Ελλάδα

Εισβoλn Aλβαvικωv δυvάμεωv στnv Mιτρoβiτσα και οι Σερβoι ετoιμαζovται vα επιτεθoυv….

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι πλέον οι Σέρβοι καθώς αντιμετωπίζουν την πιο σοβαρή πρόκληση των τελευταίων ετών….

Χτες το βράδυ, εκατοντάδες Αλβανοί αστυνομικοί από την νότια Μιτρόβιτσα εισήλθαν κατά την διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Η Σερβία καταδίκασε την επιχείρηση αυτή χαρακτηρίζοντας την  ως «εισβολή».

Σύμφωνα με το Βελιγράδι, μπήκε σε εφαρμογή το τελικό σχέδιο των Αμερικανών για την παράδοση όλης της σερβικής αυτής επαρχίας σε αλβανικά χέρια και την εκδίωξη των Σέρβων κατοίκων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές του βορείου Κοσόβου. Η κατάσταση είναι τεταμένη ενώ έχουν αρχίσει να σημειώνονται σοβαρά επεισόδια.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλ Σβετσία ανακοίνωσε ότι «πρόκειται για συμβατική αστυνομική δύναμη που δεν φέρει βαρύ οπλισμό και έχει ως αποστολή της διασφάλιση της έννομης τάξης, της προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους».

Ο πρόεδρος Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις σε ανάρτηση στο Instagram, έγραψε «Όλα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά η κατάσταση είναι κρίσιμη». Ο Βούτσιτς δημοσίευσε φωτογραφία κατά την διάρκεια σύσκεψης με τον ΥΠΑΜ Miloš Vučević και τον ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγό Milan Mojsilović.

Ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, Ιγκόρ Σίμιτς, δήλωσε ότι από το πρωί η κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα είναι «σχετικά ήρεμη αλλά τεταμένη».

Ο Σίμιτς είπε στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση της Σερβίας ότι ορισμένες από τις μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου που εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα χθες το βράδυ εξακολουθούν να αναπτύσσονται στα περίχωρα της πόλης.

“Άλλη μια άγρυπνη νύχτα είναι πίσω μας λόγω της προσπάθειας της Πρίστινα να καταλάβει το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια. Σε κάποιον από το εξωτερικό, μπορεί να φαίνεται ότι η κατάσταση είναι φυσιολογική από σήμερα το πρωί, αλλά εδώ βράζουμε.

Το σχέδιο του (Πρωθυπουργού της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου) Άλμπιν Κούρτι είναι σαφές, να ασκήσει τέτοια πίεση στους Σέρβους ώστε να αποσυρθούν από αυτές τις περιοχές”, είπε ο Σίμιτς.

Παραβιάζονται οι Συνθήκες Κουμάνοβο και Βρεξελλών του 2013!

Ο Πέτκοβιτς δήλωσε ότι η Πρίστινα, με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, παραβίασε την συνθήκη των Βρυξελλών του 2013 που ορίζει ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια στις περιοχές, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, είναι η Αστυνομική Διεύθυνση «Βορράς», που αποτελείται από Σέρβους αστυνομικούς.

Σημειώνεται ότι στο Βόρειο Κόσοβο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη από τις 5 Νοεμβρίου, όταν παραιτήθηκαν ομαδικά όλοι οι Σέρβοι αστυνομικοί εξαιτίας της διένεξης για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, τον Ιούνιο του 1999 η σερβική αστυνομία και στρατός αποσύρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο και σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την αποχώρηση θα επιτραπεί σε συμφωνημένο αριθμό γιουγκοσλάβων και σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο», για να εκτελέσουν ορισμένες λειτουργίες .

Ο Πέτκοβιτς είπε στα ΜΜΕ στο Βελιγράδι ότι «περίπου 300 με 350 αστυνομικοί, εκατό αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα και εκατό μέλη της ROSU [πρώην αστυνομική μονάδα] με όπλα και πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια γύρω στις 20:30 από την κατεύθυνση της Νότιας Μιτρόβιτσα».

Πρόσθεσε ότι «αναπτύχθηκαν και κυριολεκτικά κατέλαβαν και απέκλεισαν ολόκληρη την πόλη της Kosovska Mitrovica για να εγκατασταθούν τελικά στους μικτούς οικισμούς που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica».

Ανησυχία προκαλεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπερνάμπιτς.

Η Μπερνάμπιτς εξέφρασε την πιθανότητα η Σερβία να στείλει σημαντικό αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας της στο Κοσσυφοπέδιο, αναφερόμενη στο ψήφισμα 1244 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Ο Αλμπίν Κούρτι μας έφερε όλους πίσω όχι στον 19ο αιώνα, αλλά στον 18ο αιώνα. Maς έφερε στο χείλος του πολέμου. Ό,τι κάνει είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τους Σέρβους, αλλά και για τους Αλβανούς και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ίδιος μας έφερε στο χείλος του πολέμου. Είμαστε πολύ κοντά στο να απαιτήσουμε την επιστροφή των σερβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με την απόφαση 1244», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

“Οι KFOR και EULEX που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Δεν προστατεύουν τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Βλέπουμε πλέον καθημερινά παραβιάσεις των Συμφωνιών του Κουμάνοβο και των Βρυξελλών.

Γι’ αυτό είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, ο Βούτσιτς θα δώσει περισσότερες πληροφορίες , για να ζητήσει την επιστροφή των δυνάμεών μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».


πηγη

Back to top button