breaking newsΕλλάδα

Στα 17 ευρώ η φέτα σε κάποιες περιοχές – Πέφτει κατακόρυφα η ζήτηση της – Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι και παραγωγοί – Έρχεται ακραία φτώχεια στην Ελλάδα

 

«Ταβάνι» πιάνει η τιμή της φέτας αφού οι καταναλωτές δείχνουν ότι είναι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να την βάλουν στο τραπέζι τους.

Οι εξαγωγές φέτας εμφανίζουν πτώση 3% και σε επίπεδο όγκου οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 4%.
Οι διοικήσεις της γαλακτοβιομηχανίας αναλύουν τα στοιχεία με προσοχή με τα πρώτα συμπεράσματα που αποκομίζουν είναι ότι η τιμή έχει πιάσει «ταβάνι» για τους καταναλωτές με την τρέχουσα τιμή να κινείται άνω των 15 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση.
Η φέτα ΠΟΠ ξεπερνά τα 16 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 17 ευρώ.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών μέσα από τη μείωση των πωλήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά έναντι της φέτας στέλνει σαφές μήνυμα προς τη βιομηχανία το οποίο οι αρμόδιοι το μεταφράζουν ότι η τιμή της έχει φθάσει σε επίπεδα η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί από τους καταναλωτές με την αγωνία της βιομηχανίας να βλέπει ως βασικό αντίπαλο το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα.

Η λευκή φέτα τρέχει με τις ίδιες ταχύτητες με αυτές της φέτας

Η γαλακτοβιομηχανία Βιομηχανία με την άνοδο της τιμής της φέτας συμπαρέσυρε σε διπλάσια τιμή και το ένα κιλό λευκής φέτας με τις τιμές του να κυμαίνονται από 10 έως 16 ευρώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, όταν η τιμή ανά κιλό γάλα υπολείπεται έως 70% σε σχέση με το πρόβειο που είναι το πιο ακριβό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η βιομηχανία ειδικά για το προϊόν της φέτας έχει αποθέματα τριών μηνών καθώς ο χρόνος της ωρίμανσης ξεπερνά τους δυο μήνες.

Η βιομηχανία στην προσπάθεια της να κατανοήσει τις νέες καταναλωτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η υψηλή τιμή της φέτας ενισχύθηκε έως 100% εξαιτίας της ανόδου της τιμής του γάλακτος που παραμένει στο 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα από 0,90 και 1 ευρώ που ήταν η αξία του πριν την άνοδο των ζωοτροφών, διστάζει να κάνει το επόμενο βήμα ανόδου της τιμής διότι υπάρχει ο φόβος της κατάρρευσης της κατανάλωσης.

Τα νέα δεδομένα για το γάλα μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ωστόσο οι φονικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Θεσσαλία και ειδικότερα την Καρδίτσα έβγαλαν από την συγκομιδή γάλακτος ετήσιες ποσότητες που «αγγίζουν» τα 20.000.000 κιλά το χρόνο και τους παραγωγικούς μήνες των ζώων αναμένεται να χαθεί από 3000.000 κιλά από τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2024.
Η αγορά κατανοεί ότι θα υπάρχουν ελλείψεις γάλακτος για την παραγωγή φέτας και η αντικατάστασή τους μπορεί να γίνει μόνο με εισαγωγές.

Οι εισαγωγές γάλακτος η μόνη διέξοδος για τη Βιομηχανία

Το BN επικοινώνησε με το διευθύνοντα σύμβουλο της «ΕΛΓΟ ΔΗΜΑΤΡΑ» Κ Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ο οποίος αναγνωρίζει τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία όπως και από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι στο στάδιο της καταγραφής των ζώων που χάθηκαν με τον «ΕΛΓΟ ΔΉΜΑΤΡΑ» να έχει σαφή εικόνα το επόμενο διάστημα για την καταστροφή που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου οι εισαγωγές πρώτης ύλης από το άλλες χώρες αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα η οποία πιθανόν να συνοδευτεί με άνοδο της τιμής που μέχρι σήμερα ήταν σε χαμηλά επίπεδα διότι οι τιμές δεν τις ευνοούσαν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» επισημαίνει ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα μέσα Νοεμβρίου.

karditsastakra.

Back to top button