breaking newsΔιεθνή

Roubini: Προσοχή ερχεται κραχ στις αγορές, πτώση 40% στα Χρηματιστήρια – Η επερχόμενη ύφεση θα είναι σοβαρή και μακρά

Η συμβουλή του προς τους επενδυτές: «Πρέπει να έχετε μειωμένη θέση σε μετοχές και περισσότερα μετρητά»

Ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, που έγινε διάσημος όταν κατάφερε να προβλέψει σωστά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προβλέπει μια «μακρά και άσχημη» ύφεση για την αμερικανική οικονομία που θα έρθει στα τέλη του 2022, θα προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, θα κρατήσει όλο το 2023 και θα οδηγήσει σε μια απότομη διόρθωση στον S&P 500.

«Ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%,» δήλωσε ο Roubini, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Σε μια «πραγματικά σκληρή προσγείωση», την οποία o ίδιος αναμένει, ο S&P 500 μπορεί να πέσει 40%.
Ο Roubini, που οι προβλέψεις του ​​για το κραχ της στεγαστικής φούσκας το 2007 έως το 2008 του χάρισε το όνομα Dr. Doom, είπε ότι όσοι περιμένουν μια ρηχή ύφεση στις ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τους δείκτες για το χρέος των εταιρειών και των κυβερνήσεων που βρίσκονται στα ύψη.

Πολλά ιδρύματα ζόμπι θα πεθάνουν

Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξάνεται, οπότε «πολλά ιδρύματα ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν», είπε.
«Έτσι θα φανεί ποιος κολυμπά γυμνός».
Ο Roubini, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους θα αποτελέσουν βαρίδι για τις αγορές μετοχές, είπε ότι η μείωση του πληθωρισμού στο 2% χωρίς «σκληρή προσγείωση» της οικονομίας θα αποδειχτεί «αδύνατη αποστολή» για την Fed.
Ο ίδιος αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην τρέχουσα συνεδρίαση και κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο.
Αυτό θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους στο 4% με 4,25%.

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ως το 5%

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον τομέα των υπηρεσιών, θα σημαίνει ότι η Fed «μάλλον δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, έως και το 5%.
Επιπλέον, τα αρνητικά σοκ προσφοράς που προέρχονται από την πανδημία, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και την πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας στον Covid θα αυξήσουν τα κόστη και θα μειώσουν την ανάπτυξη.
Αυτό θα καταστήσει δύσκολη την επίτευξη του τρέχοντος στόχου της Fed μια μια «ύφεση – ανάπτυξη» – δηλαδή για μια παρατεταμένη περίοδο πενιχρής ανάπτυξης και αυξανόμενης ανεργίας, που θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον πληθωρισμό.
Από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση, ο Roubini δεν περιμένει διορθωτικά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, καθώς οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος «θα έχουν ξεμείνει από δημοσιονομικές σφαίρες».
Ο υψηλός πληθωρισμός εξάλλου σημαίνει ότι αν λάβεις δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, θα καταλήξεις με υπερθέρμανση της συνολικής ζήτησης.

Στασιμοπληθωρισμός

Ως αποτέλεσμα, ο Roubini βλέπει έναν στασιμοπληθωρισμό όπως το κύμα στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και τεράστιες πιέσεις από το συσσωρευμένο χρέος, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση, θα είναι σοβαρή, μακρά και άσχημη», είπε.
άσχημη», είπε.
Ο Roubini αναμένει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο θα διαρκέσει όλο το 2023, ανάλογα με το πόσο σοβαρά θα είναι τα σοκ της προσφοράς και η οικονομική δυσπραγία.

Ποιοι θα υποφέρουν περισσότερο

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, τα σκληρότερα χτυπήματα τα είχαν δεχτεί τα νοικοκυριά και οι τράπεζες.
Αυτή τη φορά, όμως, παρατηρεί, θα είναι οι εταιρείες και οι σκιώδεις τράπεζες, όπως τα hedge funds, τα private equity και τα πιστωτικά κεφάλαια, που «θα εκραγούν».
Στο νέο βιβλίο του Roubini, Megathreats, εντοπίζει 11 μεσοπρόθεσμα αρνητικά σοκ προσφοράς που μειώνουν τη δυνητική ανάπτυξη αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.
Αυτά περιλαμβάνουν την αποπαγκοσμιοποίηση και τον προστατευτισμό, τη μετεγκατάσταση της μεταποίησης από την Κίνα και την Ασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη γήρανση του πληθυσμού στις προηγμένες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές, τους μεταναστευτικούς περιορισμούς, την αποσύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και επαναλαμβανόμενες πανδημίες.
«Είναι θέμα χρόνου να μας έρθει η επόμενη οδυνηρή πανδημία», είπε.

Προτιμήστε μετρητά και βραχυπρόθεσμους τίτλους

Η συμβουλή του προς τους επενδυτές:
«Πρέπει να έχετε μειωμένη θέση σε μετοχές και περισσότερα μετρητά».
Αν και τα μετρητά διαβρώνονται από τον πληθωρισμό, η ονομαστική τους αξία τουλάχιστον παραμένει αμετάβλητη, «ενώ οι μετοχές και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να χάσουν 10%, 20%, 30%.
Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, συνιστά να μένουν μακριά από ομόλογα μακράς διάρκειας και να επιλέγουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανού Δημοσίου ή ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού όπως το TIPS.

Back to top button