breaking newsΚύπρος

Φωτιά στην Κύπρο: Κάηκαν σπίτια – Εκκενώσεις στην επαρχία Λεμεσού και ενεργοποίηση του rescEU

Στέλνει Canadair η Ελλάδα και πυροσβεστικό ελικόπτερο ο Λίβανος -Πτητικά μέσα και από το Ισραήλ

Μεγάλη αναζωπύρωση στην πυρκαγιά της Άλασσας στην Κύπρο ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής. Η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται εκτός ελέγχου. Μέτωπο κατευθύνεται προς Σπιτάλι και Απεσιά. Οι επιγείες και εναέριες δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες δυνάμεις για περιορισμό της.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα έγινε επίσημο αίτημα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε και στέλνει 2 Canadair ενώ και ο Λίβανος θα στείλει πυροσβεστικό ελικόπτερο.«Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που καταβάλλουν προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς. Πέραν από Ελλάδα και Λίβανο, φθάνουν πτητικά μέσα και από το Ισραήλ» δήλωσε η Αννίτα Δημητρίου.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουν κινδυνεύει ζωές. «Είμαστε σε επαφή όλοι οι αρμόδιοι που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ο Πρόεδρος ενημερώνεται από τη πρώτη στιγμή και είμαστε σε συντονισμό μαζί του. Έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειές από το Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εξασφαλιστεί η παρουσία δύο ελληνικών Canadair από την Ελλάδα και συνδρομή από το Λίβανο με ένα ελικόπτερο και αναμένουμε απαντήσεις από την Αίγυπτο και το Ισραήλ».

Το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των Κοινοτήτων Μαθικολώνη ,Αψιού, Γεράσα. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων καταστολής. Μάλιστα δόθηκαν οδηγίες εκκένωσης για την Κοινότητα Αψιού και Μαθιλοκώνης. Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούσαν με την βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχές. Πολύ ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή Αψιούς και Απεσιάς. Δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση και της Απεσιάς απο την Αστυνομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους του από Ελλάδα, ΙΣραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο για να σταλεί άμεσα βοήθεια για τη φωτιά.

Η εξέλιξη της φωτιάς μετά την αναζωπύρωση

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν δώδεκα εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων δύο από την Ιορδανία.

Παράλληλα μετακινούνται δυνάμεις από τη Λευκωσία στη Λεμεσό ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν ξεπεράσει τα 20.

Σημειώνεται ότι στην κατάσβεση συνδράμουν και η Υπηρεσία Θήρας, η Επαρχιακή Διοίκηση, η Αστυνομία, το SupportCy και η Πολιτική Άμυνα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι σημαντική είναι η συμβολή της Εθνικής Φρουράς σε όλα τα επίπεδα, ενώ επιστρατεύεται και το ιορδανικό ελικόπτερο MI 26.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αργάκα

Έκταση περίπου 3 δεκαρίων (3.000 στρέμματα) με άγρια δασική βλάστηση και πεύκα έκαψε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην τοποθεσία «πομιζέρκα» της κοινότητας Αργάκας, στην Πάφο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.55 της Κυριακής και σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, η επέμβαση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό έλεγχο στις 14:58.

Για την κατάσβεσή της εργάστηκαν 30 άτομα του Τμήματος Δασών με 8 πυροσβεστικά οχήματα, 7 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 3 πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές από τις κοινότητες της περιοχής. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν επίσης, 1 ερπυστριοφόρο τράκτορ του Τμήματος Δασών και 2 ιδιωτικά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και τα δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών.

Τα ακριβή αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς διερευνώνται, καταλήγει η ανακοίνωση.

primenews.

Back to top button