Κύπρος

Κυπριακό αγκάθι στα πλευρά του ΝΑΤΟ

 

Η ρωσική στρατιωτική βάση στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει κυριολεκτικά το «κόκαλο στο λαιμό» της πολιτικής των ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέατρο της Μεσογείου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κονσταντίν Σίφκοφ της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων – μια δεξαμενή σκέψης γνωστή για την προσιτότητά της στο Κρεμλίνο, δεν αξίζει για την Μόσχα να δαπανήσει χρήματα για την βάση στην Κύπρο, εφόσον δεν θα είναι σε θέση να αντλήσει οφέλη μέσα από ολοκληρωμένες στρατιωτικές δραστηριότητες.

 

tu-22m3 black sea nuc 2Η προσφορά προς την Μόσχα είναι όντως πολύ δελεαστική. Μετά από όλα, η Κύπρος έχει μια εξαιρετικά σημαντική στρατιωτιο-στρατηγική θέση στο θέατρο των επιχειρήσεων της Μεσογείου, πιο συγκεκριμένα, στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της. Η σημασία της Κύπρου ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στο νησί, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) είχε μετασταθμεύσει καταδιωκτικάκαι βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Το μέγεθος αυτής της σύνθετης αεροπορικής μοίρας ήταν σχετικά μικρό, αλλά η λειτουργική της αξία – εξαιρετική. Μετά από όλα, λειτουργώντας από την Κύπρο, τα βομβαρδιστικά της RAF μπορούσαν να πλήξουν τις συνοδείες, κυρίως της Ιταλίας προς τη Βόρεια Αφρική όπου πολεμούσαν τα Ιταλο-γερμανικά στρατεύματα υπό τη διοίκηση της διάσημης «Αλεπού της Ερήμου» – στρατηγός Ρόμελ. Οι βρετανικές αεροπορικές επιδρομές από την Κύπρο είχαν επηρεάσει σοβαρά τις γραμμές επικοινωνίας των Γερμανών. Επιπλέον, τα καταδιωκτικά από την Κύπρο υποστήριξαν τις βρετανικές δραστηριότητες από την Αίγυπτο προς το Στενό του Γιβραλτάρ, για να εξασφαλίσουν τον ουρανό πάνω από τα βρετανικά στρατεύματα στη Βόρεια Αφρική

 

 

Συνειδητοποιώντας τη σημασία της Κύπρου, το χιτλερικό Βερολίνο, λίγο μετά την κατάληψη της Κρήτης, είχε προγραμματίσει να φέρει στην κατοχή του και την Κύπρο. Ωστόσο, δεδομένης της απόστασης της Κύπρου, και νωρίτερα των μεγάλων απωλειών της Βέρμαχτ στην Κρήτη, κάθε σκέψη για μια παρόμοια επιχείρηση στην Κύπρο αποδείχτηκε κατά το χρόνο μη δελεαστική.

 

 

Σήμερα, η αξία της Κύπρου έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της αυξημένης εμβέλειας που παρέχει στην τακτική αεροπορία, η οποία, ενεργώντας από τα αεροδρόμια στην Κύπρο, μπορεί να ελέγξει όλο το ανατολικό και κεντρικό τμήμα της Μεσογείου. Τα ρωσικά αεροσκάφη στην Κύπρο μπορούν να καταπολεμήσουν στόχους στο εδάφος όλων των παράκτιων κρατών της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου.

 

Η εμφάνιση της ρωσικής αεροπορικής δύναμης στην Κύπρο, ειδικότερα αυτών των αεροσκαφών (όπως Tu-22M3, Su-27 ή Su-35) που μπορούν να εξοπλιστούν με ναυτικούς πυραύλους, αλλάζει ριζικά το σύνολο της επιχειρησιακής και στρατηγικής κατάστασης στη Μεσόγειο. Τα βομβαρδιστικά Tu-22M3, ακόμη και με την αναστολή μόλις τριών πυραύλων Kh-22, μπορούν να πλήξουν ναυτικούς στόχους σε όλο το βάθος της Μεσογείου. Σε αυτή την ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα θα συγκαταλέγονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (USNavy), ιδίως η δύναμη των ομάδων μάχης των αεροπλανοφόρων του.

 

Οι βάσεις στην Κύπρο θα επιτρέψουν τα ρωσικά ανθυποβρυχιακά (ASW) αεροσκάφη να καταπολεμήσουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ.

 

Μια μοίρα μαχητικών Su-27 στην Κύπρο μπορεί να καλύψει τα ρωσικά πλοία στη θάλασσα σε μια απόσταση 400-500 χιλιομέτρων ή και περισσότερο, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις ικανότητες της ναυτικής μοίρας του ρωσικού στόλου στο θέατρο της Μεσογείου.

 

Μεσόγειος – το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Εξακολουθεί να παραμένει το κέντρο των περισσότερων από τα βασικά γεγονότα αυτού του κόσμου. Η παρουσία των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στις βάσεις της Κύπρου θα παρέχει στη Μόσχα μια μεγάλη στρατιωτική και πολιτική στήριξη για τις διπλωματικές και οικονομικές προσπάθειές της στην περιοχή, ενδεχομένως ξεπερνώντας ακόμη και την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους.

 

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν την εμφάνιση μιας ρωσικής στρατιωτική βάσης στην Κύπρο.

 

Αν οι Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να εξαλείψουν εντελώς τις ρωσικές επιθυμίες στην Κύπρο, τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να κάνουν όσα πρέπει για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις αυτών των κινήσεων. Ως τέτοια μέτρα ενδεικνύονται διάφοροι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού και τεχνικής υποστήριξης, που ουσιαστικά μετατρέπουν τις ρωσικές φιλοδοξίες για μια στρατιωτική βάση στην Κύπρο σε μικρής αξίας αντικείμενο για τα ρωσικά αεροσκάφη.

 

Κρίνοντας από τις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, αυτή είναι η περίπτωση – η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις στρατωτικές βάσεις στην Κύπρο μόνο προς όφελος ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων, ιδίως για την εκκένωση Ρώσων πολιτών από τα «καυτά σημεία» της περιφέρειεας. «Αυτό, βέβαια, αν και σημαντικό» – έτσι o Κονσταντίν Σίφκοφ, «δεν αξίζει να δαπανηθούν χρήματα για αυτές τις βάσεις, εφόσον δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν πλήρες στρατιωτικές δραστηριότητες της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης».

 

 

 

 

http://defencenews.gr

Back to top button