Ελλάδα

Ο “φιλορώσος” Καμμένος “παίζει μπάλα” με τις ΗΠΑ! Τι επιδιώκει και τι αναμένει να του ζητήσουν

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει την φήμη πολιτικού που τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για την Ρωσία. Έχει φροντίσει κατά καιρούς ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο όσων τον “κατηγορούν” για “άκρατα φιλορωσικά αισθήματα”. Ο Καμμένος πιστεύει στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο ρωσικός παράγοντας και δεν το υποτιμά.imageΩστόσο στην πράξη ο Καμμένος δείχνει τις πρώτες εβδομάδες στη θέση του ΥΕΘΑ ότι δεν ξεχνά ποτέ το περίφημο “ανήκομεν εις τη Δύσιν” που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και το οποίο όλοι οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις τήρησαν με ευλάβεια. Ο ΥΕΘΑ έχει επαφές με τους Αμερικανούς απο την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Τελευταία αυτή με την Victoria Nuland, Υφυπουργό Εξωτερικών Ευρωπαϊκών & Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ. Εκτός από τις επαφές όμως έχει δείξει έμπρακτα ότι θέλει να “παίξει μπάλα” με την Ουάσινγκτον. Την οποία τελικά θα επισκεφθεί πριν πετάξει για Μόσχα.

Ο ΥΕΘΑ έλυσε ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος κι όπως λένε οι πληροφορίες έχει “ανάψει πράσινο” από την περασμένη Δευτέρα στο ΓΕΑ για να “τρέξει” η διαδικασία για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Πρόγραμμα που “καίει” την Πολεμική Αεροπορία και συνδέεται άμεσα και με την ΕΑΒ .

Ο Καμμένος στις αποσκευές του για τις ΗΠΑ έχει κατάλογο “αιτημάτων” προς τις ΗΠΑ . Θα επιμείνει στην υπόθεση της προμήθειας ελικοπτέρων Black Hawk αλλά και των Cinook. Κι έχει και κάποιες “προωθημένες” ιδέες για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις για όλα αυτά ή τουλάχιστον για τα περισσότερα. Έχουν πολύ σοβαρότερα θέματα να θέσουν στην ελληνική πλευρά. Όπως για παράδειγμα η χρήση αεροδρομίων της Κρήτης για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο . Και σίγουρα καλύτερο απ΄ ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία εμφανιζόταν πολλές φορές “διστακτική” έναντι της Ουάσινγκτο. Εξαιτίας των πολλών δεσμεύσεων που είχε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Που μπορεί να εμφανίζονταν …αδιάφοροι αλλά είναι κοινό μυστικό ότι έθεταν εμπόδια και δυσκολίες σ΄ ότι είχε να κάνει με τις αμυντικές μας βιομηχανίες και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ. Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 η Ελλάδα των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη “παραδόθηκε” σχεδόν ολοκληρωτικά στους Γερμανούς. Με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

http://www.onalert.gr

 

Back to top button