Κύπρος

Ρersona non grata Τζον Κόνινγκ από λιλιπούτιους με αξιοπρέπεια

 

Ευτυχώς που άνοιξες το στοματάκι σου χθες mister John και έβαλες τα πράγματα στη θέση τους, διότι δεν σ’ έβλεπα καλά. Είπαμε ότι είμαστε φιλόξενος λαός και ευγενικός. Μην μας πειράξεις όμως. Γινόμαστε θηρία. Τι και αν εσύ προέρχεσαι από την υπερδύναμη και εμείς από ένα λιλιπούτιο νησί; Δεν άκουσες ότι εδώ είναι ο ομφαλός της γης;

 

Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πανίσχυροι και δεν θα σκεφτούμε διόλου από πού προέρχεσαι. Ακούς εκεί να ρωτάς τους Κυπρίους να σου πουν για την επίσκεψη του Νίκαρου στη Μόσχα και τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ. Ευτυχώς που έκανες χθες κωλοτούμπα και διευκρίνισες ότι ήταν «παρεξήγηση». Ακόμη και στη διευκρίνιση σου όμως, mister John, δεν είπες όλη την αλήθεια. Δεν θα σε πιστέψουν πολλοί.

rersona-non-grata-tzon-koningk-apo-lilipoutious-me-axioprepeia-thΓιατί δεν τους είπες ότι μόλις φύγεις από εδώ θα ανοίξεις γραφείο δημοσκοπήσεων και άρχισες να κάνεις πρακτική εξάσκηση; Εγώ το έπιασα το νόημα. Ήταν καθαρό. «Ποια η γνώμη σας για την εβδομάδα στη Ρωσία, όπως την είδαμε από εδώ; Την επίσκεψη Αναστασιάδη και τις δηλώσεις; Η δολοφονία Νεμτσόφ;». Τρεις ερωτήσεις ενός γκάλοπ. Ένα λαθάκι έκανες. Στα γκάλοπ χωρίζουμε τις ερωτήσεις και τις αριθμούμε. Δεν τις βάζουμε όλες μαζί σε μια πρόταση.

  Πάντως, δεν είναι μόνο οι δικοί μας που φαίνεται να μην κατάλαβαν ότι έκανες ένα απλό practice για τα γκάλοπ που θα κάνεις μελλοντικά. Μήπως ούτε οι δικοί σου κατάλαβαν; Τι ήταν αυτή η ανακοίνωση ότι θα αντικατασταθείς; Σε τιμωρούν; Είναι αλήθεια ότι ήταν προγραμματισμένη η αποχώρηση σου το ερχόμενο καλοκαίρι; Και αν ήταν γιατί μας το είπαν από χθες; Για να σβήσουν τις φωτιές που άναψες;

  Αστειεύομαι, όπως θα έχεις καταλάβει, Τζον Κόνινγκ. Διότι μάλλον, μας περνάς για «αμερικανάκια», όταν ισχυρίζεσαι ότι ήταν παρεξήγηση και ότι δεν καταλάβαμε τι ήθελες να πεις με το περιβόητο tweet σου. Μια χαρά καταλάβαμε. Και να προκαλέσεις ήθελες και να υπονοήσεις πολλά ήθελες. Και επειδή εμείς δεν έχουμε μάθει να μιλάμε με υπονοούμενα αλλά με ξεκάθαρες κουβέντες, μάθε ότι είσαι ήδη persona non grata. Στις καρδιές και στη συνείδηση κάθε πολίτη αυτού του τόπου, που διατηρεί αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα είχες ήδη κηρυχθεί persona non grata και από την κυβέρνηση. Γιατί βρέθηκες εκτός διπλωματικών πλαισίων, ξεπέρασες τον κώδικα δεοντολογίας των πρέσβεων, μας προσβάλεις ως ανεξάρτητο κράτος, γιατί μας χρίσατε «στρατηγικούς εταίρους» και μας φτύσατε με την πρώτη ευκαιρία.

  Μάθε, λοιπόν, πριν φύγεις από αυτό το λιλιπούτιο νησί, ότι οι άνθρωποι του είναι υπερήφανοι. Ότι έχουν μεγάλες αντοχές. Ότι έμαθαν δια μέσω των αιώνων να καρτερούν. Ότι έχουν τεράστια υπομονή να αναμένουν από τους ισχυρούς της γης να ενδιαφερθούν κάποια στιγμή για το δίκαιό τους. Μάθε, όμως, και ότι δεν είναι κορόιδα. Πως μπορεί να σιωπούν τόσα χρόνια που έχετε επιβάλει εμπάργκο στην αγορά όπλων στο αδύνατο θύμα της πανίσχυρης νατοϊκής συμμάχου σας, η οποία είναι ο θύτης ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, αλλά δεν σημαίνει ότι το ξεχνούν.

Μάθε ότι μπορεί να χαμογελάσαμε όταν ο κ. Μπάιντεν μας χαρακτήρισε «στρατηγικούς εταίρους», αλλά ήμασταν επιφυλακτικοί. Και επιβεβαιώσατε τις αμφιβολίες  μας με την πρώτη ευκαιρία. Όταν ο σουλτάνος έβγαλε το πειρατικό βόλτα στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα σου υπενθυμίσω μια απλή αναφορά από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, την οποία προφανώς έχετε ξεχάσει: «Δεχόμαστε τις εξής αλήθειες ως αυταπόδεικτες, πως όλοι οι άνθρωποι δημιουργούνται ΙΣΟΙ, και προικίζονται από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα απαραβίαστα Δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι το δικαίωμα στη Ζωή, το δικαίωμα στην Ελευθερία, και το δικαίωμα στην επιδίωξη της Ευτυχίας».

  Μάθε ακόμη πως όταν η πλανητική υπερδύναμη αντιδρά για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αποφασίζει μέτρα, μας προκαλεί, διότι στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής κλείνει τα μάτια. Μάθε ακόμη πως όταν μιλάς με υπονοούμενα για τη δολοφονία του Νεμτσόφ, μας προκαλείς ανάμεικτα αισθήματα. Άλλοι γελάμε κι άλλοι εξοργιζόμαστε. Διότι το αμερικανικό έθνος και η αμερικανική ιστορία έχουν πληγωθεί πολύ από δολοφονίες σπουδαίων πολιτικών προσωπικοτήτων όπως του Τζον Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ως εκ τούτου, η ανάδειξη της όποιας δολοφονίας κάποιου πολιτικού σε άλλη χώρα, αποτελεί υποκρισία και πολιτικό αλληθωρισμό.

  Μάθε επίσης κύριε Κόνινγκ, ότι διάλεξες και εντελώς λανθασμένη στιγμή να επιδείξεις τέτοιο απύθμενο διπλωματικό θράσος. Την ημέρα του μνημοσύνου ενός ήρωα που έδειξε σε όλους εμάς τους λιλιπούτιους, αλλά και σε όλους εσάς τους «γίγαντες», ότι το μπόι κάθε ανθρώπου δεν μετριέται με τα εκατοστά αλλά με το μέγεθος της καρδιάς και με τη δύναμη της ψυχής.

Ξέρεις Τζον, μπορεί ολόχρονα να φαίνεται σαν να βρισκόμαστε σε χειμερία νάρκη, αλλά σε τέτοιες επετείους, η λάμψη θυσιών όπως αυτή του Σταυραετού του Μαχαιρά μάς αφυπνίζει, έστω και προσωρινά. Γι’ αυτό, Τζον, μέχρι το καλοκαίρι είναι πολύς καιρός. Μέχρι τότε θα είσαι persona non grata στη συνείδηση των απλών ανθρώπων. Μάλλον, είναι καλύτερα να κάνεις χρήση της άδειας σου  πρόωρα. Διαφορετικά, φρόντισε να μην μας ξαναενοχλήσεις μέχρι να μας αδειάσεις τη γωνιά…

 
 

philenews.com

Back to top button