Ελλάδα

Βερολίνο εκτός εαυτού: Θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

 

Βερολίνο εκτός εαυτού: Θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

 

Ανεβάζει επικίνδυνα πλέον τους τόνους το Βερολίνο έναντι της Αθήνας δείχνοντας κυριολεκτικά αποφασισμένο να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία, αποκάλυψε στο βραδυνό του δελτίο, χθες, το MEGA. Είναι χαρακτηριστικό πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στον ανταποκριτή του MEGA, Παντελή Βαλασόπουλο:

Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αν δεν τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν. Εάν ένα μέλος ‘σπάει’ συστηματικά τους κανόνες και τις συμφωνίες, το κόστος για την ευρωζώνη είναι μεγαλύτερο από μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Αν είναι να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της ευρωζώνης συνολικά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τη χρεοκοπία”.

Jeroen-Dijsselbloem-Wolfgang-Schaeuble_0Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ανοιχτά για πιστωτικό γεγονός εάν η χώρα μας δεν πληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ λέγοντας:

“Την Παρασκευή υπέγραψε (ο Γ. Βαρουφάκης) ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της. Και το ξέρει και πρέπει να το ξέρει γιατί είναι υπουργός Οικονομικών και καθηγητής ότι από τη στιγμή που δεν πληρώσει μια δόση πρόκειται για χρεοκοπία και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του να φέρω, δηλαδή, την ευθύνη για το τι θα συμβεί τότε στην Ελλάδα”.

Κλείνει και το “παράθυρο” Ντάισελμπλουμ ο Σόιμπλε

Ο πρόεδρος του Eurogroup πάντως Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους Financial Times άφησε “παράθυρο” για καταβολή μέρους της δόσης ακόμη και εντός του τρέχοντος μηνός υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει άμεσα κάποιες από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

“Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή τον Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις”, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το Mega, η Ευρώπη φαίνεται πάντως αποφασισμένη να υποβάλει την Ελλάδα στο μαρτύριο της σταγόνας, δίνοντας χρήμα με βάση τα προαπαιτούμενα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει επιφυλακτικός για τις ελληνικές προθέσεις και να τονίζει:

“Όχι δεν έχω εγγυήσεις ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω όμως να το κάνει προς το συμφέρον της Ελλάδας και από ευθύνη έναντι της Ευρώπης. Κυρίως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ξέρει ότι αν θέλει βοήθεια θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες”.

 

 

 

 

http://mignatiou.com

Related Articles