breaking newsΕλλάδα

Η κυβέρνηση χάρισε 2 εκατ. «έτοιμα» εμβόλια Moderna στη Γερμανία για να περιμένει της AstraZeneca που δεν έρχονται!

 

 

Μοιραία για την Ελλάδα αποδεικνύεται τα τελευταία 24ωρα,  η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «χαρίσει» άμεσα παραδοτέα εμβόλια Moderna στη Γερμανία για να περιμένει τα εμβόλια της AstraZeneca, αφού η συμφωνία της βρετανικής εταιρίας με την ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στον αέρα» με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο. 

 

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ μπορούσε να αγοράσει 3.800.000 εμβόλια της Moderna, τα οποία ήδη καταφθάνουν στην ΕΕ, αποφάσισε να αγοράσει μόλις 1.800.000, δίνοντας 2 εκατομμύρια δόσεις στους Γερμανούς, καθώς προτίμησε να αγοράσει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο κοστίζει 2 ευρώ η δόση αλλά είναι άγνωστο πότε θα έρθει, ενώ ακόμα δεν έχει καν εγκριθεί. 

Άγνωστο είναι επίσης είναι αν και πόσες δόσεις εμβολίου της Pfizer η κυβέρνηση «χάρισε» στους Γερμανούς, καθώς η Γερμανία δήλωσε θα παραλάβει 64 εκατομμύρια εμβόλια από τη συμφωνία με την ΕΕ αντί για τα 55 εκατομμύρια που δικαιούταν, αφού κάποιες χώρες παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους επί των εμβολίων. 

Όμως φαίνεται, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, η AstraZeneca έχει προτεραιοποιήσει τις παραγγελίες που έχει συνάψει με χώρες διμερώς οι οποίες αγόρασαν το εμβόλιο σε υψηλότερη τιμή, και αυτό έχει ως συνέπεια τις τελευταίες ημέρες να έχει ξεσπάσει ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής εταιρίας.

Έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει ούτε μισό εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, ενώ αν τελικά τα βρουν ΕΕ και AstraZeneca αναμένεται αντί για 1.500.000 δόσεις μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε σύμφωνα με την κ.Θεμιστοκλέους, στην καλύτερη 750.000 δόσεις, αφού η εταιρία δήλωσε πως οι δόσεις θα είναι μειωμένες κατά 60% με την Κομισιόν να υποστηρίζει πως θα είναι 75% μειωμένες.

Σε αντίθεση με την AstraZeneca, η Moderna έχει αρχίσει ήδη τις παραδόσεις με 8.000 δόσεις να έχουν φτάσει στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι διμερείς συμφωνίες με εταιρίες είναι σήμερα πιο αναγκαίες από ποτέ, αφού είναι φανερό πως οι συμφωνίες της ΕΕ δεν τηρούνται από τις εταιρίες και την πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εδώ και μήνες κλειδωμένοι στα σπίτια τους, καταστρεφόμενοι οικονομικά και ψυχολογικά.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και έχει την απόλυτη στήριξη της αντιπολίτευσης αρνείται πεισματικά προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες και παρόλο που το Βερολίνο έχει συνάψει από τον Σεπτέμβριο μονομερείς συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech για 30 εκατομμύρια δόσεις και με την επίσης γερμανική Curevac για 20 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια. 

Όσο για τη δικαιολογία περί «κόστους», το κόστος από τα αλλεπάλληλα lockdown ξεπερνάει κατά πολύ τόσο το κόστος του εμβολίου της Moderna όσο και το κόστος διμερών συμφωνιών για εμβόλια.

 

pronews
Back to top button