Ελλάδα

«Αν δεν υποχωρήσουν οι υποστηρικτές της λιτότητας, δε θα πληρώσουμε το χρέος μας»

«Η Ελλάδα δε θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετεί τις επικείμενες πληρωμές του χρέους της, αν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής της λιτότητας στην Ευρώπη δεν μετακινηθούν από τις θέσεις τους» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στη Huffington Post είπε χαρακτηριστικά: «Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό, γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν σκόπιμο για να κάνουν κακό . Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το επιτρέψουμε αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται έξω από τις αγορές και έχει αποπληρώσει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες μέσω της δικής της λιγοστής ρευστότητας» .
varoufakis_32«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», επεσήμανε.  «Αν μπορούσε, τότε δεν θα είμαστε μια χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, αν οι εταίροι μας στα θεσμικά όργανα λένε «Όχι ρευστότητα για εσάς, όχι εκταμιεύσεις, όχι νέα σύμβαση» τότε φυσικά αυτό δεν είναι βιώσιμο, όπως θα ήταν με κάθε χώρα που βρίσκεται σε ένα είδος του προγράμματος του ΔΝΤ, της Τρόικα ή της ΕΚΤ».
Στην πραγματικότητα, συνεχίζει το άρθρο, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώνει το χρέος της, ακόμη και χωρίς τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, αλλά αυτό θα απαιτούσε η κυβέρνηση να αθετήσει τις υποχρεώσεις της για πληρωμή συντάξεων ή μισθών.
Ο Γ. Βαρουφάκης κατέστησε σαφές ότι, με δεδομένη την επιλογή μεταξύ αθέτησης του χρέους και αθέτησης των πληρωμών συντάξεων, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους συνταξιούχους.

 

 

 

Ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν δυνατό για την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ,  ο Βαρουφάκης τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα μας είχε και το 2012 αθετήσει τις υποχρεώσεις πληρωμών της και μπορεί να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο, αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία με τους πιστωτές στις 24 Απριλίου.
” Έχει ήδη συμβεί », είπε ο Βαρουφάκης. «Το 2012 , η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την υποχρέωσή πληρωμής 100 δισεκατομμυρίων των υφιστάμενων δεσμεύσεων του χρέους .»
Συμπλήρωσε ότι κάθε είδους χρεοκοπία δε θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».
«Δεν είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε, σχεδιάζουμε ή επιθυμούμε» σημείωσε, προσθέτοντας ότι επιχειρούμε να συνάψουμε μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των παγκόσμιων εταίρων μας.

 

 «Έχουμε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που επισημαίνει ξεκάθαρα ότι μια αναθεώρηση της υπάρχουσας συμφωνίας θα κριθεί στο τέλος Απριλίου» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας: « Εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει τρόπο δημιουργίας κοινού εδάφους μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος –στο οποίο επιμένουν πολλοί εταίροι, απλώς επειδή υπάρχει, υπάρχει μια αδράνεια-  και των νέων δεδομένων που έχουν τεθεί, των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής μας, των μακροοικονομικών δεδομένων που αντιμετωπίζουμε».

 

 

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν θετικές πλευρές σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, όπως η βελτίωση της ρευστότητας, απάντησε αρνητικά. «Είναι σαν να σας ρωτάω εάν υπάρχουν θετικές πλευρές σε ένα ατύχημα. Αυτό θα ήταν ατύχημα, δεν θα ήταν κάτι που θα κάναμε κατ΄επιλογή».

 

 

 

 

 

http://www.topontiki.gr

 
Back to top button