Ελλάδα

Ακυρώνει ο Βαρουφάκης τη σύμβαση με Siemens που υπέγραψε ο Βενιζέλος

Την ολικη επαναφορά των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στην Siemens, που λεηλάτησε για ολόκληρες δεκαετίες τις προμήθειες και τα έργα, λαδώνοντας πολιτικούς, κόμματα και διοικητές ΔΕΚΟ, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αποφάσισε να καταγγείλει τη σκανδαλώδη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την οποία το ελληνικό δημόσιο δήλωνε παραίτηση από τις απαιτήσεις απέναντι στο γερμανικό κολοσσό, με αντάλλαγμα μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μάλιστα ποτέ δεν εισέπραξε.

1651482Ασύδοτη στην κυριολεξία η Siemens, δεν τήρησε ούτε καν αυτή την προσχηματική συμφωνία, ενώ συνεχίζει να προστατεύει τον Χριστοφοράκο και τους άλλους διαχειριστές των μαύρων ταμείων, που είχαν αναλάβει εργολαβικά το λάδωμα πολιτικών και κομμάτων, γεγονός που υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά του θέματος δημοσίως κατά την πρόσφατη επίσημη συνάντησή του με την Μέρκελ στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, πρόκειται να καταθέσει αίτημα δικαστικής συνδρομής στη γερμανική δικαιοσύνη, προκειμένου να αναζητήσει στοιχεία που θα στοιχειοθετούν τις διώξεις των εμπλεκόμενων Ελλήνων και Γερμανών στο γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ακυρώσει τη συμφωνία του Βενιζέλου με τη γερμανική εταιρεία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει καταβάλλει ούτε ευρώ ώστε να καταστεί έγκυρη η συμφωνία αυτή. Άλλωστε θέμα Siemens και αποζημιώσεων από τη γερμανική εταιρεία – που υπέγραψε η τότε κυβέρνηση και προέβλεπε συγκεκριμένες αποζημιώσεις – ανοίγει με τη προχθεσινή γραπτή δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η δήλωση που έρχεται δυο ημέρες μετά τη συζήτηση στο 4ο τμήμα του ΣτΕ της προσφυγής του σωματείου φορολογουμένων κατά του συμβιβασμού που έγινε ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ το 2012 με την Siemens, ουσιαστικά προαναγγέλλει κύκλο νέων διεκδικήσεων, που προφανώς δεν καλύπτονται από τη συμφωνία εκείνης της εποχής, την οποία άλλωστε είχαν καταγγείλει και στελέχη της τότε αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ο περίφημος κ. Αν. Μπάνος γνωστός από την υπόθεση του Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση του Βατοπεδίου) που εκπροσωπούσε το δημόσιο στη συζήτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα, πριν από τη συζήτηση.

  Βέβαια, νομικοί λένε, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για τον εν λόγω κύριο, πως ο πάρεδρος του ΝΣΚ δε θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτό που έχει αποφασίσει το δημόσιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακληθεί, δηλαδή στο συμβιβασμό με νόμο, από τον οποίο το δημόσιο έχει συμφωνήσει να εισπράξει από τη Siemens, αρχικά 80 εκ. ευρώ, στη συνέχεια άλλα 90 εκ ευρώ και 100 εκατ., σε επενδύσεις, πανεπιστημιακά προγράμματα, κλπ. Βέβαια μην ξεχνάμε, πως πληροφορίες λένε, ότι από τότε δεν έχει πέσει ούτε ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Το ΣτΕ πάντως θα αποφασίσει κατ’ αρχήν εάν το σωματείο είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει, και στη συνέχεια εάν ο εν λόγω συμβιβασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα. Σε περίπτωση που η συμφωνία κριθεί αντισυνταγματική, τότε πιθανόν να λύνονται και τα χέρια της κυβέρνησης, αν επιθυμεί πράγματι να αλλάξει τη συμφωνία ή να την καταργήσει.

venizelos4Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πολιτικά, ηθικά και νομικά πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens». Όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, «στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα».

«Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

Στο μέτωπο των γερμανικών αποζημιώσεων, επανεπιβεβαίωσε τη βούλησή του να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης για τη θηριωδία στο Δίστομο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, με την προϋπόθεση, όπως είχε επαναλάβει, να ληφθεί κυβερνητική απόφαση για αυτό.

 

Ο δήμαρχος, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, και η νομικός Χριστίνα Σταμούλη, συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης, και του κοινοποίησαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς υπέρ των Διστομιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παρασκευόπουλος τους επανέλαβε τη δέσμευσή του να υπογράψει, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση.

 

Η γνωστή δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη που ήταν παρούσα στη συνάντηση δήλωσε ότι “ο καθηγητής Παρασκευόπουλος είναι ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης, από το 2000 που εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου μετά τις νομικές ενέργειες του πατέρα μου Γιάννη Σταμούλη, ο οποίος δεσμεύθηκε στη Βουλή και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του αυτή και σήμερα, ότι δηλαδή προτίθεται να υπογράψει”.

 

 

 

http://www.kontranews.gr

Back to top button