Κύπρος

Εσπούρτησεν το κυπριακόν παρακράτος Part II

 

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η αποκάλυψη του δικτύου της διαπλοκής και της διαφθοράς στον ημικατεχόμενο τόπο μας.
 
kost-thumb-largeΟ «παλικαρισμός» του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει τη διερεύνηση των εναντίον του καταγγελιών περί δωροδοκίας (τις οποίες καταγγελίες ο Κοιλιάρης απέδωσε στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία με τη σειρά της διέψευσε τον Κοιλιάρη … τρέχα γύρευε), δεν του βγήκε σε καλό.
Ο ποινικός ανακριτής Παναγιώτης Καλλής διαπίστωσε στο πόρισμα του το αυτονόητο (διότι εν τζαι εθέλαμε τζαι ποινικό ανακριτή να μας πει ότι δεν επιτρέπεται να έχεις ιδιωτική αγωγή εναντίον τράπεζας, με ό,ποια συνεπακόλουθα, την ώρα που διερευνάς τραπεζικά σκάνδαλα).
Η χρησιμότητα του πορίσματος δεν έχει να κάνει τόσο με την αποκάλυψη της αλήθειας σε σχέση με την εμπλοκή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται (είπαμεν, ήταν αυτονόητο), αλλά για να διαφανεί αν έμειναν κάποια ψήγματα ευθυκρισίας στις τάξεις του θεσμού ή της «ιδέας» της κυπριακής δικαιοσύνης.

 

 
Ο Καλλής πέρασε το “test”, όμως πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ενέργειες του Γενικού Εισαγγελέα για να αγγίξουμε την ουσία του ζητήματος σε σχέση με την κυπριακή δικαιοσύνη και τη βούληση ή μη βούληση για αλλαγή νοοτροπίας σε τούτον τον μίζερο τόπο (στον οποίο φυλακίζονται άνθρωποι για 500-1000 ευρώ τζαι ένα χαλούμι).

 

Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν τίθεται ζήτημα απομάκρυνσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα του κυπριακού … κράτους είναι ξεκάθαρο αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα:

 

ΑΡΘΡΟΝ 113
Ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας, βοηθούμενος υπό του βοηθού γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των υπουργών, ασκεί δε πάσαν ετέραν εξουσίαν και εκτελεί πάσαν ετέραν υπηρεσίαν ή καθήκον καθοριζόμενον ή ανατιθέμενον εις αυτόν διά του Συντάγματος ή διά νόμου. Ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας έχει εξουσίαν κατά την κρίσιν αυτού προς το δημόσιον συμφέρον να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνηται και συνεχίζει ή διακόπτει οιανδήποτε διαδικασίαν ή διατάσσει δίωξιν καθ’ οιουδήποτε προσώπου εν τη Δημοκρατία δι’ οιονδήποτε αδίκημα. Η τοιαύτη εξουσία δύναται να ασκείται υπό του γενικού εισαγγελέως της Δημοκρατίας είτε αυτοπροσώπως είτε δι’ υπαλλήλων υπαγομένων εις αυτόν ενεργούντων υπό και συμφώνως προς τας οδηγίας αυτού.
Name
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν έμμεσες παρεμβάσεις στο έργο του ανακριτή, οι οποίες ωστόσο αποκρούστηκαν, ενώ τόνισε ότι μελλοντικά θα επιβάλλονται κυρώσεις για τυχόν παρεμβάσεις. Από ποιον προήλθαν οι εν λόγω παρεμβάσεις κ. Γενικέ Εισαγγελέα; Όνομα;
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου από την πλευρά του, σηκώνοντας το γάντι έκανε λόγο για «καθαρή συνωμοσία». Εύλογα όμως διερωτάται κανείς, πού είναι η συνομωσία στην υπόθεση της ιδιωτικής αγωγής του Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, την ίδια περίπου περίοδο που ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διερευνούσε ως ανεξάρτητος θεσμός (Νομική Υπηρεσία) τα τραπεζικά σκάνδαλα;

 

Πάντως ο κ. Ερωτοκρίτου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ως «απάντηση» στο πόρισμα Καλλή, αφού απέρριψε τα όσα του καταλογίζονται, διερωτήθηκε πώς μπορεί ο ίδιος να κατηγορείται για δεκασμό και όχι ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος, όπως ανέφερε, ανέστειλε ποινικές διώξεις, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε από δικηγόρο, ο οποίος εκπροσωπούσε τους αντίδικους στην υπόθεση.

 

Καμιά φορά, μια μετατόπιση από πλευράς εμπλεκόμενου σε μια υπόθεση (ή μια προσπάθεια μετατόπισης) μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη για την κοινωνία καθώς αποκαλύπτει περισσότερα σκάνδαλα με περισσότερους εμπλεκόμενους στο δίκτυο της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Παρόλα αυτά, οι καταγγελίες Ερωτοκρίτου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα αποτελούν μια αφήγηση ενώ οι καταγγελίες για δεκασμό-δωροληψία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα έχουν πλέον περάσει από το στάδιο της αφήγησης στη νομική τεκμηρίωση (πόρισμα Καλλή).
Η τρομακτικότερη όψη του ζητήματος είναι ότι ο Ανεξάρτητος ποινικός Ανακριτής Π. Καλλής διαπίστωσε το αδίκημα του δεκασμού και της δωροληψίας από μέρους του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ενώ την ίδια ώρα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αποκαλύπτει ότι Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε ποινικές διώξεις για άλλη υπόθεση. Άρα, ποιός θα διερευνήσει ποιον και πείτε μου αν ο όρος “παρακράτος” είναι άστοχος.
Τρομακτικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας καταγγέλλει ότι με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας (Προέδρου της Δημοκρατίας), οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους, κατά τρόπο που προκαλεί ντροπή. Ο Γενικός Εισαγγελέας «βλέπει» να διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχε για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου.

Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ (?)…

Tragic και έπεται σπούρτισμα του παρακράτους Part ΙΙΙ διότι ακόμα έχουμε Πρόεδρο με Ryanair, Γιωρκάτζη- σύγκρουση συμφερόντων -Βγενόπουλος και πολλά άλλα.

 

 

 

 

 

sigmalive.com

Back to top button