breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Ψηφιακό ευρώ: Η EKT προχωρά στην επόμενη φάση του σχεδίου

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα Τετάρτη (18/10) να περάσει στην επόμενη φάση του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ: τη φάση της προετοιμασίας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της φάσης διερεύνησης που ξεκίνησε το Ευρωσύστημα τον Οκτώβριο του 2021 για να διερευνήσει πιθανά μοντέλα σχεδιασμού και διανομής για ένα ψηφιακό ευρώ.

Με βάση τα ευρήματα αυτής της φάσης, τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΕΚΤ σχεδίασε ένα ψηφιακό ευρώ που θα είναι ευρέως προσβάσιμο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της διανομής του από εποπτευόμενους διαμεσολαβητές, όπως οι τράπεζες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει το ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν ευρέως προσβάσιμο, δωρεάν για βασική χρήση και διαθέσιμο τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης.

Θα προσέφερε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων και θα επέτρεπε στους χρήστες να διακανονίζουν άμεσα πληρωμές σε χρήμα κεντρικής τράπεζας. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομο σε άτομο, στο σημείο πώλησης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις κυβερνητικές συναλλαγές. Κανένα ψηφιακό μέσο πληρωμών δεν προσφέρει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Το ψηφιακό ευρώ θα κάλυπτε αυτό το κενό.

Η επόμενη φάση του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ – η φάση προετοιμασίας – θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει αρχικά δύο χρόνια. Θα περιλαμβάνει την οριστικοποίηση του εγχειριδίου κανόνων για το ψηφιακό ευρώ και την επιλογή παρόχων που θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια ψηφιακή πλατφόρμα και υποδομή για το ευρώ.

Θα περιλαμβάνει επίσης δοκιμές και πειραματισμούς για την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ που θα ανταποκρίνεται τόσο στις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσο και στις ανάγκες των χρηστών, για παράδειγμα όσον αφορά την εμπειρία του χρήστη, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη χρηματοπιστωτική ένταξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Μετά από δύο χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των προετοιμασιών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πιθανή μελλοντική έκδοση και εξάπλωση ενός ψηφιακού ευρώ.

Η έναρξη της προπαρασκευαστικής φάσης δεν αποτελεί απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Η απόφαση αυτή θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο μόνο όταν ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τυχόν προσαρμογές στον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ που ενδέχεται να καταστούν αναγκαίες ως αποτέλεσμα των νομοθετικών διαβουλεύσεων.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ. «Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, δωρεάν, και που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Θα συνυπάρχει παράλληλα με τα φυσικά μετρητά, τα οποία θα είναι πάντα διαθέσιμα, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».

Το ψηφιακό ευρώ θα καταστήσει την προστασία των δεδομένων προτεραιότητα. Το Ευρωσύστημα δεν θα είναι σε θέση να βλέπει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ή να συνδέει πληροφορίες πληρωμών με άτομα. Το ψηφιακό ευρώ θα επιτύχει επίσης ένα επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής που θα μοιάζει με το επίπεδο των μετρητών για τις πληρωμές εκτός σύνδεσης.

PrimeNews.

Back to top button