Ελλάδα

«Εμφύλιος» Μέρκελ – Σόιμπλε για το Grexit

Αξιωματούχος στο Βερολίνο υποστήριξε πως η Άνγκελα Μέρκελ ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο η Γερμανίδα καγκελάριος δεν αποκλείει, πάντα κατά τον αξιωματούχο, «ανορθόδοξες λύσεις» που θα απέτρεπαν ένα Grexit (ή ένα «Graccident»).

«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» λέει ο αξιωματούχος τον οποίον επικαλέστηκε το Euroinsight. Η Γερμανία φαίνεται να μην ανησυχεί από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, όπως το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με την Ευρωζώνη, η οποία είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει όποιες επιπτώσεις.

Όμως και οι δύο, Γερμανία και ευρωζώνη, ανησυχούν από τις γεωοπολιτικές συνέπειες.

Ο κύριος φόβος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι η αστάθεια στα Βαλκάνια εάν η Ελλάδα περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται «έτοιμη για ανορθόδοξα μέτρα» προς αποτροπή κάτι τέτοιου.

Merkel-Schaeuble-DW-Wirtschaft-Berlin-600x331Ως τέτοια αναφέρονται αύξηση του ορίου των εντόκων που μπορεί να εκδώσει η χώρα, προσωρινοί περιορισμοί κεφαλαίου εναντίον ενός bank run, πρόωρη εκταμίευση κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα ή καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ.

Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος και για τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η οποία είναι πιο αυστηρή, με τους κυρίους Σόιμπλε και Βαρουφάκη να τους χωρίσει αγεφύρωτο χάσμα. Ωστόσο, σημειώνεται πως τελευταία «η απόσταση Μέρκελ και Σόιμπλε έχει κλείσει».

Μην ξεχνάμε πάντως το διάβημα της Αθήνας για τους «προσβλητικούς χαρακτηρισμούς» του κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός εμφανιζόταν να έχει αποκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του « ανόητα αφελή», ο ίδιος όμως απέδωσε την παρεξήγηση σε λανθασμένη μετάφραση.

Το υπουργείο εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα δικαιολόγησε το διάβημα λέγοντας ότι έγινε για την « ουσία των λεχθέντων» και όχι για την επίμαχη φράση.

«Οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε» λεγόταν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει εμφανιστεί ξανά ιδιαίτερα σκληρός απέναντι σε μία ελληνική κυβέρνηση.

Εξαρχής όμως η χημεία του με τον κ. Βαρουφάκη δεν ήταν η καλύτερη. Άνθρωπος που επί πολλούς μήνες λειτούργησε ως δίαυλος Βερολίνου – ΣΥΡΙΖΑ είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει το Γιάνη Βαρουφάκη στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά οι «συμβουλές» μάλλον δεν εισακούστηκαν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο 73χρονος Σόιμπλε ήθελε να πιέσει την κατάσταση στα άκρα ώστε από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα και αυτή να υποκύψει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο Βερολίνο υπήρχε στοίχιση πίσω από την πολύ σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

Άλλες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχαν φτάσει στα όριά τους με την Ελλάδα και ότι τα σενάρια περί της εξόδου από την ευρωζώνη είχαν βγει από τα συρτάρια για πρώτη φορά από το 2012, αλλά εκεί συνέβη το διαφορετικό γεγονός. Η στάση Σόιμπλε εξόργισε τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ίσως έτσι εξηγείται το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα το οποίο και επέτρεψε να μην κοπούν οι γέφυρες. Αυτό δεν σήμαινε βέβαια ότι η Μέρκελ «κρεμούσε» τον Σόιμπλε, αλλά μόνο δημόσια, τον είχε πλήρως καλύψει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο παρασκήνιο η «φωτιά» δεν έχει σβήσει.

 

 

 

 

http://www.crashonline.gr

Back to top button