Ελλάδα

Συvαγερμόs για την Kακoκαιρiα ”Mπάλλος” πρoειδoπoιεi με μήνυμα το 112 για Eπικivδυvα Kαιρικά Φαιvόμεvα…

 Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος», καθώς επίσης χιόνια σε ορεινές περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά και άνεμοι έως 7 Μποφόρ, ενώ αναμένεται το επόμενο 48ωρο να είναι δύσκολο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Μήνυμα που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα στάλθηκε μέσω του 112. Το μήνυμα αναφέρει: “Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”.

 Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας και το πότε θα συμβεί αυτό.

 

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ δύσκολες μίας και διαδοχικά και αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας θα σαρώσουν τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Το πρώτο κύμα αναμένεται από το βράδυ της Τετάρτης, 13 Οκτωβρίου και ξεκινάει μέσα από το Ιόνιο και τη Νότια Ιταλία και επεκτείνεται ανατολικότερα για να επηρεαστεί σχεδόν το σύνολο της χώρας – και την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και το πρώτο κύμα θα είναι πολύ ισχυρό. Μάλιστα, στο τελείωμα του πρώτου κύματος έρχεται ένα δεύτερο κύμα, συγκεκριμένα από την περιοχή της Ιταλίας που δεν αποκλείεται να χτυπήσει προς τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ένταση μεσογειακού κυκλώνα που θα χτυπήσει κυρίως τα πιο δυτικά και νότια παράλια της χώρας.

 

Ποιες περιοχές θα πληγούν ιδιαίτερα

Από αυτό το δεύτερο κύμα του «Μπάλλου» θα επηρεαστούν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από εκεί και θα επεκταθούν, από την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, και σε άλλες περιοχές προς την κεντρική και βόρεια χώρα, ακόμα και στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα. Προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου υπάρχει περίπτωση να έχουμε πιο ήπια φαινόμενα, ωστόσο και εκεί θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για πλημμυρικά φαινόμενα ενώ, στα ορεινά της βόρειας χώρας θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά. Πρόκειται για ένα αρκετά επικίνδυνο διάστημα.
 

Η κακοκαιρία στις καμμένες περιοχές

Σε Βόρεια Εύβοια, Αττική και Ηλεία, ο όγκος νερού από τις βροχοπτώσεις θα είναι μεγάλος και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες. Από τις έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστούν ηαι η Δυτική Πελοπόννησος και η Δυτική Στερεά και η περιοχή της Βόρειας Αττικής και η Εύβοια. Το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί από το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Οκτωβρίου, από τα δυτικά, θα ολοκληρώσει τη δράση του μέσα στην Κυριακή και από την επόμενη εβδομάδα θα αποτελεί παρελθόν.

 

 Τι δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr

Από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά το βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία Μπάλλος.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
    Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
    Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
    Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και τις νησιωτικές περιοχές.
    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

 

 

 

                                                                     Πηγή 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button