NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Σενάρια τρόμου: Στρατός ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να μην καταρρεύσει το μέτωπο

Με τις ουκρανικές άμυνες να σπάνε η μια μετά την άλλη και με τους περισσότερους αναλυτές της Δύσης να ανησυχούν ακόμα και για πλήρη κατάρρευση της αμυντικής γραμμής των Ουκρανών στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης των Ρώσων, η οποία αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι, το ΝΑΤΟ – το οποίο συμπληρώνει σήμερα 4 Απριλίου 75 χρόνια από την ίδρυση του – διαμηνύει πως η Ουκρανία… θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και παράλληλα ετοιμάζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στο Κίεβο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, τεράστια ανησυχία προκαλεί η πρόθεση της Γαλλίας να στείλει εντός του Απριλίου 1.500 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να προειδοποιεί το Παρίσι για τις συνέπειες που θα υπάρξουν, εάν όντως υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.

Πάντως, Αμερικάνοι και Γερμανοί παίρνουν σαφείς αποστάσεις από αυτήν την πιθανή εξέλιξη, διαμηνύοντας μάλιστα πως μια επίθεση των Ρώσων στους Γάλλους σε ουκρανικό έδαφος δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση… ενεργοποίηση του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Πλέον γίνεται σε σαφές στους περισσότερους πως όλα θα εξαρτηθούν από το που θα αποφασίσει η Ρωσία να χτυπήσει κατά την επικείμενη επίθεση της το καλοκαίρι, ενδεχομένως να είναι ένα μαζικό χτύπημα από το Kharkiv μέχρι το Sumy στο Βορρά μέχρι την Οδησσό στο Νότο, περιοχές τις οποίες στοχεύει με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία αναγκάστηκε να καταφύγει στην ένοπλη λύση.

Βαρυσήμανη παρέβαση Putin: Η Ρωσία αναγκάστηκε να πάρει τα όπλα για να προστατεύσει τον λαό και το μέλλον της

Η Ρωσία αναγκάστηκε να πάρει τα όπλα για να προστατεύσει τον λαό της, το μέλλον και την κυριαρχία της, τόνισε ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin μιλώντας στο 12ο συνέδριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

«Όλοι καταλαβαίνουν σε ποιες συνθήκες ζούμε. Βρισκόμαστε σε μια θέση στην οποία η χώρα αναγκάζεται να προστατεύσει τα συμφέροντά της με όπλα, τους ανθρώπους της, το μέλλον της, την κυριαρχία της», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, τόνισε πως οι εγκέφαλοι πίσω από αυτή ήθελαν πάνω απ’ όλα να βλάψουν την ενότητα της Ρωσίας.

«Έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι ο κύριος στόχος των εγκέφαλων πίσω από τη φρικτή δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ήταν ακριβώς να βλάψει την ενότητά μας. Κανένας άλλος στόχος δεν είναι καν διακριτός», πρόσθεσε.

Edward Luttwak (State Department): Ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να στείλει στρατό, διαφορετικά θα καταρρεύσει το μέτωπο

Τη δραματική κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο μέτωπο επιβεβαιώνουν πλέον καθημερινά κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι. Σε άρθρο του στο Unherd o σύμβουλος του State Department Edward Luttwak επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει σύντομα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν δεν θέλει να αποδεχθεί μια «καταστροφική ήττα» από τη Ρωσία.

«Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, όπως και άλλα σκανδιναβικά κράτη, προετοιμάζονται στα κρυφά προκειμένου να στείλουν στρατεύματα, τόσο μικρές ειδικές μονάδες ελίτ όσο και προσωπικό υποστήριξης και logistics, τα οποία όμως θα παραμείνουν μακριά από την πρώτη γραμμή» λέει o Luttak, αναφέροντας πως οι τελευταίοι – δηλαδή το προσωπικό υποστήριξης και logistics – θα μπορέσουν να αποδεσμεύσουν Ουκρανούς έτσι ώστε αυτοί να σταλούν στο μέτωπο.

Επιπλέον, δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνδράμουν αναλαμβάνοντας αυτοί τις εργασίες ανάκτησης και επισκευής του κατεστραμμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, αποδεσμεύοντας με αυτόν τον τρόπο έναν σημαντικό αριθμό Ουκρανών στρατιωτών, ενώ θα μπορούσαν επίσης να αναλάβουν το τεχνικό μέρος των υφιστάμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων.

«Αυτοί οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ μπορεί να μην δουν ποτέ μάχη, αλλά δεν χρειάζεται να το πράξουν προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αξιοποιήσει στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό της» επισημαίνει ο Luttwak. Όπως λέει με την επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν να πλησιάζει, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράσχουν περισσότερα στρατεύματα από τους ήδη 40.000 στρατιώτες που βρίσκονται στην Ευρώπη.

«Ως εκ τούτου, μια σημαντική απόφαση εναπόκειται για τα άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά για τα πιο πολυπληθή: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει αρκετά στρατεύματα, η Ρωσία θα υπερισχύσει στο πεδίο της μάχης, και ακόμα και εάν η διπλωματία επέμβει με επιτυχία, η ρωσική στρατιωτική δύναμη θα έχει επιστρέψει νικηφόρα στην κεντρική Ευρώπη» τονίζει ο Luttwak.

«Σε αυτήν την περίπτωση, η Δυτική Ευρώπη θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, είτε τους αρέσει είτε όχι, αρχίζοντας με την επιστροφή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Ενδεχομένως, υπό αυτές τις περιστάσεις, να γίνουμε μάρτυρες μιας «έκρηξης» της πυρηνικής νοσταλγίας, η οποία θα υπενθυμίζει την ανόητη ψευδαίσθηση ότι τα αποκαλυπτικά όπλα, μπορεί να είναι αρκετά για να διατηρήσουν την ειρήνη» λέει ο σύμβουλος του State Department.

Peskov (Ρωσία): Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ έχουν διολισθήσει στο επίπεδο της άμεσης σύγκρουσης

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ έχουν διολισθήσει στο επίπεδο της άμεσης σύγκρουσης τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

«Στην πραγματικότητα, τώρα αυτές οι σχέσεις έχουν διολισθήσει στο επίπεδο της άμεσης αντιπαράθεσης.
α κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η ίδια η συμμαχία δεν είναι πλέον κάτι που αυξάνεται συνεχώς, αλλά εμπλέκεται ήδη στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει την κίνησή του προς τα σύνορά μας, συνεχίζει την επέκταση της στρατιωτικής της υποδομής προς τα σύνορά μας» υποστήριξε ο Peskov απαντώντας στο ερώτημα του πώς αξιολογεί τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Peskov, το ΝΑΤΟ αποτελεί έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρώπη, και δεν συμβάλλει στην ασφάλεια. «Ουσιαστικά, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επιδεικνύει του τι είναι, επειδή το ΝΑΤΟ σχεδιάστηκε, διαμορφώθηκε, δημιουργήθηκε και διοικήθηκε ως Συμμαχία από τις ΗΠΑ ως όργανο αντιπαράθεσης, κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην συμβάλλει με κανέναν τρόπο στην ασφάλεια, στην προβλεψιμότητα και στη σταθερότητα στην ήπειρο, αλλά αντίθετα αποτελούν αποσταθεροποιητικό παράγοντα» υποστήριξε ο Peskov.

Lavrov: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης αλλά υπάρχει μία νέα πραγματικότητα πλέον στην Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να διαπραγματευτεί μια δίκαιη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης με τους διαχειριστές του καθεστώτος του Κιέβου με βάση την υπάρχουσα πραγματικότητα και την ισορροπία συμφερόντων, αλλά η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι εάν η Δύση εγκαταλείψει την ανεδαφική φόρμουλα Zelensky. Αυτά δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σε συνάντηση με ξένους πρεσβευτές για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Lavrov, η Ρωσία περιμένει τη Δύση να κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης, θεωρεί παράλογες τις δηλώσεις ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας και είναι επιφυλακτική για την τρομοκρατική φύση του καθεστώτος του Κιέβου.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία και εγγυήσεις για την ασφάλειά της, αλλά μόνο με ίσους όρους, λαμβάνοντας υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα. «Μια ειλικρινής συνομιλία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι δυνατή βασισμένη σε νέες πραγματικότητες, με βάση τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας. Είμαστε, φυσικά, έτοιμοι να διασφαλίσουμε οποιεσδήποτε συμφωνίες που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ασφάλειας άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Οι καταστάσεις στο πεδίο της μάχης καθορίζουν νέες πραγματικότητες», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, λέγοντας πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης αλλά στην Ουκρανία έχει διαμορφωθεί πλέον μία νέα πραγματικότητα.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εργαλείο του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, στόχος η Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει τη Ρωσία στόχο της επιθετικής του πολιτικής και για αυτό χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως αντιρωσικό εργαλείο υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova. Αναφερόμενη στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg ότι οι στρατιωτικές προμήθειες της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά και όχι σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, η Zakharova τονίζει ότι αυτή είναι η επιβεβαίωση της «αντιρωσικής φύσης της Συμμαχίας». «Δεύτερο, αυτό επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εργαλείο. Οι δηλώσεις του Stoltenberg αποτελούν μια απόδειξη αυτών των θέσεων, για τις οποίες μιλούσαμε εδώ και καιρό και τις οποίες απέρριπτε το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα επιθετικό μπλοκ, που στρέφεται εναντίον της χώρας μας.

Υπάρχουν και άλλες χώρες – στόχοι, αλλά η χώρα μας είναι ο πρώτος τους στόχος» αναφέρει η Zakharova, επισημαίνοντας πως το Φόρουμ ΝΑΤΟ – Ουκρανίας είναι το μόνο που κατάφερε να πάρει το Κίεβο ως αντάλλαγμα για την καταστροφή της Ουκρανίας σε αυτή την αντιρωσική φρενίτιδα.

Σύμφωνα με τη Zakharova, «το ΝΑΤΟ ήθελε να προκαλέσει τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε την καταστροφή της Ουκρανίας» ενώ όπως είπε, το «επιθετικό αυτό μπλοκ, που δημιουργήθηκε από τους Αγγλοσάξονες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ΕΣΣΔ, και ουσιαστικά με στόχο τη διατήρηση της ηγεμονίας της Δύσης υπό την αμερικανική ηγεσία, συνεχίζει να είναι ένα όργανο για τη διασφάλιση των συμφερόντων κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών».

Jeffrey Sachs: Εάν οι ΗΠΑ δώσουν τα 60 δις, η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να δώσουν το πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, τότε το Κίεβο θα μετρά όχι μόνο τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες αλλά και σε εδάφη υποστηρίζει ο Αμερικάνος οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia, Jeffrey Sachs.

«Το πακέτο αυτό θα οδηγήσει στον θάνατο δεκάδων ή ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών. Επιπρόσθετα, η Ουκρανία θα χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη, επειδή η Ρωσία θα συνεχίσει να προελαύνει μέχρι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όσο περισσότερο καθυστερούμε τις διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερα θα χάνει η Ουκρανία» λέει ο Sachs, επισημαίνοντας πως οι μόνοι που θα επωφεληθούν από αυτήν την εξέλιξη, είναι οι Αμερικάνοι κατασκευαστές όπλων, καθώς οι Ουκρανοί θα αρχίσουν να χάνουν πόλεις.

Σημειώνεται πως το τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εντός του 2024 παραδόθηκε μόνο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Antonov: Η Δύση να εγκαταλείψει την αυταπάτη της στρατηγικής ήττας της Ρωσίας

Έκκληση στη Δύση να εγκαταλείψει τις αυταπάτες για την πρόκληση στρατηγικής ήττας της Ρωσίας προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Μόσχας απευθύνει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov. «Ό,τι συμβαίνει τώρα είναι αποκλειστική επιλογή της Δύσης, η οποία πάτησε τις βασικές αρχές της διπλωματίας, την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας και καταχράστηκε την εμπιστοσύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για πολλά χρόνια» τονίζει ο Antonov, ο οποίος επισημαίνει ότι «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι πρώην εταίροι μας θα πρέπει να απορρίψουν τις αυταπάτες για την πιθανότητα να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να μάθουν να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα άλλων κρατών».

Η δήλωση αυτή του Ρώσου διπλωμάτη έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά εάν θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. «Δεν μπορούν οι Αμερικάνοι να μας δίνουν συμβουλές» σημείωσε ο Antonov, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σπιθαμή από την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων.

«Οι ΗΠΑ πρέπει σταματήσουν να λένε ψέματα στον εαυτό τους και στους άλλους. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι δεν ήταν η χώρα μας που προώθησε τη στρατιωτική της μηχανή στα σύνορα του ΝΑΤΟ και ξεκίνησε αμέτρητες κυρώσεις, ποντάροντας στην κατάρρευση της Ρωσίας. Δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε τις μαζικές απελάσεις διπλωματών και κατασχέσαμε διπλωματική περιουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Antonov.

Ritter (CIA): Ακριβώς στο στόχο οι ρωσικές βόμβες – Πλήρως διαλυμένη η ουκρανική αεράμυνα

Η Ρωσία έχει προκαλέσει κολοσσιαία ζημιά στο σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, Scott Ritter. «Οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει την ουκρανική αεράμυνα σε τέτοιο βαθμό που μπορούν ελεύθερα να ρίξουν αυτές τις βόμβες ολίσθησης ακριβώς στον στόχο» λέει ο Ritter, επισημαίνοντας πως όταν πέφτουν τέτοιες βόμβες δεν μένει τίποτα από τις θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Μάλιστα ο Ritter τονίζει ότι οι Ρώσοι έχει ήδη αρχίσει τη μαζική παραγωγή των ισχυρότερων εναέριων βομβών FAB-3000, αναφέροντας πως τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αποφύγουν την πλήρη κατάρρευση. «Έτσι μοιάζει μια στρατηγική ήττα» επισήμανε ο Ritter.

Έκκληση Zelensky, Kuleba σε ΝΑΤΟ για Patriot και αεράμυνα

Την επιχειρηματολογία του Ritter επιβεβαιώνουν ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba. «Δεν θέλω να χαλάσω το πάρτι…, το πάρτι γενεθλίων αλλά το κύριο μήνυμα μου σήμερα θα είναι οι Patriot» είπε κατά την προσέλευση του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba. «Η διάσωση Ουκρανών, της ουκρανικής οικονομίας, των ουκρανικών πόλεων εξαρτάται από την προμήθεια των Patriot και άλλων συστημάτων αεράμυνας στην ουκρανία. Η παροχή Patriot εξαρτάται από τους συμμάχους, έχουν πολλούς από αυτούς» υποστήριξε ο Kuleba, ενώ και ο Zelensky είπε ότι η ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας σημαίνει προστασία της ζωής των Ουκρανών.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Δύση δεν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Η Δύση δεν είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία υποστήριξε ο Sergei Lavrov, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέροντας πως οι εκκλήσεις για συνομιλίες σχετικά με την φόρμουλα ειρήνης του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη ρωσική πλευρά. «Όταν η όλη κατάσταση γίνει πιο ξεκάθαρη, τότε, πιθανότατα, θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για τη μορφή πιθανών διαπραγματεύσεων. Τώρα κανείς στη Δύση δεν είναι έτοιμος γι’ αυτό. Κάποιες ημι-προκλητικές εκκλήσεις προκειμένου να πειστεί η Ρωσία να εργαστεί σύμφωνα με τη «φόρμουλα Zelensky», νομίζω ότι δεν λαμβάνονται πλέον στα σοβαρά από κανέναν. Εάν ήμουν κάποιος που εκτιμά τη φήμη του, θα σταματούσα να αναφέρω αυτή τη «φόρμουλα», ειδικά για εικοστή χιλιοστή φορά» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Lavrov.

Προειδοποιήσεις Shoigu στη Γαλλία

Σαφείς προειδοποιήσεις στον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Sebastien Lecornu να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την αποστολή 1.500 Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία απηύθυνε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu. Όπως είπε ο Shoigu στον Γάλλο ομόλογό του, μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και συνέπειες στη Γαλλία. Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει μια δύναμη 1.500 στρατιωτών στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως αυτοί θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία του μετώπου.

Γαλλία: Καμία ετοιμότητα για διάλογο

Μάλιστα η ρωσική πλευρά υποστήριξε πως Shoigu και Lecornu εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για διάλογο σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, με το Παρίσι ωστόσο να διαψεύδει ότι η Γαλλία εξέφρασε προθυμία για διάλογο με τη Μόσχα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, ο Shoigu ανέφερε στον Lecornu ότι είναι «έτοιμος να επαναλάβει τον διάλογο για την Ουκρανία», αλλά «η Γαλλία ούτε αποδέχτηκε ούτε πρότεινε τίποτα» για αυτό το θέμα, διευκρίνισε συνεργάτης του Γάλλου υπουργού.

Πρόταση Stoltenberg (ΝΑΤΟ) για 100 δις στην Ουκρανία σε 5 χρόνια – Συνεδρίαση ΝΑΤΟ – Ουκρανίας

Για συνεχή αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος πρότεινε να διασφαλιστεί μια μακροπρόθεσμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Stoltenberg πρότεινε η βοήθεια αυτή να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 5 χρόνια.

«Εκατό δισεκατομμύρια για 5 χρόνια φαίνονται πολλά, αλλά είναι μια μικρή προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσει η Ουκρανία. Διαφορετικά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε, πιστέψτε με, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στο πώς θα βρούμε αυτά τα 100 δις για 5 χρόνια. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια λύση που θα περιλάμβανε διμερείς συνεισφορές προς την Ουκρανία που θα μπορούσαν να είναι ανεκτές από τον καθένα» τόνισε ο Stoltenberg. Όπως είπε η Ρωσία αυξάνει διαρκώς τη στρατιωτική της ισχύ και για αυτό το λόγο και το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμάχων της.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να βασιζόμαστε λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ» είπε ο Stoltenberg, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τον συντονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης για την Ουκρανία.

«Η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους στο πεδίο της μάχης» τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ». «Το ζήτημα είναι το πότε και όχι το εάν» επισήμανε ο Stoltenberg. Σημειώνεται πως συνέρχονται για δεύτερη ημέρα σήμερα 4/4 οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Dmytro Kuleba.

Politico: Άχρηστα…. τώρα τα F-16 για τους Ουκρανούς

Τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν είναι τόσο απαραίτητα αυτή τη στιγμή για τον ουκρανικό στρατό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico επικαλούμενο αξιωματικούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Συχνά απλά δεν λαμβάνουμε τα οπλικά συστήματα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Έρχονται όταν δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητα. Κάθε όπλο έχει τον χρόνο του. Τα F-16 χρειάζονταν το 2023, αλλά το 2024 δεν θα είναι κατάλληλα» ανέφερε στο Politico ένας Ουκρανός αξιωματικός, ο οποίος επισημαίνει ότι οι Ρώσοι είναι πλέον έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουν, εφόσον αυτά εμφανιστούν στο πεδίο της μάχης.

Όπως υποστηρίζουν, οι Ρώσοι υπολογίζουν τις πλεονεκτικές θέσεις για την ανάπτυξη συστημάτων S-400 προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την περιοχή πιθανής καταστροφής των μαχητικών και να τα κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πρώτη γραμμή και τους κόμβους επιμελητείας.

Οι Ουκρανοί αξιωματικοί περιγράφουν μια πολύ δύσκολη για αυτούς κατάσταση στο μέτωπο, με το Politico να επισημαίνει τα λόγια του Αμερικάνου επιχειρηματία Elon Musk ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να πάρει την Οδησσό και να αποκόψει την Ουκρανία από κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Άλλωστε κάτι αντίστοιχο είπε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky αναφέροντας πως εάν δεν εγκριθεί άμεσα η βοήθεια των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, τότε οι Ουκρανοί θα υποχωρούν και θα αποσύρονται από εδάφη έστω και με μικρά βήματα, προειδοποιώντας πως ακόμα και μεγάλες πόλεις θα κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Ρώσων.

Tucker Carlson: Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία… χωρίς να μας πει κανείς γιατί

Η κυβέρνηση Biden έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να διεξαγάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο κατά της Ρωσίας υποστήριξε ο Αμερικάνος δημοσιογράφος, Tucker Carlson, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως για τη συνέντευξη που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.

«Από τη στιγμή που ο Biden έγινε πρόεδρος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, κανείς δεν εξήγησε πραγματικά τον σκοπό αυτού του πολέμου. Κανείς δεν μας είπε γιατί το κάναμε αυτό» τόνισε ο Carlson, υποστηρίζοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη σύγκρουση.

«Η Ρωσία είναι μια πολύ μεγαλύτερη χώρα. Έχει 100 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους και περισσότερη βιομηχανική ικανότητα, αυτό το γνωρίζουν όλοι σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν πολύ καθαρά. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εκτός των ΗΠΑ που να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να νικήσει τη Ρωσία» υποστήριξε ο Carlson.

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Kharkiv – Στόχος η σχολή αρμάτων μάχης – 4 νεκροί

Πυραυλική επίθεση στο Kharkiv εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα η Ρωσία, η οποία έβαλε στο στόχαστρο της τη σχολή αρμάτων μάχης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Πληροφορίες από τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εκεί βρίσκονταν ξένα άρματα μάχης και εκπαιδευτές.

«Η σχολή τανκ στην οδό Poltavsky 192 στο Kharkiv δέχτηκε επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυτικά τανκ με ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές μεταφέρθηκαν εκεί τις προάλλες» μεταδίδει το RIA Novosti, το οποίο έκανε λόγο για δύο πυραυλικά χτυπήματα στην περιοχή Slobodsky. Επιπλέον, αναφέρεται πως από τις επιθέσεις επλήγη και υποσταθμός με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι επιτέθηκαν με 15 drones κατά του Kharkiv, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 12. Το Kharkiv είναι στόχος των Ρώσων εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Στο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βελτιώνουν τις θέσεις τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αν και το κύριο βάρος τους πέφτει στο Chasov Yar, όπου οι Ουκρανοί δέχονται μεγάλες πιέσεις. Όπως αναφέρεται, οι Ρώσοι προχώρησαν στα περίχωρα του Chasov Yar ενώ προχώρησαν δυτικά του Tonenkoye. Προέλαση καταγράφηκε και στην Novomikhailovka ενώ οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις των Ουκρανών κοντά στο Urozhayno.

Το τελευταίο 24ωρο, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στις περιοχές Sumy, Cherkassy και Khmelnitsk ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν για ακόμα μια φορά περιοχές στη ρωσική επαρχία Belgorod. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις επιθέσεις της 60ης Μηχανοποιημένης, 95ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου της AFU κοντά στο Terny, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν 164 ουκρανικά drones στη διάρκεια του 24ωρου.

Η ρωσική δυτική ομάδα μάχης βελτίωσε τις θέσεις της στο Kupyansk

Η ρωσική ομάδα μάχης Δύση βελτίωσε τις θέσεις της στην περιοχή Kupyansk, όπου μετά από σφοδρές συγκρούσεις οι Ουκρανοί έχασαν 125 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες). «Μονάδες της Δυτικής Ομάδας Μάχης βελτίωσαν τις θέσεις τους προς τα εμπρός σε ενεργές επιχειρήσεις, προκάλεσαν απώλειες με δύναμη πυρός σε εχθρικούς σχηματισμούς κοντά στους οικισμούς Rozovka, Raigorod, Zhovtnevoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και Terny στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Πέραν των απωλειών σε ανθρώπινο δυναμικό οι Ουκρανοί έχασαν και τέσσερα οχήματα.

44_12.jpg

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν δυτικά του Tonenke και έφτασαν στα περίχωρα του Umanske , ενώ προέλασαν στα νότια του Berdychi και έκοψαν το χωριό από τη Semenovka. Έως και 305 στρατιωτικοί, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, τρία μηχανοκίνητα οχήματα, ένα M777, ένα D-20, δύο οβίδες D-30, ένα σύστημα Gvozdika καταστράφηκαν στην περιοχή της Avdiivka.

5555_2.jpg

Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα ελικόπτερο AFU Mi-24 κοντά στο Chasοv Yar, ενώ δυνάμεις του έφτασαν στην περιοχή Kanal που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Chasov Yar.Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Klescheevka. Οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους κοντά στην Bogdanovka ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Andreevka και στο Kurdyumovka.

77777.jpg

The post Σενάρια τρόμου: Στρατός ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να μην καταρρεύσει το μέτωπο first appeared on PrimeNews.

Back to top button