Διεθνή

Τουρκία: Νέο σοκ… αυτή τη φορά από τη CIA, για τη Συρία

 

Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ανατροπή Άσαντ, δήλωσε, για πρώτη φορά δημόσια, ο επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε την Συρία υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Η Ουάσινγκτον έχει κάθε λόγο να ανησυχεί σχετικά με το ποίος θα διαδεχτεί τον πρόεδρο Άσαντ, αν το καθεστώς του καταρρεύσει.

«Πιστεύω πως είναι μια λογική ανησυχία καθώς το Ισλαμικό Κράτος και τα παρακλάδια της αλ Κάιντα κερδίζουν έδαφος, τελευταία, στην Συρία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να τους επιτρέψουμε να προελάσουν στη Δαμασκό. Για αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τα μετριοπαθή στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης», είπε.

cia-brennan-300x168Οι ΗΠΑ, πρόσφατα, συμφώνησαν με την Τουρκία, το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία για την εκπαίδευση μαχητών της λεγόμενης μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Οι Τούρκοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την προοπτική να χρησιμοποιήσουν τους εκπαιδευμένους μαχητές κατά του Άσαντ. Φαίνεται όμως πως σχεδιάζουν χωρίς τους Αμερικανούς.

«Κανένας, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε οι χώρες που μετέχουν στον κατά των τζιχαντιστών και άλλες περιφερειακές δυνάμεις δεν θέλουμε την πτώση της συριακής κυβέρνησης και των πολιτικών θεσμών στη Δαμασκό», είπε ο Μπρέναν.

Σχολιάζοντας την προσπάθεια προσέγγισης με το Ιράν είπε πως υπάρχει, εν μέρει, ταύτιση συμφερόντων των ΗΠΑ με το Ιράν, όσον αφορά τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. «Εργαζόμαστε στενά με την ιρακινή κυβέρνηση, όπως και το Ιράν», είπε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής Ομπάμα, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

 

 

 

 

http://www.defence-point.gr

Back to top button