαλλίας».

Ανησυχία Blinken για τον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα

Την έντονη ανησυχία του για την υγεία του έκπτωτου προέδρου του Νίγηρα Mohamed Bazoum εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προκάτοχο του Bazoum, Mahamadou Issoufou, προκειμένου να συζητήσουν για την επιδείνωση της κατάστασης και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

«Ο υπουργός είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την άρνηση όσων κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα να απελευθερώσουν τα μέλη της οικογένειας του Bazoum ως ένδειξη καλής θέλησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Miller.

Ο Bazoum κρατείται στο προεδρικό μέγαρο στη Niamey, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, μαζί με τη σύζυγό του Hadiza και ένα από τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης οι συνθήκες κράτησης του Bazoum βαίνουν ραγδαία επιδεινούμενες.

EΕ: Κυρώσεις κατά της ηγεσίας του Νίγηρα και στήριξη της επέμβασης των κρατών της Δυτικής Αφρικής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να επιβάλει καθεστώς ατομικών κυρώσεων κατά των ηγετών του Νίγηρα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ECOWAS να «αποκαταστήσει τη δημοκρατία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν την αναζήτηση ειρηνικής λύσης ενώ προετοιμάζονται για την εισβολή των μονάδων της ECOWAS.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών της ECOWAS στη δεύτερη έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κατάσταση στον Νίγηρα στις 10 Αυγούστου, ιδίως την επιθυμία να αναζητηθεί διπλωματική λύση στην τρέχουσα κρίση, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη κινητοποίηση της ECOWAS με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που διαθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ECOWAS και ετοιμάζεται να συμβάλει στην εφαρμογή τους στην πράξη εισάγοντας ένα νέο καθεστώς ατομικών κυρώσεων κατά της νέας ηγεσίας του Νίγηρα», δήλωσε ο Borrell.

Το χρονικό του πραξικοπήματος

Στις 26 Ιουλίου 2023, μια ομάδα στρατιωτικών στο Νίγηρα ανακοίνωσε την καθαίρεση του προέδρου της Νιγηρίας Mohamed Bazoum.

Στη συνέχεια συνέστησαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (CNSP), με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, για να κυβερνήσουν τη χώρα. Ο Bazoum παραμένει κρατούμενος στην κατοικία του, αλλά φέρεται να βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με ηγέτες στο εξωτερικό.

Οι ηγέτες της ECOWAS είχαν προηγουμένως απαιτήσει από τους πραξικοπηματίες να απελευθερώσουν τον Bazoum έως τις 7 Αυγούστου, απειλώντας να χρησιμοποιήσουν βία μεταξύ άλλων επιλογών.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη στον Νίγηρα.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Δυτικής Αφρικής, ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Alassane Ouattara είπε πως οι ηγέτες της ECOWAS συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στον Νίγηρα το συντομότερο δυνατό.

Η οργάνωση Μ-62 κατηγορεί τη Γαλλία για νεοαποικιακή πολιτική – Θέλει να προκαλέσει πόλεμο στην περιοχή του Sahel

Το Κίνημα M-62 κατηγόρησε τη Γαλλία ως «τη μόνη που θέλει να διεξαγάγει πόλεμο στον Νίγηρα για να συνεχίσει να λεηλατεί τη χώρα και να αποσταθεροποιεί τη περιοχή του Sahel και άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, η Αλγερία, η Νιγηρία και το Τσαντ βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. – σε μια προσπάθεια να πάρουν τον έλεγχο των τεράστιων φυσικών πόρων που διαθέτουν σε αφθονία», σύμφωνα με δημοσίευμα την Κυριακή 13 Αυγούστου του Agence Nigerienne de Presse.

To M62, μια οργάνωση-ομπρέλα της κοινωνίας των πολιτών που ιδρύθηκε το 2022, είναι ένα από τα κορυφαία που έχουν αναδειχθεί στο έδαφος των αντιγαλλικών αισθημάτων, μαζί με την πεποίθηση ότι η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη μέσω της ομάδας Wagner μπορεί να βοηθήσει τον Νίγηρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μερικά μέλη της M62 δεν κρύβουν την επιθυμία τους να δουν τον Νίγηρα να σφυρηλατεί σχέσεις με την παραστρατιωτική ομάδα Wagner.

«Κάναμε σαφές ότι ένα σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης που ξεκίνησε πλήρως η Γαλλία και επιβλήθηκε στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) είναι η κήρυξη πολέμου στις χώρες του Sahel και σε ορισμένα κράτη που συνορεύουν με τον Νίγηρα», ανέφερε το κίνημα στη ανακοίνωσή του. Στα τέλη Ιουλίου, μια ομάδα στρατιωτικών ανταρτών στον Νίγηρα ανακοίνωσε την απομάκρυνση του προέδρου Bazoum.

Στη συνέχεια ίδρυσαν το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διασφάλιση της Πατρίδας (Conseil national pour la sauvegarde de la patrie, CNSP), με επικεφαλής τον στρατηγό Abdourahmane Tchiani, για να διοικήσει τη χώρα. Ο Bazoum παραμένει κρατούμενος στην κατοικία του.

Οι ηγέτες της ECOWAS απαίτησαν από τους αντάρτες στον Νίγηρα, που είναι μέλη αυτής της οργάνωσης, να απελευθερώσουν τον Bazoum και ζήτησαν στρατιωτική επίλυση της κατάστασης εάν δεν αφεθεί ελεύθερος.

primenews.

Back to top button