breaking newsΔιεθνή

Ποια η κρίσιμη σημασία της νέας κινεζικής απόβασης στην Ευρώπη

ΗΚίνα υπέγραψε ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας με πολλούς ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, καθώς προσπαθεί να διορθώσει τις σχέσεις της που έχουν πληγεί από την -έστω και χαμηλών τόων- υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ των επικεφαλείς του οικονομικού επιτελείου της χώρας όσον αφορά το σχεδιασμό και ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων των Airbus (EADSF), BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen (VLKAF), Siemens (SIEGY) και BASF, σύμφωνα με δηλώσεις της επιτροπής National Development and Reform (NDRC) της Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στο Παρίσι την Πέμπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus, Guillaume Faury και ο επικεφαλής της NDRC, Zheng Shanjie, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την κατασκευή μιας νέας γραμμής συναρμολόγησης της Airbus στην κινεζική παράκτια πόλη Τιαντζίν, ανέφερε η NDRC. Ο Zheng Shanjie είπε επίσης ότι υποστηρίζει τις εγχώριες αεροπορικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Airbus σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Η NDRC θα συνεργαστεί επίσης με άλλες σχετικές ευρωπαϊκές εταιρείες για να εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών, την παραγωγή προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τα νέα χημικά υλικά, ανέφερε.

Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος της επίθεσης γοητείας του Πεκίνου, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Li Qiang επισκέφθηκε την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του έτους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Li άσκησε πίεση σε Eυρωπαίους ηγέτες επιχειρήσεων και κυβερνήσεων σχετικά με τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας. Έγινε επίσης μάρτυρας της υπογραφής των συμφωνιών μεταξύ της NDRC και των ευρωπαϊκών εταιρειών χωριστά στο Βερολίνο και στο Παρίσι, σύμφωνα με την NDRC.

Το Πεκίνο επιδιώκει να διορθώσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την επιθετική διπλωματία της χώρας τα τελευταία χρόνια και τη συνεργασία της με τη Ρωσία εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία. Οι σχέσεις είναι επίσης τεταμένες μετά τις πρόσφατες κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας στην ευαίσθητη τεχνολογία.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρώπη ενώθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο της με την Κίνα, καθώς η Ολλανδία ανακοίνωσε νέους περιορισμούς στις πωλήσεις τεχνολογίας ημιαγωγών στο εξωτερικό. Η Ολλανδία φιλοξενεί την ASML Holding, βασικό προμηθευτή της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών.

Τον Μάρτιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κάλεσε την Ευρώπη να επανεκτιμήσει τις διπλωματικές και οικονομικές της σχέσεις με την Κίνα. Είπε ότι οι συνεργασίες έγιναν «πιο μακρινές και πιο δύσκολες» τα τελευταία χρόνια καθώς η Κίνα ενίσχυσε τις πολιτικές της «παραπληροφόρησης και οικονομικού και εμπορικού καταναγκασμού».

Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομικής εξάρτησης τους από την Κίνα. Την Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επανέλαβε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Li ότι η Γερμανία πρέπει να μειώσει τους κινδύνους όσον αφορά την αντιμετώπιση της Κίνας, αλλά όχι να αποσυνδεθεί με τη χώρα. «Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να διευρύνει ενεργά τις οικονομικές μας σχέσεις με την Ασία και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο Olaf Scholz στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Li, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κάποιον εταίρο, αλλά να δημιουργήσουμε και να επεκτείνουμε ισορροπημένες συνεργασίες σε όλη την Ασία και πέρα από αυτήν».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία επέβαλε περιορισμούς στον μεγαλύτερο μέτοχο της Pirelli, την κινεζική Sinochem, σε μια κίνηση που στοχεύει να εμποδίσει την πρόσβαση της κινεζικής κυβέρνησης στην ευαίσθητη τεχνολογία τσιπ.

Prime News.

Back to top button