breaking newsΔιεθνή

Οι Χούθι απαντούν: Σοβαρό περιστατικό με τάνκερ κοντά στο Άντεν μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη – Συναγερμός στη Βρετανία

Η απάντηση των ανταρτών Χούθι στις επιθέσεις Αμερικανών και Βρετανών με πυραύλους Tomahawk φαίνεται πώς ήταν άμεση.

Το απόγευμα της Παρασκευής (12/1/2024) λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη σήμανε συναγερμός στο Λονδίνο.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτιλιακού εμπορίου έκανε γνωστό ότι έλαβε «αναφορά για ένα περιστατικό» 90 μίλια νοτιοανατολικά της παράκτιας πόλης Aden της Υεμένης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίθεση των ανταρτών έγινε σε τάνκερ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον πλοίου. Η βρετανική υπηρεσία προειδοποιεί τα πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Χούθι: Δεν σταματάμε, θα χτυπάμε τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Νωρίτερα ο Ali al-Kuhum, μέλος του Πολιτικού Γραφείου των Houthis υποστήριξε ότι το κίνημα επιτέθηκε επίσης σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προκάλεσαν ζημιά στην αεροπορική βάση Ad-Dleimi στη Sana’a.

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης των Houthi υποσχέθηκε ότι η επιτιθέμενη πλευρά «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ ο εκπρόσωπος των ανταρτών Mohammed Abdulsalam αφού επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthis υποστήριξε ότι επλήγησαν 73 στόχοι και ότι εξαιτίας των πυραυλικών επιθέσεων σκοτώθηκαν 5 μαχητές και τραυμαστίστηκαν άλλοι 6.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη.

ΗΠΑ: Πάνω από 100 πύραυλοι σε 60 στόχους

Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική πυραυλική επίθεση κατά δεκάδων στόχων των Houthi, οι οποίοι υποστηρίζουν πως επλήγησαν και πόλεις της Υεμένης.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε πάνω από 60 σε 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Houthi, συμπεριλαμβανομένων μονάδες διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, εγκαταστάσεις παραγωγής και συστήματα ραντάρ.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ Ολλανδία, Καναδάς, Αυστραλία και Μπαχρέιν συνεισέφεραν στην επιχείρηση σε επίπεδο logistics και πληροφοριών.

Όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 πύραυλοι ακριβείας διαφόρων τύπων τόσο από αεροπορικές όσο και από θαλάσσιες δυνάμεις.

«Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να διαλυθεί και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα των Houthis να θέτουν σε κίνδυνο τους ναυτικούς και το διεθνές εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διελεύσεις όλου του κόσμου», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Lloyd Austin.

Μαζική επίθεση με Tomahawk και Paveway IV

Πληροφορίες αναφέρουν πως τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Sana’a, 8 στο αεροδρόμιο της Hodeidah που αποτελεί στρατηγικό λιμάνι, τρεις κατά μήκος στρατιωτικού στρατοπέδου ανατολικά της πόλης Saada και άλλες οκτώ στο στρατόπεδο της 22ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην περιοχή Al-Jand της πόλης Taiz και στο αεροδρόμιο στην περιοχή Al-Hawban.

Σύμφωνα με το CNN, τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Βρετανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV.

ΗΠΑ: Πλήγματα ακριβείας

Ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι «στοχοποιήσαμε πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», κατά τρόπο ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών», υπονοώντας προφανώς τον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Houthis εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», κάνοντας λόγο για συνολικά «27 επιθέσεις» που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Κίνα

Από την πλευρά της η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τις εξελίξεις. «Τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης» αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ρωσία: Καταδικάζουμε την επίθεση – Να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στον απόηχο των επιθέσεων αυτών, η Ρωσία, αφού τις καταδίκασε έντονα ως παράνομες, ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2023.

Η επίθεση των Αμερικάνων και των συμμάχων τους στο έδαφος της Υεμένης αποτελεί πλήρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ και των Βρετανών κατά στρατιωτικών υποδομών των Houthis.

«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι ένα άλλο παράδειγμα της διαστρέβλωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες και της πλήρους περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου στο όνομα της κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς» υπογράμμισε η Zakharova.

Cameron (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Δεν αποκλείονται νέα πλήγματα κατά των Houthis

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο νέων πληγμάτων κατά των Houthis στην Υεμένη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εξήγησε είπε ότι οι σημερινές (12/1) επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν διότι «οι προειδοποιήσεις προς τους Houthis δεν λειτουργούσαν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος το Ην. Βασίλειο να παρασυρθεί στη δίνη επαναλαμβανόμενων επιθέσεων, απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε τα πλοία μας, για να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς».

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Rishi Sunak είχε νωρίτερα πει πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν περαιτέρω σχέδια» για νέες επιθέσεις στην Υεμένη, αλλά πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αξιολογεί διαρκώς τα θέματα ασφαλείας.

Erdogan: Η Δύση θέλει να μετατρέψει την Ερυθρά σε λίμνη αίματος

Πυρά κατά των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας για τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά των στρατιωτικών υποδομών των Houthis στην Υεμένη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να μετατρέψει την Ερυθρά Θάλασσα σε λίμνη αίματος.

«Δεν υπήρξε καμία ανάλογη δράση. Χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη βία. Το Ισραήλ κάνει το ίδιο στην Παλαιστίνη. Η Βρετανία μαζί με τις ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε λίμνη αίματος. Η Υεμένη λέει θα τους δώσει την απάντηση που χρειάζονται στην περιοχή, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις με τους Houthis» υπογράμμισε ο Erdogan.

PrimeNews.

Back to top button