Διεθνή

Μοσχοβίτικο ενδιαφέρον για τις απειλές Καμμένου προς το Βερολίνο

Εκτενής είναι η κάλυψη από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, οι οποίες εξόργισαν τους Γερμανούς και την καγκελάριο Μέρκελ προσωπικά.

Στις δηλώσεις αυτές, ο Καμμένος απειλεί τους Ευρωπαίους, πως αν δεν βοηθήσουν την Ελλάδα οικονομικά, χωρίς να ζητούν όσα εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε, θα «πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες», περιλαμβανομένων και αυτών που είναι πιθανά μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η Ελλάδα θα «απελευθερώσει εκατομμύρια οικονομικών μεταναστών στην Ευρώπη» αν η Ευρώπη δεν υποχωρήσει στις περί λιτότητας απαιτήσεις της. Αυτός είναι ο τρόπος κάλυψης της είδησης από τα ρωσικά μέσα. Η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει το φάσμα της στάσης πληρωμών, στα τέλη του τρέχοντος μηνός, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα, αν δεν βοηθηθεί οικονομικά, θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Αν πλήξουν την Ελλάδα, ας ξέρουν πως θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους Μετανάστες για να πάνε το Βερολίνο», δήλωσε. «Αν η Ευρώπη μας εγκαταλείψει στην κρίση θα την γεμίσουμε μετανάστες και θα είναι ακόμα χειρότερα για το Βερολίνο αν ανάμεσα στα κύματα αυτά των μεταναστών υπάρχουν και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Έλληνας υπουργός.

 

«Αν μας πλήξουν θα τους πλήξουμε. Θα δώσουμε σε όλους τους μετανάστες ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδεύσουν εντός των ορίων της Συνθήκης Σέγκεν, ώστε το ανθρώπινο κύμα να πάει, κατευθείαν, στο Βερολίνο», είπε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει μια παρεμφερή δήλωση, σε σαφώς λιγότερο επιθετικό και πολύ πιο συγκροτημένο τόνο, λέγοντας πως αν η Ελλάδα καταρρεύσει οικονομικά θα ξεχυθούν στην Ευρώπη εκατομμύρια μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές.

Οι δηλώσεις Καμμένου έχουν δημιουργήσει θέμα, γεννάται ένα ζήτημα, καθώς σύμφωνα με ορισμένους, ο υπουργός εμφανίζεται να αναγνωρίζει την ύπαρξη τζιχαντιστικών πυρήνων στην Ελλάδα, κάτι που ασφαλώς είναι ερμηνεία «τραβηγμένη από τα μαλλιά», οπότε είναι διπλά κρίμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες αναφορές.

 

 

Ακόμα πάντως και αν η Ελλάδα δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες, ουδείς υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να τους δεχτούν και κανείς δεν εγγυάται πως οι μετανάστες θα επιλέξουν, μαζικά, ως νέο τόπο διαμονής τους το Βερολίνο και όχι κάποια πιο φιλική προς την Ελλάδα γειτονική χώρα, που θα έχει κάθε λόγο να μην εκτιμήσει ιδιαιτέρως μια τέτοια εξέλιξη.

 

Επίσης, το ενδιαφέρον των Ρώσων για οτιδήποτε και οποιονδήποτε στρέφεται εναντίον των δικών τους θεωρούμενων ως αντιπάλων (Ευρωπαίων και Αμερικανών) δεν θα πρέπει να οδηγεί τους εν Ελλάδι ευνοούμενους σε πρόωρους «πανηγυρισμούς», αλλά σε πιο θεμελιώδεις σκέψεις, του ποια είναι τα ανταλλάγματα – όχι προσωπικά, αλλά κρατικά – για την ένταξη της χώρας στην επικοινωνιακή στρατηγική της Μόσχας απέναντι στη Δύση.


Τα μεγαλεία που θα ζήσουν κατά την προσεχή τους μετάβαση στη Μόσχα θα είναι πρωτόγνωρα. Σκέφτηκαν ποτέ ότι θα έπρεπε με κάποιο πρόσχημα να μην μεταβούν τη συγκεκριμένη επετειακή ημερομηνία στη Μοσχα; Εκτός κι αν εμπρόθετα θέλουν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής στρατηγικής της Μόσχας.

Να εύχονται να μην ταξιδέψει τελικά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως έχει αναφερθεί στο κοντινό παρελθόν ότι μπορεί να μεταβεί στη Μόσχα, διότι να ξέρουν οι Έλληνες πολιτικοί, ότι θα αποτελέσουν με διαφορά το πιο γαργαλιστικό πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δεν μπορούν να φανταστούν για πόσοι καιρό θα τους κατατρύχουν φωτογραφίες με τίποτα χειραψίες και χαμόγελα. Διότι άλλο είναι να δίνει ο Πούτιν την εντύπωση ότι δεν τον αγγίζει η απομόνωση της Δλυσης και άλλο ο έτερος, ο γραφικός

Ευελπιστούμε σε αυτοσυγκράτηση του υπουργού. Να μη μπερδευτούμε και τους πούμε τίποτα για… συνεργασία σε επίπεδο αμυντικών βιομηχανιών. Οι Ρώσοι έχουν εμπλοκή στην κορεατική χερσόνησο και σύνορα. Εκτός αν εμείς τους… κλείσουμε το μάτι εκ μέρους της άλλης πλευράς όσων συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας (1950-53).

Τέλος πάντως, όπου επιλέξουν να πάνε, καλό ταξίδι να έχουνε. Να θυμούνται όμως πάντα, ότι η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» έχει και αυτή το δικό της «στιλ» και τα περιθώρια συμπεριφοράς. Όποιος παραβιάζει τους κανόνες υφίσταται και τις συνέπειες. Κι επειδή οι συνέπειες αυτές δεν είναι προσωπικές που θα μας άφηναν παγερά αδιάφορους, αλλά εθνικές, ας έχουν το μυαλό τους στη θέση του.

 

 

http://www.defence-point.gr

Back to top button